En speider

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
En Speider
En Speider-forside 1.jpg
Forfatter: W. W. Stabell
Utgitt: 1931
Utgiver: H. Aschehoug & Co (W. Nygaard),
Oslo

"En speider" er en del av kulturskatten vi finner blant norske og oversatte speiderinspirerte romanbøker!

Om boken

På baksiden av Patruljeføreren blir borte står følgende :

"En speider" er kanskje bedre enn nogen av hans tidligere. Den er fast og sikker bygget op, med en handling og spenning som nærmer sig detektiv-romanens: den er alvorlig uten å være sentimental, den er skrevet slik at den vil kunne hjelpe mang en gutt til å vite hvordan han skal handle når han kommer i en vanskelig situasjon.
Adresseavisen.
Dette er en norsk bok hvor forbryterjakt med moderne hjelpemidler er tatt i bruk - kokainsmuglere med flyvemaskiner, mere kan man vel ikke ønske sig? Når hertil kommer en speidergutt som mistenkes for tyveri og som fører en iherdig kamp for å rense sitt navn - og en snestorm på fjellet hvor speiderguttene redder menneskeliv - forstår man at boken er underholdende nok. Det er mange gode stemningsbilleder både fra skjærgården om sommeren og fjellet i vinterhabitt.
Aftenposten.

Forfatteren leste opp boken selv over NRK radio over flere dager, i april 1932.

Dette var Wilhelm Winsnes Stabell femte av åtte speiderinspirerte romanbøker.

Starten på boken

Starten på boken er slik:
Holmen ligger ytterst i fjordgapet, mørk og dyster både i sol og i gråvær. Ener og bjørk tegner sig forvridd mot synskretsen; i skumringen ligner de menneskearmer som løfter sig tryglende mot himmelen. Iblandt skriker måse eller annen sjøfugl ilskt og urovekkende. Når høststormene skummer jagende, ligger øia i skumråk; brenningen luker, så det er mest uråd å klore sig i land. Det fins ikke liv her ute. Den golde steinen og den skrinne jorda kan ikke livnære noen. Selv fuglene hekker sjelden på øia. Og menneskene skyr stedet. Ingen vil friste skjebnen her ute. Bare i blanke sommernetter hender det at det blusser bål på øia. Det er fanter som har lagt til med båtene sine; men de er farende gjester som blir en dag eller to og drar sin vei igjen. Øia skremmer. Det er noe selsomt ved den. Den ligger likesom og ruger på en gåte som ingen våger sig å løse. Seilere som stryker forbi, kan fortelle at de har sett skrømt på øia; men vil en vite hvad de har sett, kan en ikke være sikker på å få skikkelig svar. - Døde som går igjen, flakkende lys i vinternatten, hvad vet jeg? Folk inne i byen skaper sig lønndomsfulle når de snakker om øia. De færreste har vært i land der, men de fleste vet et eller annet å fortelle om... [1]

Teknisk

Disse sidene er under utarbeidelse!, kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

"En speider" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår: 1931
Forfatter: Wilhelm Winsnes Stabell
Antall sider: 124 sider
Illustratør: Harald Damsleth
Forlag: H. Aschehoug & Co (W. Nygaard), Oslo
Trykkeri: Centraltrykkeriet, Oslo
Innbinding:
Opplag:
Pris: [2]

Om Wilhelm Winsnes Stabell

Wilhelm Winsnes Stabell var oppvokst i Trondheim og var bare 19 år da han gav ut sin første bok Manns mot i 1924. Han hadde erfaring som speider som han kunne ta med seg når hans skrev speiderinspirerte romanbøker. Han skrev åtte speiderinspirerte romanbøker mellom 1924 og 1945, i tillegg oversatte han noen bøker til norsk. Les mer om han på artikkelsiden "Wilhelm Winsnes Stabell".

Speiderrelaterte utgivelser av W. W. Stabell

Speiderrelaterte utgivelser:

Speiderrelaterte oversettelser:

Se også artikkelsidene speiderinspirerte romanbøker, med foto av omslag og liste over speiderromaner med forfattere, utgivelsesår m.m..

Utklipp og minner

Diskusjon

For hver enkelt utgivelse av speiderinspirerte romanbøker, kan det være ulike oppfatninger og tolkninger. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser

  1. Teksten er hentet ut med hjelp av Free Online OCR
  2. Statistisk sentralbyrå (SSB)
Vet du mer om "En speider"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!