Bakemerket

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Se også artikkelsidene om Merker med mat som tema, Merker med sopp og nyttevekster som tema og speiderrelaterte matretter .

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi har funnet merket har blitt brukt.

Småspeidere i 1. Laksevåg har pepperkake-bakemøte i 2009.
Foto: Jostein Træen
Forside på KFUK-speiderbladet nr. 5 1986
Turdagskaken må deles opp på skikkelig speidermåte, Anine og Sindre Bilet, Fredrikstad MS.
Speidere som er ferdige med bakemerket i 1989.
Foto: Kari Bjørnevoll / Laksevåg 1 KFUK
Her bakes det til jul, fra Julehefter i Norsk Speiderpikeforbund, 1947
Også rovere må av og til bake kake. Hemmelig oppgave under Bergen krets (NSF) sin Vinter Rover-5-kamp i 1991 var å bake en kake med særpreg. Her viser Elgmester (lagleder) i Elgens Apostler frem sin kake.
Foto: Jostein Træen
Rydde og vaske etterpå har vært ett av kravene til Bakemerket.
Foto: Kari Bjørnevoll / Laksevåg 1 KFUK, 1989


Merkekrav til dagens merker

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi har funnet merket har blitt brukt.

Baking, oppdagere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

Lær om hygiene og bak sammen. Kanskje vil dere utforske ulike smaker?

2022 [16] - (2023) [16] :

Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til deres oppdagerne for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
Det er i hovedsak speiderne som skal gjennomføre kravene med veiledning fra ledere.
  1. Gjennomfør aktiviteten håndhygiene.
  2. Vær med på å måle opp desiliter (dl), spiseskje (ss) og teskje (ts) mens dere baker noe.
  3. Bak et enkelt bakverk, for eksempel boller, muffins eller vafler.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan speiderne gjøre minst ett av kravene under.:
  • Smak på forskjellen på ulike krydder, for eksempel kanel, kardemomme, vaniljesukker, sukker og salt.
  • Smak på en bolle som har hevet og en som ikke har det. Hvorfor er det viktig at gjærbakst hever?
  • Utforsk ulike smaker, for eksempel gjennom denne aktiviteten.
Merkekravene fra 2015 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Baking, stifinnere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [16] - (2023) [16] :

Blir god på håndhygiene, smak på ulike ingredienser og bak noe sammen med gruppa.
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til deres stifinnere for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
Det er i hovedsak speiderne som skal gjennomføre kravene med veiledning fra ledere.
  1. Gjennomfør aktiviteten Håndhygiene .
  2. Finn ut hva forskjellen på bakepulver og gjær er.
  3. Mål opp ingredienser i desiliter (dl), spiseskje (ss) og teskje (ts) mens dere baker.
  4. Vite hva smør, sukker, mel og egg gjør med det vi baker.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan speiderne gjøre minst ett av kravene under:
  • Lær forskjellen på desiliter og liter, gram og kilo.
  • Smak forskjell på kanel, kardemomme, hvetemel, potetme, bakepulver, vaniljesukker, salt og sukker.
  • Bak noe til et veldedig formål, kirkekaffe eller et sykehjem.
  • Smak på en bolle som har hevet og en som ikke har det. Hva er forskjellen?
  • Bruk annet med enn siktet hvetemel i bakst.
Merkekravene fra 2015 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Baking, vandrere, 2022 - (2022), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [16] - (2023) [16] :

Bak gjærbakst på bål eller primus, høst fra naturen og bruk det i et bakverk og kanskje vil dere lage en ny kakeoppskrift?
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Bak gjærbakst eller kake på bål eller primus.
  2. Sank bær eller frukt fra naturen og bruk det i et bakverk eller en kake.
  3. Lag en plakat med hygienetips med tanke på matlaging, til å henge i speiderlokalet deres.
  4. Bruk ulike målesystemer i bakingen, for eksempel desiliter og kopper.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan speiderne gjøre minst to av kravene under:


Baking, rovere, 2023 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2023 [16] - (2023) [16] :

