Stavanger 1 (KFUK)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Stavanger 1 (KFUK)
tidl. Stavanger Speiderpike Forbund
KFUK-Forbundsmerke (2) 1.JPG
Stiftet: 10. juni 1917 [1]
Lagt ned: ?
Krets: Rogaland krets KFUK
Forbund: Norges KFUK-speidere
Kommune: [2] Stavanger kommunevåpen.png Stavanger
Fylke: [2] Rogaland fylkesvåpen.png Rogaland
Dette er en nedlagt speidergruppe. [3]
Se også samlesiden Stavanger 1.

Område

Stavanger kommune i Rogaland fylke.

Glimt fra historien

1916: I Stavanger Aftenblad 23/2/1916 forteller "En speiderpike" at man har hatt "pikespeiderkorps" i Stavanger i tre år (i 1916), og at hun har vært fører i to år.

1917: Stavanger 1 ble stiftet 10. juni 1917, som Stavanger Speiderpike Forbund. [1] Alfhild Johansen ble senere omtalt som troppens første leder.[4]

I forbindelse med 50-års jubileet til Stavanger 1 (KFUK) i 1967, forteller Dagmar Buch om oppstarten av piketroppen i Stavanger Aftenblad[5]

Det var guttespeidere i 1917, og det var også de jentene som på egen hånd hadde forsøkt å danne patruljer, sier fru Dagmar Buch. Som Dagmar Lowzow Thorsen var hun med på det historiske møtet på Jåttanuten. - Frøken Alfhild Johansen og fru Buch arbeidet på den tiden sammen i Aftenbladet, satt rett overfor hverandre ved samme bord.
-Frøken Johansen hadde så mange interesser. Jeg vil si hun var foran sin tid på så mange felt, sier fru Buch. -Redaktør Lars Oftedal og fru Alice Oftedal var veldig opptatt av speider-tanken, som de var med og skyndet på. -Så var det at frøken Johansen kom med ideen om å danne det som til å begynne med ble hetende "Stavanger Speider Pike Forbund".
Ikke hadde vi noe hus å holde til i, så Jåttånuten ble valgt som samlingssted. Det var på den tiden alminnelig at folk dro på søndagsutflukter dit - så passe en avstand det var fra byen. Vi startet pike-forbundet på grunnlag av speidergutt-boken. Noe annet hadde vi ikke å holde oss til. Men noen forandringer gjorde vi, jo. Bl. a. tok vi patruljenavn etter blomstene.
Det var heller ikke noe forbund vi kunne vende oss til - for det ble startet tre år senere. Og smått stell var det, men vi hadde alle en veldig tro på at det skulle gå godt. Alfhild Johansen var en meget dyktig leder. Hun hadde mange ideer og gjorde mye for speidersaken. Hun var den selvskrevne leder. Jeg ble hennes assistent, sier fru Buch.
Dessverre ble frøken Johansen syk i 1919, og fru Buch overtok som leder av Stavanger 1. tropp, som den het. Men frøken Johansen hadde fått det på glid, slik at det var lettere for andre å overta. Det var en kjekk tropp, sier fru Buch. De var en nydelig ungdom. Vi vakte oppsikt på en tur i Danmark. Stifteren døde alt i 1927.
Alfhild Johansen redigerte også en tid en spalte i Aftenbladet som hun kalte "Speiderpiken". Våren 1918 skriver hun bl. a.: "10. juni 1917 blev Stavanger Speiderpike Forening stiftet. Et saare fattig og lite bemerkelsesværdig forbund er det, ikke alle innbyggere i Stavanger aner vor eksistens engang. Og dog er vi en flok vi med, som har store og vidtrækkende - jeg hadde nær sagt verdensomfattende - maal. Kjære læser og læserinde, du kunde synes det var latterlig av en flok jentunger i byen Stavanger at ta sigte paa at reformere verden. Syv speiderpikepatruljer har sluttet sig sammen, en ottende av mindreaarige er senere kommet til - og saa vil de gjøre verden bedre end den er! Men saa er det. Vi med fletter nedover ryggen og korte skjørter er ikke alltid saa slutt-tængte, som vi har ord for. Men skal vi gjøre verden bedre, maa vi begynde med os selv. Hvad vi vil? "Danne sjæler, som brænder av hellig ild!" Vi som er barn i dag er samfundet om 20-30 aar. I vor haand ligger landets skjæbne. I pikens haand ligger vort lands fremtid, som hun kan gjøre lykkelig eller ødelægge; for av et godt barn vokser der op en ren kvinde, som gjør mænd gode og brave. Det er pikene i dag som blir fremtidens kvinder."
Det var også i "Speider-piken" man lanserte ideen med en landssammenslutning. I mai 1918 sto det en artikkel med overskriften "Kan tanken om en speiderpike-organisasjon bli virkeliggjort i nærmeste fremtid?". Tanken ble realisert, men først 5. november 1920 ble Norges KFUK-speideres forbund stiftet. Speiderpike-saken var i god gjenge.

