Ragna Fasting

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ragna Fasting
Personalia
NSPF-Speiderpiken-1930-nr 3-s28 (1) Ragna Fasting.jpg
Alt. navn: Ragna Pedersen
Født: 19. september 1882
Bortgang: 14. april 1977
Bosted: [1] Hamar kommunevåpen.png Hamar med flere
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Grupper: Brumunddal 1
Verv: kretschef, troppsfører
og hovedstyremedlem
Hånd stopp.jpg Denne artikkelsiden er vurdert opp mot "Vær varsom" og forsøkt hensyntatt ift. personens rolle under den andre verdenskrig, hvor kun offentlige opplysninger er gjengitt. Personens speidertid er forsøkt vektlagt. Se også artikkelsiden om "Nasjonal Samling og speiding".

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Ragna Fasting var også nestleder i Norsk Speiderpikeforbund, hun oppga interesse for fjellturer og jakt som det som hadde dratt henne inn i speiderpikearbeidet.

Her letes det i lister, artikkelen "De som kommer til Norsk speiderpikeforbunds landsleir i sommer", Adresseavisen 16. mai 1929 kan bekrefte om hun var med i Hovedstyret.

Utenom speidingen

Om Ragna Fasting på lokalhistoriewiki

Medlem av Nasjonal Samling i 1930-årene. Sto på 7. plass på valglista for Nasjonal Samling til kommunevalget i Hamar, 1934.[7] Oppfordret i et leserbrev i en avis i 1941, om å sende klær og utstyr til frontkjempere. Undertegnet leserbrevet med nazistenes hilsen; heil og sæl.[8]

Sitat1933 meldte jeg meg inn i NS (Nasjonal Samling), da jeg i programmet trodde å finne en motvekt mot oppløsende tendenser i tiden.Sitat
– Ragna Fasting om seg selv i boka Studentene fra 1901 (1951), se flere speidersitater her

Fra artikkelsiden Nasjonal Samling og speiding kan vi lese om Ragna Fasting:

Det er vel tenkbart at de færreste med tilknytning til Nasjonal Samling, fortsatte som medlemmer av speiderbevegelsen, i sær med forbudet av denne i 1941 og oppstarten av speidingen igjen i 1945. Likevel ble det i de frivillige organisasjoner laget ens retningslinjer for personer som har vært N.S.-medlemmer. Herunder er det en del barn og undom i familier som trådde feil under krigen.
Det antas at mer profilerte N.S.-medlemmer som Bjørn Falchenberg, sekretær i Norsk Speidergutt-Forbund og Ragna Fasting, kretschef og nestleder i Norsk Speiderpikeforbund ikke var medlemmer i det krigen kom til Norge eller når speiderarbeidet ble forbudt. Her forskes det fortsatt.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Speiderpiken nr 3 i 1930
  3. Gudbrandsdølen, 10. januar 1928
  4. Speiderpiken nr 3 i 1930
  5. Norsk Speiderpikeforbund: Historie og Administrasjon. Av: Dagfrid Anderssen
  6. Speiderpiken nr 3 i 1930
  7. Østlendingen, 11. september 1934
  8. Den Nye Tid, 3. desember 1941
Vet du mer om "Ragna Fasting"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!