Bak gjærbakst på bål eller primus og bak surdeigsbrød. Kanskje vil dere bake kake uten oppskrift eller lefser etter en tradisjonsoppskrift?
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Dra på gourmet-tur med roverlaget.
  2. Bak gjærbakst eller kake på bål, primus eller i sjusteinsovn.
  3. Lag en surdeigsstarter og bruk den til å lage surdeigsbrød.
  4. Sank ingredienser fra naturen og bruk det i et valgfritt bakverk.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan dere gjøre minst ett av kravene under:
  • Bak lefser etter en tradisjonsoppskrift fra stedet dere er fra.
  • Bak en kake eller lignende uten å bruke oppskrift. Skriv ned oppskriften hvis resultatet blir bra.
  • Lag hjemmelagde knekkebrød eller energibarer.
  • Lag en plakat med hygienetips med tanke på matlaging som dere kan henge i speiderlokalet deres.
  • Delta aktivt til at yngre speidere får tatt bakemerket for sin enhet.
  • Lag en pepperkakespeiderleir.
  • Mal korn og bak noe av melet.


Baker, bevere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [14] - (2024) [14]:

Hvorfor: For å lære å bake forskjellige typer bakst hjemme og på tur.
Fremgangsmåte:
  1. Lag muffins.
  2. Lag pinnebrøddeig og stek pinnebrød.
  3. Vær med på å lage en kake, gjerne hjemme.
  4. Lag scones eller annen bakst med bakepulver.


Baker, småspeidere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [14] - (2024) [14]:

Hvorfor: For å lære å bake forskjellige typer bakst hjemme og på tur.
Fremgangsmåte:
  1. Lag en kake til en markering i enheten.
  2. Lag deigen og stek pannebrød.
  3. Lag brød eller rundstykker.
  4. Lag og pynt en enkel bløtkake med krem.


Baker, patrulje i tropp, (1998) - (2020), Norges speiderforbund

2015 [14] - (2020) [14] , merket er i programområde Kreativitet :

Hvorfor: For å lære å bake forskjellige typer bakst hjemme og på tur.
Fremgangsmåte:
  1. Bake noe fra en annen verdensdel.
  2. Finn en oppskrift og gjør den om til riktig antall personer.
  3. Lage en pizzadeig, kjevle ut bunnen og lage pizza.
  4. Lage boller eller lignende, med eller uten fyll.
For tidligere merkekrav se nede på siden under Merkekrav til tidligere merker.


Baker, rovere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [14] - (2024) [14], er i programområde "Kreativitet" :

Hvorfor: For å lære å bake forskjellige typer bakst hjemme og på tur.
Fremgangsmåte:
  1. Lag din egen bok med minst 10 ulike bakeoppskrifter.
  2. Lag barkebrød.
  3. Hev gjærbakst på en tur om vinteren.
  4. Lag et bakverk uten allergener som egg, laktose, gluten eller nøtter.

Merkekrav til tidligere merker

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi har funnet merket har blitt brukt.

Bakemerket, speidere i tropp, (1937) - (1965), Norsk Speiderpikeforbund

(1937) [1] - (1947), mangler bilde av merket, det hadde et brød som bilde [2][3] :

  1. Ha bakt et alminnelig brød, grovt eller fint (ikke franskbrød).
  2. En formkake.
  3. En sort småkaker.
Bakingen skal demonstreres.

(1965) [7], merket var i gruppen Husstellmerker :

  1. Ha kjennskap til de forskjellige melsorter og hevingsmetoder.
  2. Bake et alminnelig brød, grovt eller fint.
  3. Bake en formkake og to sorter småkaker.
  4. Ha samlet 10 oppskrifter.


Bakemerket, speider i tropp, (1955) - (1959), Norges KFUK-speidere

(1955) [4] og (1959) [5] , merket var i gruppen Husstellmerker :

  1. Ha kjennskap til de forskjellige melsorter og hevingsmetoder.
  2. Bake et alminnelig brød, grovt eller fint.
  3. Bake en formkake og to sorter småkaker.
  4. Ha samlet 10 oppskrifter.


Bakemerket, stifinnere, (1971) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1971) [8] [18] - (1980) [19], merket var i gruppen Hjem-Samfunn:

Du skal:
  1. Samle 10 kakeoppskrifter.
  2. Bake to av dem. Smaksprøver leveres lederen din.
  3. Bake sukkerbrød og lage i stand bløtkake.
  4. Lage kake(r) som ikke skal stekes i ovnen.
  5. Rydde opp og vaske opp etter bakingen.


