Nappen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Nappen
3. Laksevåg - 50 år - Nappen 1941 (3).jpg
Eier: 3. Laksevåg (disponerte)
Sted: Osterøy kommunevåpen.png Osterøy
Les mer om speidingen i bydelen Laksevåg i Bergen kommune Bergen kommunevåpen.png

Alt som er fortalt om hytten på denne siden baserer seg på Sivert K. Sandahl sitt bidrag til 3. Laksevåg sin jubileumsbok 3. Laksevåg - 50 år som ble utgitt i 1979.

Etter å ha vært en hytte for 3. Laksevåg ble den fra 1940 brukt i motstandskampen. På Laksevåg gikk en stor del av de da aktive samt tidlige ledere/rovere/eldre speidere inn i motstandsbevegelsen. Flere av disse brukte Nappen under krigen.

Beliggenhet

Nappen var en liten hytte som lå vel 1 km i luftlinje vest for Valestrandsfossen på Osterøy. Hytten var ikke med på kartene som ble utgitt som ble utgitt på 1930-tallet.

Litt om hytten og bruken før 1940

Hytten ble fra begynnelsen av 1930-årene sporadisk besøkt av ledere og større gutter i 3. Laksevåg.

På grunn av sin beliggenhet ga stedet muligheter for usjenert friluftsliv. Men størst betydning fikk vel disse opphold for et kameratskap som skulle komme så vel med senere. Hva som her ga vekstmuligheter for dette ubrytelige vennskap er vanskelig å forklare, kanskje var det beliggenheten og det primitive liv som fordret innsats fra den enkelte.

Hyttens grunnflate var jo bare ca. 3x2,5m og svært spartansk utstyrt. Uten hverken ovn eller andre kokemuligheter måtte matlaging derfor foregå på grue utenfor.

Da okkupasjonen var et faktum kom etterhvert også speiderorganisasjonens virksomhet mer og mer i søkelyset, og av en engere krets ble turene til Nappen trappet opp i samme grad, samtidig som speideraktivitetene mer og mer ble avløst av de forskjelligste former for motstand mot okkupasjonsmakten.

Bruk av hytten fra 1941 til 1944

Allerede i begynnelsen av januar 1941 slo Gestapo til mot 2 av troppens medlemmer, Per Krantz og Henry Krantz, som begge hadde tilknytning til Nappen i samme periode. De 2 ble omgående arrestert, bl.a. på grunnlag av husundersøkelse hjemme på Laksevåg.

Det som de andre i hyttegjengen måtte ha av illegalt stoff ble omgående pakket i aluminiumsboks, som så en grytidlig morgen i ly av mørket ble nedgravd på Damsgårdsfjellet. Etterfølgende husundersøkelse hos en av dem ble således resultatløs. De samme som hadde foretatt nedgravingen på Damsgårdsfjellet, ble tatt i forhør, men ble etter behørig avfotografering sluppet fri.

Gestapos aksjon resulterte i at Per Krantz ble stilt for tysk krigsrett og idømt 2 års tukthus i Tyskland.

Hytten på Nappen var imidlertid igjen blitt et relativt trygt fristed for de gjenværende, og materiellet på Damsqårdsfjellet ble senere overført til Nappen og nedgravet der.

Januar 1942 slo også Gestapo til mot de av Nappen-guttene som var implisert i Stein-organisasjonen, Arne Abrahamsen, Odd Gjerstad og Kjell (Hansen) Ulven. Av Nappens da "faste" besetning på 6 var nå 4 innenfor murene.

Arbeidet med vedlikehold og komplettering ble nå trappet opp. Utvendig ble hytten malt (fra hvit til farge mer i ett med terrenget), taket ble innsatt med tjærestoff og køyplassene øket. Materialene til disse arbeider ble overveiende tatt ut fra tyskkontrollerte lagre, uten vederlag.

Senere på året 1942 ble ovn installert og skorsteinsrør i stål ble forarbeidet på verksted i Bergen. Regningen for dette arbeid ble betalt med penger inntjent ved mandolinspilling av 2 utkledde og maskerte gutter på Laksevågfergen nyttårsaften 1942. Overveiende del av pengene ble betalt av tyskerne, som i vederlag ønsket spesielle melodier. En sørget imidlertid for at fergen var kommet til kai før en ville begynne på disse toner, som således ikke lenger var aktuelle å spille. Pengene ble imidlertid beholdt.

Hytten var nå blitt relativt godt utstyrt, også for opphold i kjøligere årstider. Litt reserveproviant ble også plassert der.

Høsten 1943 ble bl.a. 3 ledere tvunget til å gå i dekning, og Nappen ble første oppholdssted. Sikkerhetstiltakene var omhyggelige. Således var hytten nå helt avblendet, all kommunikasjon med omverdenen ble kun foretatt etter mørkets frembrudd, og ovnsfyring var ikke tillatt i dagslys. Oppholdet ble stort sett uten større dramatikk, tidene tatt i betraktning. De som denne høst lå i dekning her, kom seg omsider over til England.

I august 1944 ble hytten stilt til disposisjon for etterretningstjenesten, som rett ovenfor hytten etablerte radiostasjon. Fra nå av sto Nappen i direkte radioforbindelse med England, og denne forbindelse holdt fram til ut i oktober. Tråder fra andre kanter på Vestlandet førte da dessverre til opprulling av virksomheten, og en dag i november ble hytten avsvidd av tyskerne. Men slaget om Europa gikk da mot slutten.

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Nappen er presentert slik i ukens artikkel, uke 46, 2016 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 46, 2016

3. Laksevåg - 50 år - Nappen 1941 (3).jpg

For 75 år siden, i 1941 herjet den andre verdenskrig og den lille speiderhytta "Nappen" på Osterøy ble brukt til motstandskamp og illegalt arbeid.

På grunn av sin beliggenhet ga stedet muligheter for usjenert friluftsliv for 3. Laksevågs eldre gutter. Men størst betydning fikk vel disse opphold for et kameratskap som skulle komme så vel med senere. Hva som her ga vekstmuligheter for dette ubrytelige vennskap er vanskelig å forklare. Hyttens grunnflate var jo bare ca. 3 x 2,5 meter og svært spartansk utstyrt.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

Les mer om Nappens historie her,

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Mer om

Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Eksterne lenker

Referanser