Kretsleir Neset, Bygland 1938 Agder og Sørlandet krets (NSF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir Neset, Bygland 1938
NSF logo.jpg
Kretsleir for: Agder og Sørlandet kretser
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1938
Dato: 4. - 11. juli [1]
Kommune/sted: [2] Bygland kommunevåpen.png Bygland, Neset
Leirsjef: Vilhelm Heistein [1]

Om leirens program og gjennomføring

En felles leir for Agder og Sørlandet kretser [3]

Dagsorden

Deltakere

Det var 300 speidere og ledere med på leiren. [1]

Deriblant en gruppe engelske rovere. [1]

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

I Speideren nr. 7 1938, kan vi lese om leiren:

Speideren 1938 Agderleir.jpg

Sørlandet krets hadde sin 15 års jubileumsleir sammen med Agder krets på Neset i Bygland, Setesdalen fra 4. til 11. juli i år. Leirplassen som lå på en landtunge rett ut i den skjønne Byglandsfjord må sies å være ideell. Der deltok 300 speidere og ledere fra de to kretser og dessuten var der en engelsk rovertropp fra Newcastle under ledelse av mr. Rothwell. Troppen bestod av aktive rovers i alderen 18 til 40 år. De var egentlig Arendalitternes gjester, men da de kom til Norge med «Black Prince», var det Kristiansanderne som mottok og innkvarterte dem i private hjem for natten.

Reisen gikk med tog 8 mil opp i Setesdal, så med 2 innleide fjordbåter opp Byglandsfjorden til leiren 2,5 mil. Dessverre regnet det på båtturen, og leiren blev slått i regn. Men ingen sure miner. Om eftermiddagen like efter ankomsten fikk vi et besøk av forbundsinstruktør Lykken. Leiren åpnedes kl. 19 ved S. K.s kretschef Vilhelm Heistein. Forb.instr. holdt også en ansporende liten tale. A. K.s kretschef R. Selmer Olsen holdt andakten. Om kvelden laget Lykken et leirbål og det var gildt. Hans alltid på toppen stående humør fylte guttenes sinn så luften skalv av lattersalver.

Tirsdagen 5. juli begynte turlivet. Programmet var lagt slik at leiren var bestemt «urolig» d.v.s. at der stadig skulde være noen på farten. Der blev arrangert store bussturer til Hovden Høifjellshotel — med i 100 gutter av gangen. De bilte opp hele Setesdal 28 mil. På veien beså man jo alt hvad der var å se. Ved Hovden lå sneen like ned i dalen. så jeg må fortelle at de engelske var «forstøkt» for slik en nydelig natur. Stadig sa de «what a beautiful country», og vi var alle betatt. Vi har et fedreland som ingen andre har make til. Så arrangerte Agder kretschef en hike til en støl inne i fjellet. Det var å gå efter kart og kompass, og dessuten var det på turen innlagt alle mulige speideroppgaver. Hiken varte fra kl. 9 den ene dags morgen til kl. 13 den neste dag. Konkurransen var innlagt i kretsenes bannerkonkurranser. På støylen lå vår kjente Gilwell-kar Agders kretssekretær Finn Knutsen sammen med student Selmer Olsen. De var så elskverdige å ligge derinne som kontroll i 3 dager.

I leiren gikk alt efter dagsordenen, undtatt de regnbyger som vi hadde hver eneste dag. Men spør om ikke guttene hadde humør. Nei, da må en ikke kjenne sørlendingen godt. Der var topphumør og ikke en eneste forkjølet mann i leiren undtatt Sørlandets kretschef som hostet så jorden skalv hver eneste dag. Han måtte da også efter leiren tilkøis i 14 samfulle dager. Dessverre så var Lykken hos oss kun i døgn, et var ulende ergerlig for vi ventet at han kunde ha blitt hos oss og nytt vår leirtid, vårt brorskap og samarbeide i glede. Han hadde hatt godt av det og vi hadde hatt enda bedre av det. Men neste gang tør han bare prøve på «Lynvisitt», da vil det gå ham ille. Han er en optatt mann, men en nyttig mann på sin plass, alle gutters «Lykken». Så nå veit du det så Lykken om Sørlandsspeidernes mening. Leiren for oss blev vellykket oa jeg tror at alle deltagerne var tilfreds tross regnet.

