Duddelibu

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Duddelibu
Duddelibu.jpg
Eier: Trondheim studentspeidergruppe
og GibGob RL
Innviet 16. februar 1964 (60 år)
Bygget høsten/vinteren 1963 - 64
Sted: Selbu kommunevåpen.png Selbu

Duddelibu er hytta til Trondheim studentspeidergruppe og GibGob RL og er i jevn bruk året igjennom.

I tilknytning til hytta ligger badstua Baddelibu og utedoen Enkefru Moes Minne. Etter badstue hører det med et bad i den offentlig godkjente badeplassen Kurbadet, som er et 1x1,5 meter stort hull i den nærliggende myra.

Hvert år rundt 16. februar feires hyttas bursdag med stor, flott kake og middag laget av styret.

Sted

Duddelibu ligger i Selbu kommune i Trøndelag, omtrent 45 minutter fra Trondheim. Hytta ligger i et kupert myrområde med rike turmuligheter. Vennafjell og Våttåfjell ligger i kort avstand fra hytta, og er naturlige turmål.

Historie

Hytta ble bygget på dugnad høsten/vinteren 1963 - 64 av studentspeidere ved NTH. Hytta er oppført i tre med torvtak. Siden hytta stod ferdig 16. februar 1964 har den vært et naturlig samlingspunkt for studentspeidere fra hele Norge. Hvert år markeres innvielsen av hytta på tradisjonsvis. Denne markeringen foregår helgen som ligger nærmest 16. februar.

Aktiviteter

På hytta foregår det flere faste aktiviteter:

  • Bursdagstur. Hytta feires i midten av februar. Styret i Trondheim studentspeidergruppe stiller med festmiddag, ofte 5- eller 7-retters.
  • Vinter-5-kamp. Arrangeres av GibGob RL årlig, ofte noen uker før påske. Konkurransen er åpen for rovere fra hele landet. Det konkurreres i 5 grener, som i normal 5-kamp, bare tilpasset årstiden.
  • TOSSGIADE. Helgearrangement hvor andre studentspeidergrupper inviteres. Helgen starter med besøk på UKE-revyen og fortsetter med trasport til Duddelibu hvor resten av helga tilbringes.
  • Høstens Sprøeste, (tidligere Duddelibustafetten). Arrangeres i høstsemesteret. Stafettløp fra Midtbyen til Duddelibu. Etappene er varierte og består ofta av blant annet krabbing, bildytting, løping, padling, kakespising og orientering.

Soveplasser

Duddelibu har teoretisk plass til hele 75 overnattende gjester på en gang, men det høyeste antallet som er bekreftet er rundt 55. Hemsen er utbyggbar til å dekke omtrent hele hytta, noe som gjør at den brukes som en toetasjes bygning.

Baddelibu

I tillegg til Duddelibu ligger også Baddelibu på tunet. Baddelibu er et badstuhus med mulighet for overnatting. Badstua er vedfyrt med en komforttemperatur på i overkant av 100 grader. Det er teknisk mulig å nå temperaturer på over 140 grader. Det gjør at Baddelibu kan brukes som stekeovn for større matmengder, blant annet kalkun, siden Duddelibu ikke har vanlig stekeovn. Baddelibu ble oppført på begynnelsen av 1970-tallet.

Overnatting

Overnattinger noteres i hytteboka og ved enkelte runde tall må personen medbringe kake. Følgende antall overnattinger er verdt å merke seg:

  • 20 overnattinger: MDFC, Member of Duddelibus FanClub.
  • 50 overnattinger: PL, post L. Altså passert romertallet 50.
  • 100 overnattinger: PC, post C.
  • 365 overnattinger: PÅ, passert året.
  • 400 overnattinger: (MDFC)2. Altså 202. Denne utmerkelsen er det kun én som har nådd.

Andre deler av hytta

De sanitære forholdene på Duddelibu består av utedo, et badebasseng (kurbad) og en sykkeldusj, "tråkk-og-sprut".[1] Kurbadet er dekket med lokk for å unngå ulykker, og dette lokket fjernes ved planlagt bruk. Kurbadet er også en offentlig godkjent badeplass, og dermed utstyrt med påkrevd nødvendig redningsutstyr som redningsring og livline.

Det er også satt i gang arbeidet med å innrede en "Riks" telefonkiosk til å fungere som dusj. Dusjen ventes å kunne innvies i løpet av kalenderåret 2013.

Utleie

Duddelibu brukes også av Sør-Trøndelag krets (NSF) for speiderarrangement for speidere eller rovere.

Utklipp og minner

Mer om

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder KM-Rover-Tillsammans.jpg Studentspeidingen

Referanser

  1. Aftenposten 15. juli 1978, side 15. [1]
Vet du mer om "Duddelibu"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!