2. Kristiania - Troppsturen til Nes i 1921

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Troppsturen til Nes i 1921
NSF logo.jpg
Forbund: 2. Kristiania,
Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1921
Kommune/sted: [1] Ringsaker kommunevåpen.png Ringsaker, daværende Nes

Sverre Dahls speiderfortellinger

Sverre Dahl var i mange år speider i 2. Kristiania og senere leder for foreldreforeningen i 4. Fredrikstad. Han har skrevet sine speiderminner i 4. Fredrikstads speideravis Varden, 4. Fredrikstad og senere i Speideren. Vi har samlet disse og du kan lese mer om disse her.

2. Kristiania - Troppsturen til Nes i 1921

Bilde fra Grefsheim, gård, Nes, foto fra [1]
Sverre Dahl hadde en serie på 4 artikler om tiden i 2. Kristiania, først i speideravisa Varden, 4. Fredrikstad, så i Speideren. I den første artikkelen forteller han om en troppstur til Nes, Hamar i 1921, som skulle bli oppstarten av 1. Nes samme år.

Nå skal dere få høre fra en gang Skogduepatrulje fra 2. Kristiania tropp dro på propagandatur for speidersaken til statsråd Mellbyes gård Grefsheim. Fru Mellbye hadde stor interesse for speidersaken og da hun ønsket at det skulle bli startet en speidertropp på Nes der hun bodde, hadde hun snakket med skolelæreren på stedet. Da han var villig til å sette seg inni speiderarbeidet og lede arbeidet med en tropp, skrev Mellbye til sin nevø Ove Mellbye, som var patruljefører i Skogdue. Han la saken frem for oss andre i patruljen og fortalte at hele patruljen, 8 stykker var invitert til Grefsheim gård i pinsen og spurte om vi var interesserte.

Lørdag 15. mai 1921 kunne en se en glad skare speidere i prikkfrie speiderdrakter på Trondheimstoget til Hamar. Der ble vi møtt av skolemesteren, og da det var en times tid til vi skulle bli hentet med motorbåt for å bli fraktet over til Grefsheim, tok han oss med til domkirkeruinene. Man kan nesten si at vår propaganda for speidersaken begynte allerede her. Det samlet seg jo en del mennesker som det pleier å gjøre, og det vakte ikke liten oppmerksomhet da vi etter noen ord fra skolelæreren sang Speiderbønnen som avslutning på vårt besøk ved domkirken. En times tid senere rykket vi inn på Grefsheim og ble ønsket velkommen av statsrådinnen. Hun viste osss fire gjesteværelser hun hadde gjort i stand, men patruljeføreren takket, og forklarte fruen at vi selvfølgelig måtte lage en leir og ligge i teltene våre for å vise hvorledes speiderne ordnet seg. Fru Mellbye ga seg til slutt for sakens skyld, men fastholdt at all mat skulle leveres fra gården.

Etter en bedre middag dro vi til en idyllisk leirplaäe i et lite skogholt, like ved hovedveien. Der slo vi opp to firemannstelt, laget ildsted, latrine, stativ til kasseroller, et flott spisebord og en del annet som ikke ble brukt, men tok seg flott ut for publikum. 1. pinsedag, 16. mai ble vi vekket ved åttetiden av to piker fra Grefsheim gård som kom med to kurver med de mest delikate skårne smørbrød samt et stort spann med melk. Jeg skal si vi la i oss. Det var ikke så speidermessig, men godt og behagelig. Etter frokosten begynte vi å øve oss på et oppvisningsprogram. 17. mai skulle vi gå i spissen for bygdas 17. mai-tog, og etter toget skulle vi ha en oppvisning på en samlingsplass ved skolen. Der var det også ordnet med 17. mai-fest for barn og voksne, så det meste av folket var samlet der etter toget. For at ikke beretningen skal bli for lang og kjedelig, går jeg rett på 17. mai-feiringen med en gang.

Dagen opprant i fint vær og i spissen for toget marsjerte de åtte skogduer med ryggsekker på. Oppvisningen besto at vi skulle vise en del speiderferdigheter. Vi kom marsjerende inn på plassen syngende «En ekte speider på turer går med buksekanten over knærne». Så satte vi opp våre to firemannstelt pá mindre enn 1 minutt. Det var gamle militærtelt, og hver av oss hadde en duk under lokket på ryggsekken vår. Ryggsekkene ble satt på plass i teltene, og så stilte vi opp og hilste. Så viste vi førstehjelp og spjelket arm og ben, laget en båre og til slutt signalerte vi en beskjed som skolelæreren skrev, fra gutt til gutt. Den kom riktig tilbake etter at seks av oss hadde sendt den fra den ene til andre. Sendingen ble sendt rundt et skogholt. så vi så den ikke mer enn to ganger.

Om aftenen var det festmøte l et stort lokale med over hundre av bygdas barn og voksne. Vår del av møtet besto i at jeg fortalte om speidersaken, og patruljeføreren Ove Mellbye viste lysbilder og fortalte om den store jamboreen han og jeg hadde vært på i London sommeren før. Etter møtet takket fru statsråd Melbye oss og skolelæreren fortalte om fru Melbyes ide om å stifte en speidertropp på Nes. Saken fikk stor tilslutning, og 25 meldte seg som villige til å gå i gang med speiderarbeidet. 17. mai 1921 ble således 1. Nes tropp stiftet.

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Dikter-aktivitetsmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speidingens skrevne og visuelle kilder

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
Vet du mer om "2. Kristiania - Troppsturen til Nes i 1921"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!