3. Skien

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
3. Skien speidergruppe
NSF forbundsmerke 2013 i stoff.jpg
Stiftet: 14. april 1914 (109 år)
Krets: Grenland krets (NSF)
tidl. Grenland krets (NSF)
Forbund: Norges speiderforbund
tidl. Norsk Speidergutt-Forbund
Fylke: [1] Telemark
Er en aktiv speidergruppe, med i Grenland krets (NSF).
Les mer om speidingen i Skien kommune Skien kommunevåpen.png

Område

De aller første 3. Skien-speiderne, 1914, foto fra gruppens hjemmeside

Gruppen holder til i Ungdomshuset i Holbergs gate 3, Skien, Telemark.

Speidergruppen i dag

SitatVi legger vekt på et godt og inkluderende miljø med lek og kameratskap
og modning til ansvar gjennom friluftsliv etter patruljemetoden.
Sitat
Fra gruppens hjemmeside: –

Gruppen forteller om seg selv på gruppens hjemmeside:

Med stiftelsesdato 14. april 1914 er 3. Skien den eldste speidergruppa i Skien og Grenland og en av de eldste i landet. Men alderen tynger oss ikke, for vi er også den største gruppa i byen, med god tilvekst nedenfra og medlemmer som blir lenge. Ved stiftelsen var vi to patruljer fra Bakken og én fra Duestien, og helt siden den gang har vi rekruttert fra hele byen. Vi er tilsluttet Norges Speiderforbund direkte, dvs. uten særlig tilknytning til noe kirkesamfunn eller religiøs ungdomsorganisasjon. Vi legger vekt på et godt og inkluderende miljø med lek og kameratskap og modning til ansvar gjennom friluftsliv etter patruljemetoden. Derfor prøver vi å bruke forbundets treningsprogram. Vi har lokaler i Ungdomshuset i Holbergs gate 3 vis à vis Skien kirke, men drar på tur så ofte vi kan og holder møtene ute hele sommerhalvåret og ca. annenhver uke om vinteren. Tirsdager kl. 18.00 – 19.30 (20.00 for utemøter) er fast møtetid for alle.

Gruppa er delt i tre alderstrinn:

I flokken er det småspeidere fra ca. 8 år, som møtes hver tirsdag under myndig ledelse av Akela, Bagheera og Baloo. De har gjerne én overnattingstur i året, gruppeturen i oktober sammen med resten av 3. Skien. I september er de på felles dagstur med de andre småspeiderne i Skien, og i april er de med i Kampen om Shere Kahn skinn, småspeidernes kretskonkurranse.

I troppen er det speidere fra ca. 10 år, som også møtes hver tirsdag. Det første året er man aspirant og lærer mye som er viktig på tur. Deretter blir man høytidelig tatt opp som speider og blir med i en patrulje. Vi har i dag patruljene Skogdue (jenter), Ørn, Jerv og Bever (gutter). Så langt som mulig driver patruljene seg sjøl med den eldste og mest erfarne speideren som patruljefører, og de drar på minst én tur uten voksne ledere hvert halvår. De eldste i troppen, patruljeførerne og assistentene deres, er også med i førerpatrulja, som er med og legger opp programmet for troppen og har egne turer. Hele troppen sammen drar på to-tre turer hvert halvår — i telt eller gapahuk, til hytta vår ved Venstøptjenn eller til Skiensspeidernes hytte ved Heivannet — og på en lengre leir hver sommer. Ellers er det fellesarrangementer for Skien og Grenland, særlig Skiensspeidernes Høsthaik i september og Kretsbannerkonkurransen i april.

Roverlaget vårt heter Troll, og er for dem over 16 år. De drar til fjells, på kino, til hytta si ved Frotjenn eller på landsarrangement som 5-kamp og Roverstevne. Roverne er gjerne også med som ledere i flokken og troppen. Dette er en del av roverprøva, som gir rett til å bære grønne skulderklaffer.

