Magnhild Styhr

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Magnhild Styhr
Personalia
Styhr, Magnhild - fra Mennesker jeg møtte v Johannes seland.jpg
Født: 1891
Bortgang: 1979 [1]
Bosted: [2] Kristiansand kommunevåpen.png Kristiansand
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Verv: kretsleder

Verv og ledergjerning

Magnhild Styhr og Sørlandet krets (NSPF) blir nevnt i Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946:
Nspf 25aar 2.jpg

I 1938 fraba daværende kretssjef seg gjenvalg og frk. Magnhild Styhr ble kretssjef, hun var kretssjef til 1940, da hun ikke tok imot gjenvalg. Fru Aslaug Irgens ble så valgt, og hun var kretssjef til kretsmøtet august 1945. Hun kunne da ikke ta imot valg, og fru Jenny Gunnulfsen ble valgt. [3] [4]

Speiderbakgrunn

Om Magnhild Styhr

  • I Aftenposten finner vi flere ganger omtale av pianistinnen frk Magnhild Styhr. Eks. 26/1/1913. 30. januar 1913 spiller hun i Ynglingeforeningen i Kristiania. Tirsdag 19. januar 1915 har hun sin debutkonsert i Brødrene Hals' konsertsal. Senere, i 1945, spiller hun under minnefesten for henrik Wergeland i Kristiansand i juli 1945.
  • Her er familien Styhr i Kristiansand i 1910. Det kan virke som om både mor og datter heter Magnhild Styhr, og den yngste er født i New York 5/12 1891. [1]

I "Strikkepinnen. Nærbilder fra norsk misjon i Fjerne Østen" omtales Magnhild Styhr:

Der var også andre i Strømme-selskapet som det var verd å skrive hjem om. Det var for eksempel pianistinnen Magnhild Styhr fra Kristiansand som ikke hørte til de tradisjonelle misjonskvinnene — men som ble så udelt begeistret for det hun fikk oppleve, at hun sa: — Om en aldri hadde vært misjonsvenn fra før, må en bli det når en ser på nært hold hva norske misjonærer driver med! Hun var forøvrig et herlig sprudlende menneske, full av liv og reiselyst, over 80 år gammel. Vi satt sammen i en humpende hydrofoilbåt fra Macao til Hong Kong og jeg skulle prøve å intervjue henne. Magnhild Styhr. født i New York. bopel: Kristiandsand. Har turnert som pianistinne gjennom hele Amerika. Opptrådte under søndags-festen i sjømannskirken i Hong Kong på denne turen, med god trening fra slike opptredener i sjømannskirken i New York, der hun spilte på julefestene i åtte år. Har vært med Olav Strømme på Eg sykehus ved Kristiandsand og gledet pasientene med sitt eminente pianospill 25 julaften'er. Spilte for Kronprins-paret under deres Amerika-reise før krigen. Sparer hvert øre hun kan for å reise mest mulig. Fikk lungebetennelse i India da hun satt i trekk og skrev sin autograf 60 ganger for barna i et barnehjem. Hun kom til å representere Santalmisjonen — uoffisielt — da hun som eneste norske deltager var med på 100 års jubileet for dansk misjon i India og kunne overrekke en sjekk på 10.000 kr. som hun hadde med fra en Strømme-innsamling. Har reist 30 ganger over Atlanteren med båt. Er like oppglødd etter å dra ut på nye ferder. Et uoppslitellg humør — selv når programmet var så anstrengende som det ble i Hong Kong.

I "Mennesker jeg møtte", skriver pressemannen Johannes Seland blant annet:

Aktivitet preget hennes liv. Speidcrsak. sykehuspasienter, lottebevegelse og foreninger av alle slag kunne glede seg over generøs bistand. Mange spilleelever hadde hun i årenes løp. Noen nådde langt, en enkelt kanskje bare til «Lille postbud», men de minnes henne med takk for forståelsesfull behandling, nidkjært ansvar og personlig påvirkning når det gjaldt takt og tone. Det er også all grunn til å minnes den varme omsorg hun hadde for sin aldrende mor. Rent rørende var det å møte de to.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. "Mennesker jeg møtte"/Johannes Seland
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, Norsk Speiderpikeforbund.
  4. Stoffet er skannet fra Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946 og finnes hos Speidermuseet på Laksevåg