(1994) [11] - 2003:

Du skal :
  1. Samle 10 kakeoppskrifter.
  2. Bake 2 av dem.
  3. Bake brød eller rundstykker med noe grovt (sammalt) mel.
  4. Lage minst en sort bakverk uten stekeovn (lefse, krumkaker, vafler, lapper e.l.)
  5. Rydde og vaske opp etterpå.


Baker, speidere i tropp, (1988) - (2020), Norges speiderforbund

(1988) - (1995) [9] [10]

1988 i gruppen "Verden og vi", i 1995 i "Praktisk viten", merkenummer 5252. Merket var beregnet på de yngste speiderne:
  1. Samle 10 kakeoppskrifter og systematiser dem i en “bakebok”.
  2. Bak kaker på primitivt vis, gjerne på en patruljetur.
  3. Bak sukkerbrød og pynt en bløtekake.
  4. Lag pizza på primitivt vis.
  5. Lag en kake som ikke skal stekes.
  6. Ha ansvaret for all baking til et patruljefest.


(2007) [13] - 2015 [14], merket er et speidermerke i gruppen Kreativitet:

Hvorfor: Lære å bake.
Fremgangsmåte:
  1. Samle 10 kakeoppskrifter og systematiser dem i en “bakebok”.
  2. Bak minst to kaker på primitivt vis, gjerne på en patruljetur.
  3. Lag boller, rundstykker eller lignende i en bålovn.
  4. Vit forskjellen på ulike typer stekeovner.
  5. Ha ansvaret for all baking til et patrulje- eller troppsarrangement.
  6. Rydd og vask opp etter bakingen.
Fra 2015 er det et patruljemerke, se merkekravene lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Bakemerket, meiser, (1994) - 2003 , Norges KFUK-speidere

(1994) [11][20] - 2003:

Du skal:
  1. Lage en oppskriftsbok med minst 10 oppskrifter.
  2. Lage vaffelrøre og steike vafler til alle i meiseringen.
  3. Lage eplekake/pizza som stekes i glør.
  4. Kjenne til 3 slags hevingsmidler som brukes til baking.


Bakemerket, vandrere, 1994 - 2003, Norges KFUK-speidere

1994 [11] - 2003:

Du skal :
  1. Samle 10 kakeoppskrifter.
  2. Bake 2 av dem.
  3. Bake brød eller rundstykker med noe grovt (sammalt) mel.
  4. Lage minst en sort bakverk uten stekeovn (lefse, krumkaker, vafler, lapper e.l.)
  5. Rydde og vaske opp etterpå.


Bakemerket, ulvunger i 5. klasse, (1994) - 2003, Norges KFUM-speidere

1998 [12] til 2003 :

  1. Lage en oppskriftsbok med minst 10 bakeoppskrifter.
  2. Lage vaffelrøre og steike vafler til flokken.
  3. Lage eplekake/pizza som steikes i glør.
  4. Kjenne til 3 slags hevingsmidler som brukes til baking.


Baker, speidere i tropp, 2003 - 2007, Norges KFUK-KFUM-speidere

Har ikke merkekravene til dette merket. Var i bruk fra forbundsfusjonen i 2003 mellom Norges KFUK-speidere og Norges KFUM-speidere til Norges KFUK-KFUM-speidere og frem til de fikk nytt program i 2008. Er nok stort sett en fortsettelse av merkekrav brukt frem til 2003.


Baking, oppdagere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2015 [15] - 2022 [16]

Lære noe om baking - hygiene, ingredienser og måling. Bak sammen med de andre speiderne og smak deg frem.
Obligatorisk krav:
  1. Vite hva god håndhygiene betyr.
  2. Kjenne til forskjellen på hvetemel, sukker, bakepulver.
  3. Vite hvordan man måler opp i dl (desiliter), ss (spiseskje) og ts (teskje).
  4. Deltatt sammen med andre speidere i baking av enkelt bakeverk (boller, muffins, vaffler).
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Kjenne til 3 andre smaks ingredienser man kan ha i andre bakeverk.
  • Smake forskjellen på kanel, kardemomme og gurkemeie/safran.
  • Smake forskjellen på en bolle som har hevet og en som ikke har det. Kjenne til hvorfor det er viktig at gjærbakst hever.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Baking, stifinnere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2015 [15] - 2022 [16]