Det er faktisk også et fjerde alderstrinn i gruppa: Gamle speidere som møtes under navnet Mimregjengen.

Glimt fra historien

Fra Grenland krets 1918 - 2013 av Ragnhild og Arvid Hellstrøm kan vi lese om 3. Skien:

Grenland 1918 2013.JPG

Den eldste av speidergruppene i Skien er 3. Skien. Allerede 14. april 1914 slo to patruljer, en fra Bakken og en fra Duestien, seg sammen under ledelse av Karl Thunes. I 1915 ble gruppen tatt opp i Norsk Speidergutt-Forbund. I 1918 var speiderforbundets sekretær, Birger L. D. Brekke i Skien og han anbefalte at troppen gikk inn i Skien Ynglingeforening. Nå var det allerede to tropper i foreningen og dermed fikk den eldste troppen betegnelsen 3. tropp.

3. Skien har i alle år vært en aktiv speidergruppe noe hele to jubileumsbøker kan berette om. Mange kjente Skiensborgere har vært ledere i kortere eller lengre tid i gruppen. Et navn som går igjen i flere år var Omar Salomonsen. 1. mars 1949 ble 3. Skien ulveflokk stiftet med Astrid Nikolaisen (Pedersen) som den første Akela. Året etter overlot hun stafettpinnen til Berit Gundersen. Berit ledet flokken i 15 år. I dag er det Berit og Pers datter, Inger Lunden, som leder flokken. Flokken har vært i kontinuerlig drift i alle år siden starten. Roverlaget "Troll" kom til 7. desember 1950 med Erik Røed som den første lagleder. Laget kan se tilbake på over 60 års regelmessig drift.

Ledere kommer og går, noen for kortere periode - andre for lengre. 3. Skiens første gruppeleder for en fullt utbygget gruppe var Erik Røed. I syv år var han gruppens øverste leder. Erik gjorde en stor innsats i sin gruppe men blir like mye husket for arbeidet med gjenreisningen av speiderhytta ved Heivannet. Alt fra første stund var Erik en drivende kraft i dugnadsarbeidet. Ofte gikk turen direkte fra nattskift på jernbanen opp til Heivannet. Han sparte aldri på kreftene for at hytta skulle bli ferdig snarest mulig slik at speiderne igjen kunne legge sine turer til hytta. Gruppelederstillingen ble i 1957 overtatt av Per Gundersen. Per hadde vært leder i 3. Skien helt fra 1950. I 43 år ledet han "3. Skien-skuta" og drev gruppen frem til en av de beste i avdeling og krets. Ved sin avgang i 2000 ble han hedret med Kongens Fortjenstmedalje for sin innsats for speidersaken og 3. Skien i særdeleshet.

En annen markant leder i gruppen var Magne Kortner. Spesielt innen roversektoren gjorde han en stor innsats både i roverlaget "Troll" og i Grenland krets. Han ble i 1998 tildelt Kongens Fortjenstmedalje og i 2004 Skien kommunes kulturpris for sitt allsidige virke innen kulturlivet i Skien. 3. Skien har gjennom alle år markert seg som aktive leirdeltakere. Norsk Speidergutt-Forbund arrangerte sin 4. landsleir i 1924 og siden den gang har troppen alltid deltatt i landsleirene. Til sammen har det over årene blitt 20 leirer. Ingen kretsleirer har heller vært arrangert uten deltakere fra 3. Skien. Flere ganger har også speidere fra 3. Skien deltatt i verdensjamboreer i ulike deler av verden. Allerede i 1947 tok 3. Skien opp kontakt med danske speidere og forbindelsen med 1. Gjentofte ble holdt ved like i mange år med besøk i Danmark og gjenvisitter av danske speidere her. Nye krefter har etter hvert overtatt og 3. Skien går trøstig videre på vei mot sitt 100 års jubileum med bl.a. Reidulf Tangen, Jan Terje Olsen, Inger Lunden og Hanne Birte Hulløen som ledere.

