På kretsleir i 1929, Agder krets

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Bygland kommune Bygland kommunevåpen.png

På kretsleir i 1929

Les også om leiren gjengitt i artikkelen Kretsleir Bygland 1929 Sørlandet krets (NSF)
En ganske godt fortalt leirhistorie, legg merke til evnen til å vri positivt!

Referat fra Kretsleiren på Bygland 3-10 juli 1929 [1]

Speidere på båttur, 1929
"Kretsleiren skulde begynne onsdag den 3 juli, og for at alt skulde være ferdig til speidernes ankomst, reiste endel op allerede om mandagen. Speiderne hadde fått lov å holde leiren på Bygland præstegård, og plassen egnet sig godt for en leir med undtagelse av at den kanskje var litt liten.
Onsdagen da speiderne kom med "Dølen" var alt gjort i stand for dem, og det så virkelig ut til å de ikke skulde kjede sig. Hver tropp fikk anvist sine plasser og begynte straks og sette teltene sine op, og da leirens åpning fant sted kl. 19 var det største arbeid unnagjort. Den første aften var der ingen leirbål da alle var for trette og hadde for meget å gjøre.
Den første dag i leiren blev for det meste benyttet til å pynte op, og de forskjellige tropper laget porter, gjerder og lign. rundt sin plass og søkte med mange innfall å få det finere en de andre. Om eftermiddagen kl. 15 var det teltinspektion og da denne var ferdig blev det stilt op og vi begav oss avsted på tur til presteseteren, som lå oppe i heia mot øst. Presten selv skulde være med som veiviser, men det hjalp lite for han hadde aldri været der selv. Så lenge vi fulgte landeveien gikk det godt, men kommen op i heia, blev de uenige om veien, og snart var speiderguttene spredd over hele heia. Langt om lenge kom da alle frem, men da var der så lite tid igjen at de fleste lot være å koke kaffe da de ikke hadde tid. Den kvelden var det leirbål for første gang, og Hans Helle som var leirbålchef hadde skaffet en mengde underholdning, blandt annet var der en avis som tre stykker fikk sammen til hvert leirbål.
Leirplassen i Bygland, 1929
Neste dag, Fredag, blev tilbragt omtrent som de andre, og alle var ennu ikke ferdige med å stelle i stand leiren sin.
Lørdag var det om formiddagen turer patruljevis i omegnen og de fleste drog da op på et høit fjell like i nærheten av leiren.
Søndag gikk alle i kirken og hørte på gudstjenesten av sogneprest Bolling, og skolemusikken som hadde ligget i nærheten av leiren fra lørdag spilte nogen numre mens vi var i kirken. Om eftermiddagen var det kaffeslaberas, men det blev selvfølgelig ikke nok kaker da der jo skal meget til å proppe 150 gutter med tebrød og hveteboller. Den aften var det et særlig stort leirbål, og mange folk fra Bygland var møtt frem for å se på speiderguttene som vistnok var noget ganske nytt for dem.
Mandag skulde det som alle var mest spent på holdes, nemlig lagskonkurransen. Men jeg må sandelig si at de fleste vistnok blev temmelig skuffet. Der opstod som så ofte uenighet, som hadde tilfølge at 2den tropp trakk sig tilbake fra alt sammen, og dermed var også alt så si gått i vasken. På sett og vis blev det dog gjennemført, og Lillesand og 1. Kristiansand som hadde slått sig sammen med 4de Kr. sand vant litt hver.
Neste dag, Tirsdag, skulde idrettstevnet holdes, men det var altfor få som var med, men T. Tønnessen 2den Kr. var den beste, og vant nesten i alle ting.
Onsdag var siste dag i leiren, og allerede kl. 9. skulde speiderne avsted med båten. Før de drog avsted ordnet de så godt de kunde, og det som var igjen greiet de som var tilbake.
Leiren var i det hele meget vellykket, og guttene gikk ikke og hang eller kjedet sig slik som det har vært tilfelle før. Badningen blev det ikke noget av da vannet i Byglandsfjorden var nokså koldt, men ikke verre enn at det gikk ann. Alt var gjort for at guttene skulde få så meget moro som mulig, og det var anskaffet båter som blev leid ut. Fotball blev det også anskaffet, men da det ikke var nogen ordentlig fotballmark kom det ikke istand nogen ordentlige kamper.
Leiren var arrangert av Kristiansandsspeiderne med Heistein til leder. De blev overalt møtt med velvilje ikke minst hos presten, og dette gjorde også sitt til at leiren fikk slikt et heldig utfall som den gjorde."

Lenker

Referanser

  1. Fra 2. Kristiansands referatbok, Statsarkivet i Kristiansand
Vet du mer om "På kretsleir i 1929, Agder krets"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!