Leirens ledelse var:

Leirens chef kretschef Vilhelm Heistein,
vicechef kretschef Rolv Selmer-Olsen,
vaktchef vicekretschef Carl van der Hagen,
leirens sekretær troppsfører Leiv Staalesen
intendanturens chef var roverfører Nils Wessmann-Nilsen, han var alles venn. Han hadde et slitsomt hverv, men også god støtte i roverne. disse forestod også leirens marketenteri.
Kontoret: Flokkfører fru Dagny Staalesen
Badechef troppsfører Fritjof Sørensen. Det var leit å være badechef her, for det var forlite badning da der kom for meget vann ovenfra dessverre.
Transportchef troppsfører Robert Birkeland
og forlegning ved Odd Tofte.

Ledelsen av leirbålene var overlatt en 3-manns-komite, og alle kveldene var det gildt og stemningen stod helt under himmelhvelvet. Bålene blev avsluttet med andakt. Siste søndagen holdtes gudstjeneste i Bygland gamle kirke ved sogneprest Reidar Boning. Det var godt for oss a11e å få denne stund og det dype alvor preget oss alle i takknemlighet til vår Herre og Frelser som hadde tatt vare på oss under hele leiren med dens mange variasjoner.

Leirens motto "Løft Liljen" blev fulgt, og jeg kan gi alle deltagerne det skuddsmål at det var en rik og god leir i alle delen Jeg var også trygg for at den vilde bli det er for jeg følte det all den stund flere av lederne hadde bedt Gud overta ledelsen av vår leir. Og han tok ledelsen, det følte vi i leirledelsen. Alle troppsførerne var utmerket til å greie med sine gutter og er vistes fra ledernes side en kjærlighet for guttene og for at leiren skulde bli vellykket og minnerik, som jeg i de 25 år jeg har vært leder, sjelden har sett maken til. Det er speiderbrorskap, det er speiderånd, jeg er sikker på at også de andre som var med i leiren mener som jeg. Det føltes også gildt og trygt å ha flere av disse Gilwell-karene biandt oss selv om jeg må tilstå at det skinte igjennem som et voksent system for en selfmade mann. Det vi mangler er rammen for roverne, og det jeg så av de engelske rovere, kan ikke gi mitt til at det er den rette måte. I alle fall passer ikke deres metode for oss norske. Dertil var deres virke og forståelse disiplinert sett ikke efter det vi ønsker våre norske rovere til. Men gildt var det å få studere på nært hold. Vi vil da også alle kunne takke Norsk Speidergutt-Forbund for alt det vi hittil har fått derigjennem, når 300 speidere og ledere kan gjennemgå en sådan leir i slikt vær og ha speiderhumør og krefter, så er det fordi vi ha/ lært av sakens øverste ledelse. Hjertelig takk kan alle speidere gi vår kjære speiderchef og hans menn. Alle reiste vi fra leiren og syntes at vi burde hatt 8 dager til.

Leirchefen [1]

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver kretsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Om Agder

Les mer om speidingen i Agder fylke Agder fylkesvåpen.png

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Speideren nr. 7 1938, Norsk Speidergutt-Forbund.
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Artikkelen Alltid beredt! Speidergutter på Agder 1909-1945, av Jarl V. Erichsen og Ole Ugland, publisert i Årsskrift 2017 Agder Historielag, 2017.
Vet du mer om "Kretsleir Neset, Bygland 1938 Agder og Sørlandet krets (NSF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!