Landsomfattende leir Holmestrand 1917 Norges KFUK

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Landsomfattende leir
Holmestrand 1917 Norges KFUK
KFUK-gammel logo.jpg
Landsleir for: Norges Kristelige Ungdomsforbund
År: 1917 [1]
Kommune/sted: [2] Holmestrand kommunevåpen.png Holmestrand
Se artikkelen om de første speiderpikene, som tar for seg spor fra 1909/1910 frem til 1920.

Landsomfattende leir Holmestrand 1917 Norges KFUK

Flagg Norge.png Merk at det kan forekomme fotografier på artikkelsiden som viser stor hilsen ved flaggseremonier, som var vanlig flagghilsen,
før Tyskland og det tredje riket fra 1933 gjorde dette sin hilsen, og man endret praksisen i de norske speiderforbundene. [3]

Denne ble arrangert før Norges Kristelige Ungdomsforbund stiftet et eget speiderforbund, Norges KFUK-speidere. [1]

Les mer om speidingen i Danmark Flagg Danmark.png

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Eksterne lenker

Referanser

<references>

  1. 1,0 1,1 1,2 Marit Hammer og Kari Juul Stensrud, Speiderhistorisk skrift nr. 11, De to første landsleirene, 2001, red. Eivind Strømman, Speidermuseet.
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
  4. "Ja, jeg vil", Guri Sjøvold, 1990 - s 20
  5. Speiderhistorisk skrift Nr. 11, Landsleirene i 20-åra, 2002, Eivind Strømman