1992: Speideren nr. 3 1992 melder om 3. Skiens deltakelse i Småspeideraksjonen 1992, fra artikkelsiden om Småspeideraksjonen resultater gruppevis 1992 NSF [2]

2013: Var en aktiv gruppe i Grenland krets (NSF), september 2013. [3]

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Erik Røed 1950 - 1957
Per Gundersen 1957 - 2000
Reidulf Tangen 2000 - i dag
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Karl Thunes (1914)
Hermann Tinn (1915)
Omar Salomonsen 19351936 [4]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]
Flokkledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Astrid Nikolaisen (Pedersen) 1949
Berit Gundersen 1950 - 1965
Inger Lunden - i dag
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [4]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
1919 Kilebygd, Kretsleir Grenland krets
1923 Rogn i Bamble, Kretsleir Grenland krets
1927 Bærø ved Kragerø, Kretsleir Grenland krets
1930 Nomevann, Kretsleir Grenland krets
1934 Rogn i Bamble, Kretsleir Grenland krets
1938 Nomevann, Kretsleir Grenland krets
1946 Nomevann, Kretsleir Grenland krets
1948 Landsleir Mandal 1948 (Norsk Speidergutt-Forbund) 22 deltakere [5]
1950 Solbakken i Eidanger, Kretsleir Grenland krets
1954 Svarvarstranda i Seljord, Kretsleir Grenland krets
1958 Gåshølen i Gjerpen, Kretsleir Grenland krets
1962 Fjordglimt i Bamble, Kretsleir Grenland krets
1966 Neset i Siljan, Kretsleir Grenland krets
1970 Timland i Melum, Kretsleir Grenland krets
1974 Tyrivann, Kretsleir Grenland krets
1978 Tyrivann, Kretsleir Grenland krets [6]
1983 Tyrivann, Kretsleir Grenland krets
1987 Tyrivann, Kretsleir Grenland krets
1991 Tyrivann, Kretsleir Grenland krets
1995 Tyrivann, Kretsleir Grenland krets
1999 Nissedal, Kretsleir Grenland krets
2003 Nissedal, Kretsleir Grenland krets
2007 Nissedal, Kretsleir Grenland krets
2011 Sjöröd, Simrishamn, Sverige, Kretsleir Grenland krets
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [5]

Hytter og hus gjennom tidene

  • Møtelokaler i Ungdomshuset i Holbergs gate 3, Skien, Telemark.
  • Speiderhytta Heivannet, Skien, omtalt på egen artikkelside.
Speiderhytta figurerte i mange år som Skien KFUM-KFUK's eiendom men ble overdratt til speiderne for en symbolsk pengesum. Speiderne dannet da en stiftelse "Speiderhytta Heivannet". Stiftelsen er i de senere år oppløst pgra myndighetenes endrede krav til en stiftelse. Den tidligere stiftelsen ble så omdannet til "Sameiet Speiderhytta Heivannet" og har bestått av 3. Skien, 8. Skien, 10. Skien, Skien FA, 1. Solum og 1. Skien St. Georgsgilde. Fra 2013 så er det 3. Skien og 3. Skien St. Georgs Gilde som er med i "Sameiet Speiderhytta Heivannet"
Se også artikkelsidene om andre Speiderhus , -hytter og -leirsteder .

Utklipp og minner

Litteratur

Om Telemark

Les mer om speidingen i Telemark fylke. Telemark fylkesvåpen.png

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Speideren nr. 3 1992
  3. Opplysninger fra www.speiding.no, september 2013
  4. Norsk Speidergutt-Forbunds Styrkeliste 1935/1936, publisert i Speideren nr. 5 1936, NSF.
  5. Leirheftet fra Landsleir Mandal 1948 (Norsk Speidergutt-Forbund).
  6. posthornet.com: [1]
  7. Speideren nr. 9 1915
  8. Speideren nr. 9 1916
  9. Lederen nr. 2 1950.
  10. Lederen nr. 5 1951.
Vet du mer om "3. Skien"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!