Lære noe om baking - hygiene, ingredienser og måling. Bak sammen med de andre speiderne og smak deg frem.
Obligatorisk krav:
For å få dette merket skal speiderne:
  1. Praktisere god håndhygiene.
  2. Kjenne til forskjell på hvetemel, sukker, bakepulver, og hvilke egenskaper disse har i bakingen.
  3. Vite hvordan man måler opp i dl (desiliter), ss (spiseskje) og ts (teskje).
  4. Deltatt sammen med andre speidere i baking.
  5. Kjenne til forskjell på desiliter og liter, gram og kilo.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Kjenne til andre mel typer og brukt disse i baking.
  • Smake forskjell på kanel, kardemomme og gurkemeie/safran.
  • Smake forskjell på en bolle som har hevet og en som ikke har det. Kjenne til hvorfor det er viktig at gjærbakst hever.
  • Bakt noe til et veldedig formål, kirkekaffe eller sykehjem.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


De ulike merkers funksjonstid

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi kjenne til merket har eksistert.

Merkenavn Aldersgruppe Forbund Merket utkom: Merket gikk inn:
Bakemerket speidere i tropp Norsk Speiderpikeforbund (1937) (1965)
Bakemerket speidere i tropp Norges KFUK-speidere (1955) (1959)
Bakemerket stifinnere Norges KFUK-speidere (1971) 2003
Bakemerket meiser Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Bakemerket vandrere Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Bakemerket ulvunger i 5. klasse Norges KFUM-speidere (1998) 2003
Bakermerket speidere i tropp Norges speiderforbund (1988) 2015
Baker speidere i tropp Norges KFUK-KFUM-speidere 2003 2007
Baking oppdagere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 (2023)
Baking stifinnere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 (2023)
Baking vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2022 (2023)
Baking rovere Norges KFUK-KFUM-speidere 2023 (2023)
Bakermerket bevere Norges speiderforbund 2015 (2024)
Bakermerket småspeidere Norges speiderforbund 2015 (2024)
Bakermerket patrulje i tropp Norges speiderforbund 2015 (2020)
Bakermerket rovere Norges speiderforbund 2015 (2024)

Utklipp og minner

Oversikt for merker etter tema, aldersenheter og forbund

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Referanser

  1. 1,0 1,1 Speiderpikeboken, 1937, Norsk Speiderpikeforbund
  2. 2,0 2,1 Speiderpikeboken, 1945, Norsk Speiderpikeforbund
  3. 3,0 3,1 Speiderpikeboken, 1947, Norsk Speiderpikeforbund
  4. 4,0 4,1 På speiding, 1955, Norges KFUK-speidere
  5. 5,0 5,1 På speiding, 1959, Norges KFUK-speidere
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Finnes hos Speidermuseet på Laksevåg
  7. 7,0 7,1 Speiderpikeboken, 1965, Norsk Speiderpikeforbund
  8. 8,0 8,1 Stifinnere på speiding, 1971, Norges KFUK-speidere
  9. 9,0 9,1 Aktivitetsmerker for speidere, 1988, Norges speiderforbund
  10. 10,0 10,1 Aktivitetsmerker for speidere, 1995, Norges speiderforbund
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 Merkeboka, 1994, Norges KFUK-speidere
  12. 12,0 12,1 Medlemsboka, 1998, Norges KFUM-speidere
  13. 13,0 13,1 Fordypningsmerker for flokk og tropp, 2007, Norges speiderforbund
  14. 14,00 14,01 14,02 14,03 14,04 14,05 14,06 14,07 14,08 14,09 14,10 14,11 14,12 14,13 14,14 14,15 14,16 14,17 NSF logo kløverlilje.PNG Speiderbasen [1], Norges speiderforbund Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 www.speidermerker.no [2], Norges KFUK-KFUM-speidere
  16. 16,00 16,01 16,02 16,03 16,04 16,05 16,06 16,07 16,08 16,09 16,10 16,11 16,12 16,13 16,14 16,15 KM-speidernelogouten tekst.jpg Speiderprogram [3], Norges KFUK-KFUM-speidere
  17. Speiderbladet, Norges KFUK-KFUM-speidere nr. 1 2011
  18. Stifinnere på speiding, 1978, Norges KFUK-speidere
  19. Min speiderloggbok, 1980, Fellesrådet for speiderpiker
  20. Min meiseloggbok, Norges KFUK-speidere, 1997