Forskjell mellom versjoner av «Fevik 1»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(1940-1978)
Linje 59: Linje 59:
  
 
'''[[1958]]''': {{PAGENAME}} deltok på [[Speiderjobben]] [[1958]], <small> fra artikkelsiden om [[Speiderjobben resultater gruppevis 1958 NSPF]] </small><ref name="[[Speiderpiken]] nr. 1 [[1959]]">[[Speiderpiken]], nr. 1 [[1959]], [[Norsk Speiderpikeforbund]].</ref>
 
'''[[1958]]''': {{PAGENAME}} deltok på [[Speiderjobben]] [[1958]], <small> fra artikkelsiden om [[Speiderjobben resultater gruppevis 1958 NSPF]] </small><ref name="[[Speiderpiken]] nr. 1 [[1959]]">[[Speiderpiken]], nr. 1 [[1959]], [[Norsk Speiderpikeforbund]].</ref>
 +
 +
Se egen side om [[Fevikspeidernes støttelag]].
  
 
===1978-i dag===
 
===1978-i dag===

Revisjonen fra 5. okt. 2017 kl. 09:17

Fevik 1 speidergruppe
NSF forbundsmerke 2013 i stoff.jpg
Krets: Aust-Agder krets (NSF)
tidl. Sørlandet krets (NSPF)
Forbund: Norges speiderforbund
tidl. Norsk Speiderpikeforbund
Kommune: [1] Grimstad
Fylke: [1] Aust-Agder
Er en aktiv speidergruppe, med i Aust-Agder krets (NSF).
Les mer om speidingen i Grimstad kommune Grimstad kommunevåpen.jpg

Område

Fevik, Grimstad kommune, Aust-Agder fylke.

Speidergruppa i dag

Glimt fra historien

Inntil 1940

I kretsprotokollen [2] forteller kretssjef Johannes Leewy i 1925 følgende:

"Under kretsleiren tok vi onsdag 8-7 en marsj til Fevig. Det var mitt ønske at denne form for propaganda vilde virke slik at der påny blev opprettet en speidertrop på stedet. Der har nemlig for nogle år siden (mens Heistein var kr chf) været en trop ved Fevig, ledet av Haakon Guttormsen som i 1919-1920 stod i 2. Arendal trop., og som jeg søkte å støtte ved å sende "Speideren" derhen. Ved lederens reise til lærerskolen gik troppen igjen overstyr."

Søndag 12-7 fik vi ut på fm se et par båter svinge om pynten og under sang stævne indover for mange årer. Den ene båt førte et stort flag på en høi stang midt i båten. Jeg ante straks at det var vordende sp. De landete, og om en stund blev jeg presenteret for føreren, fru Ågot Gundersen.

Guttene, som efter evne hadde forsøkt å pynte sig på speidervis, blev hos os hele dagen, og fik ved aftensparaden lov til å stille sammen med leirens tropper.

Fru Gundersen og jeg hadde en længere samtale om speidersaken. Jeg ønsket ikke å ta begeistringen for speidersaken fra henne, men henviste hende til N.S.F's regler og vædtegter i "Speidergutboken" som jeg forærte hende.

Efter min hjemkomst mottok jeg et kort fra fruen som da deltok i førerkurset for pikespeidere på Gleodden. Det var da hendes hensigt å drive både en guttetrop (25 g) og en piketrop i Fevig.

9-9-25 Tilskrev forbundssekr. Rasmussen ang. Fevig og anmodet om å få vite hvordan forbundsstyret ser på kvindelige ledere for speidergutter.

22-9-25 indløb forbundets svar på ovenstående: "Vi får således anerkjende troppen som trp. uten fører, eller muligens med en ass. trpf. som fungerende leder om der findes en ung mand på 18 år som har interesse for arbeidet. Vi vil således anbefale at arbeidet på det bedste blir understøttet for guttenes vedkommende av kredsen, selv om der står en dame (kvinde) bak, men hun bør stå bak."

