Norge

Fra Speiderhistorisk leksikon
Gå til: navigasjon, søk
Norges fylker (med Svalbard), fra wikipedia.
Nordisk aktivitetsmerke, Norden er betegnelsen på de skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark samt de ikke-skandinaviske landene Finland og Island. De danske selvstyrte områdene Grønland og Færøyene samt det finske selvstyrte området Åland regnes også som tilhørende Norden.

Norge

Fra wikipedia.org:

Kongeriket Norge er et nordisk, europeisk land og en selvstendig stat vest på den skandinaviske halvøy. Landet er langt og smalt, og kysten strekker seg langs Nordatlanteren med havområder som Skagerrak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, hvor også Norges kjente fjorder befinner seg. Totalt dekker det relativt tynt befolkede landet 385 000 kvadratkilometer med litt over fem millioner innbyggere. [1]

Speiderarbeidet i dag

Speiderarbeidet i Norge består av Norges speiderforbund, 1978 og Norges KFUK-KFUM-speidere, 2003, disse samarbeider i Speidernes Fellesorganisasjon.

I tillegg har vi St. Georgsgildene og Old Guides, St. Georgsgildene ble offisielt stiftet 1952 og Old Guides i 1937.

Tidligere forbund

Norge har hatt flere speiderforbund gjennom tidene. Først ute var Norske Gutters Speiderkorps, (NGSK), 1910, tett etterfulgt av Norsk Speidergutt-Forbund, (NSF), 1911.

Speiderarbeidet for jentene ble organisert noe senere, først i Norges KFUK-speidere, (KFUK), 1920 og i Norsk Speiderpikeforbund, (NSPF), 1921.

Norges KFUM-speidere, (KFUM) ble stiftet i 1945, med som et korps under Norsk Speidergutt-Forbund fra 1948, etter 1978 som et eget forbund.

Artikler om norsk speiderarbeid


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

  1. Opplysninger fra wikipedia.org