Carl Eugen Eriksen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Carl Eugen Eriksen
Personalia
Født: 5. mars 1888 i Kristiania (Oslo)[1]
Bortgang: 19. januar 1972 , Langhus, Nordre Follo.[2]
Bosted: [3] Nordre Follo kommunevåpen.png Nordre Follo, Langhus
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 1. Langhus
Verv: kretschef og troppsleder

Verv

Speiderbakgrunn

1. Langhus speidergruppe ble stiftet i 1930 av Carl E. Eriksen. De første årene holdt han møtene hjemme hos seg selv. Senere ble møtene avholdt i Langhus kirke. Historien begynte på høstparten 1929 ved bredden av Tussetjern. To av Carl E. Eriksens eldste sønner var allerede aspiranter i 1. Oppegård speidergruppe. Fra hjemmet ved Tussetjern var ikke veien lang til herredsgrensen, men lokalpatriotismen blomstret og guttene la ikke skjul på at Langhusnavnet burde få sin egen plass i forbundets protokoller snarest mulig. Hadde Carl E. Eriksen virkelig noe valg? Utsatt for sterkt press fra sine håpefulle og utilslørte henstillinger fra daværende speidersjef Hans Møller Gasmann og kretsleder Hans Knutsen fra Kolbotn, bestemte Eriksen seg for å ta imot utfordringen. Han åpnet døren til sitt hjem for aspirantmøter for en gutteflokk som villig sugde til seg lærdom om speiderbevegelsens gjøremål og idealer. Langhus-speiderne lå ikke på latsiden. Allerede den første sommeren stilte troppen med ca 20 deltagere til kretsleiren på Seiersten fort. Året etter var det troppsleir på Kambo. I 1932 reiste 20 erfarne speider-veteraner fra Langhus til landsleiren i Mandal.

Ledergjerning

Vi kan lese om Carl Eugen Eriksens tid som kretschef i en artikkel om speiderbevegelsen i Follobygdene. Artikkelen ble første gang publisert i Follo-minne 1990. som tidligere kretsleder i Follo, Ola Øyno, skrev:
Follo krets hjemmeside.JPG
(...) Da Hans Knutsen etter åtte år som kretssjef takket av, besto kretsen av 15 tropper med 450 speidere. Denne økningen ble oppnådd trass i at antall gutter (barn) i skolepliktig alder stadig sank. C. E. Eriksen, 1. Langhus ble kretsens neste sjef. Etter to år overlot ban styringen til Wilhelm Frøshaug, Kolbotn. (...)
Gjenfortalt av Terje Myhr, på Hjemmesiden til Follo krets. [5]

Om Carl Eugen Eriksen

Carl Eugen Eriksen var fra Langhus. Han var kontorist ved Norges Statsbaner (NSB).[8]

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. digitalarkivet.no
  2. Østlandets Blad, 24. januar 1972
  3. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  4. Norsk Speidergutt-Forbunds Styrkeliste 1937/1938
  5. 5,0 5,1 Ola Øyno i Follo-minne 1980, i artikkel om speidingen i Follobygdene, gjenfortalt til Terje Myhr, Hjemmesiden til Follo krets
  6. Knut Mæhlum, Om historiene om Folloskretsenes historie Hjemmesiden til Follo krets
  7. 7,0 7,1 Speideren nr 4 (april) i 1930 - Meddelelser om nye tropper - Norsk Speidergutt-Forbund
  8. digitalarkivet.no
  9. Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund, gjengitt i Lederen nr. 4 1945, NSF.
Vet du mer om "Carl Eugen Eriksen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!

[[Kategori:Akershus