1918: Stavanger aftenblad gir - 11/3 1918 - god plass til omtale av "Stavanger Speiderpike Forbund".

1918: Aagot Schjetne skriver 16/4/1918 til speiderpikene i Stavanger [6]:

Trondhjem 16. april 1918.
Til „Speiderpiken".
Kjære speiderveninder!
Dere synes vel det er rart at faa at brev fra mig. Dere vet engang ikke hvem jeg er. Ja, det skal dere faa vite siden. Deres hyggelige og snilde frk. Johansen har været oppe hos os og overværet et av vore møter. Jeg er chef for speiderpikene i Trondhjem. Jeg synes det er skrækkelig morsomt at høre at det er andre soeiderpiker, for ellers er det liksom vi har følt os saa alene. Der er saa mange I min trop som gjerne vil korrespondere med speiderpiker fra Stavanger. Jeg er sikker paa at dere er baade kjække og flinke i alt, meget flinkere end nogen av os, men dere har jo ogsaa voksne førere og jeg er bare 14 aar. Dere synes vel kanske det er rart at jeg er fører som er saa ung, men vi har ikke faat nogen anden. Hvis nogen vil være saa snild at skrive, saa skriv til mig. Med venlig speiderhilsen fra speiderpikene i Trondhjem og fra mig.
Aagot Schjetne
adr.: Hospitalsgt. 3 (2), Trondhjem.

1918: Stavanger aftenblad nevner at 1ste trop av Stavanger Speiderpikeforening ledes av Alfhild Johansen [7]

1920: Ved stiftingen av Norges KFUK-speidere 3. november 1920 var Stavanger 1 en av de 19 - 21 tropper som var aktive og straks kunne melde seg inn i forbundet.

1922: Rogaland krets hadde i juni seks tropper bl.a. Haugesund 1 og Stavanger 1. [8]

Ledere

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi kjenner til vedkommende har hatt lederfunksjonen.

Troppsførere og -ledere gjennom tidene Årstall/periode Referanse
Alfhild Johansen 1917 - 1919 [9] [10]
Dagmar Lowzow Thorsen 1919 - [5]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1] [3]
Gruppeledere gjennom tidene Årstall/periode Referanse
[[]] ([[]])
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2] [3]

Sommerleirer og turer

År Sommerleirer og turer Kommune / sted [2] Deltakelse Referanse
194145 Speiderarbeidet er forbudt i Norge, medio september 19417. mai 1945
1945 Speiderarbeidet blir legalt og Norge fritt igjen, 8. mai 1945
1947 Landsleir i Eidskog (Norges KFUK-Speidere) Eidskog kommunevåpen.png Eidskog 4 deltagere [11]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3] [3]

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Stavanger 1 (KFUK) er presentert slik i ukens artikkel, uke 23, 2017 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 23, 2017

1918: Stavanger Aftenblads presentasjon av speiderpikene har denne symboltunge headingen, fra Stavanger Aftenblad 11. mars 1918

10. juni for 100 år siden ble Stavanger Speiderpike Forbund stiftet.

Speiderjenter hadde det vært noen år i forveien, men lite organisert. De første lederne var Marie Øvregård og Alfhild Johansen og de fikk god mediedekning som i dag er bevart i Speiderhistorisk leksikon. Det finnes i dag mange speidergrupper i Stavanger-distriktet, men ingen som har direkte tilknytning til denne.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier? Bidra du også! [4]

Les mer om Stavanger Speiderpike Forbund her

Mer om

Les mer om speidingen i Rogaland fylke. Rogaland fylkesvåpen.png

KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere i Rogaland fylke KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Ja, jeg vil!, 1990, Norges KFUK-speidere
  2. 2,0 2,1 2,2 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!
  4. Stavanger Aftenblad 28/9/1927
  5. 5,0 5,1 Stavanger Aftenblad, 3. juni 1967
  6. Stavanger Aftenblad 23/4 1918
  7. Stavanger Aftenblad, 12. august 1918
  8. 8,0 8,1 KFUK-Speidernes blad prøvenr. (juni) i 1922, les hele bladet her
  9. Stavanger Aftenblad 23/4 1918
  10. Stavanger Aftenblad, 11. juni 1919
  11. Førerbladet nr. 6, 1947, Norges KFUK-Speidere
  12. KFUK-Speiderbladet nr. 1/2 1964