  • Førerkurset på Gleodden var nok den "Førerleir" som Norges KFUK-speidere arrangerte på Gleodden i Kristiansand i 1925. Den var felles for speiderledere og ledere i YA avdelinger.[3]
  • Ved juletider 1925 skriver kretssjefen "1 Fevig trp. sies å være gåt ind da fru Gundersen har mistet interessen for saken." [4]
  • Våren 1926 noterer kretssjef Leewy: "Fru Gundersen, Fevig, oplyser at speiderarbeidet blev drevet der borte så lenge de kunde gå an å ha tropsmøter utendørs, nærmest dog som sport og idræt. Intet tropslokale har været å få, og på grund av de miserable forhold på stedet, hvor begge skibsbyggerier har indstillet driften, kan ingen kontingent indkræves. Der er fremdeles ingen tropsfører å bringe i forslag. Interessen er ellers god." [5]
  • Ågot Gundersen var sannsynligvis den fargerike "tante Ågot" som i mange år drev et etablissement på Storesand. Hun var datter av industrigründeren Randulf Hansen. Se for eksempel omtale av henne ved Anne Tone Aanby i Agderposten 23/7/1994. Ågot (Aagot) Hansen er født i 1884 på Askøy ved Bergen.

1940-1978

Vinteren 46/47 var ledersituasjonen i 1. Fevik vanskelig. For å finne en løsning foreslår kretsleder Berg at troppen består i navnet, men at guttene flyttes over til 1. Øyestad. Jacob Karlsen og Arne Austad, to unge ledere, vurderer spørsmålet sammen med troppen - og liker ikke tanken på å la troppen ligge uten arbeid. Da vil de heller legge den ned og finne faste ordninger for medlemmene. Berg har tillit til de unge lederne og forsøker å få dem til å drive videre, men må akseptere at troppen legges ned. Men han ber dem vurdere om de kan bistå Øyestadtroppen i det videre arbeid.

I Kretsnytt fra Agder krets januar 1950 finner vi: "1. Fevik tropp har en tid ligget nede av mangel på leder. Forleden sendte en hel flokk på 10-12 gutter en inntrengende oppfordring om å ta opp arbeidet igjen. En slik henstilling måtte der gjøres noe med, og nå har det lykkes, tross vanskeligheter, å finne en ordning. Så nå blir det altså speidergutter igjen på Fevik."

En av redaktørene av Kretsnytt er Arne Austad fra Fevik.

1958: Fevik 1 deltok på Speiderjobben 1958, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1958 NSPF [6]

Se egen side om Fevikspeidernes støttelag.

1978-i dag

1992: Speideren nr. 3 1992 melder om Fevik 1s deltakelse i Småspeideraksjonen 1992, fra artikkelsiden om Småspeideraksjonen resultater gruppevis 1992 NSF [7]

2013: Var en aktiv gruppe i Aust-Agder krets (NSF), september 2013. [8]

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Hytter og hus

Se også artikkelsidene om andre Speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Utklipp og minner

Om Aust-Agder

Les mer om speidingen i Agder fylke Agder fylkesvåpen.png

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om Norsk Speiderpikeforbund

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. "Forhandlingsprotokoll for Agder krets av Norsk Speidergutforbund" for årene 1918-1926
  3. "Ja, jeg vil", Guri Sjøvold 1990 - s 46
  4. "Forhandlingsprotokoll for Agder krets av Norsk Speidergutforbund" for årene 1918-1926
  5. "Forhandlingsprotokoll for Agder krets av Norsk Speidergutforbund" for årene 1918-1926
  6. 6,0 6,1 Speiderpiken, nr. 1 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
  7. Speideren nr. 3 1992
  8. Opplysninger fra www.speiding.no, september 2013
  9. Speiderpiken nr. 1 1968
Vet du mer om "Fevik 1"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!