Tenkedagen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Tenkedagsmerket er et av de mange fordypningsmerkene. Se oversikten her

Tenkedagen, fra 1999 Verdenstenkedagen, er jentespeidernes internasjonale dag. Dagen feires 22. februar

Glimt fra historien

Flagg USA.png Tenkedagen ble innstiftet i 1926 - på den fjerde verdenskonferansen for jentenes verdensforbund. Konferansen bestemte at det skulle være en spesiell dag da jentespeidere verden over skulle tenke på hverandre og gi en oppmuntring til speidersøstre verden over. En parallell til St. Georgsdagen hos guttespeiderne. Delegatene på konferansen valgte 22. februar som datoen. Dette var fordi datoen var fødselsdagen til speiderbevegelsens grunnlegger Robert Baden-Powell, og til hans kone Olave Baden-Powell som da var World Chief Guide - verdensspeidersjef for jentene. Tenkedagen ble feiret for første gang 22. februar 1927.

WAGGGS logo.png I 1999 ble det internasjonale aspektet ved Tenkedagen forsterket, da det offisielle navnet ble endret fra «Thinking Day» til «World Thinking Day».

SitatHver liten skare, fjern og nær, den vet du om og har du kjær. Vil selv du gjøre oss til ett og hjelpe oss å bli beredt!Sitat
Pus Brodal i sin tenkedagssalme, se flere speidersitater her

Oslo kommunevåpen.png Inger Sjønnesen om feiring av Tenkedagen, før og nå (2022) [1]

Da jeg var liten, på 60-tallet, samlet vi inn 25 øre. Først var det vel 10 øre. Etter hvert har det steget. På lederfester kan man jo gi det man vil.
En typisk tenkedagsfeiring i Oslo da jeg var barn/ung var slik, alltid felles blå/brun:
Tenkedagsfrokost for ledere kl 7. Med matpakke. En komite kokte kaffe og pyntet litt. På sentralt sted. Bl.a med lesing av Tenkedagsbønnen.
Tenkedagsgudstjeneste i Oslo Domkirke (Vinterferien i Oslo var ikke den gang alltid i uke 8, så det gikk. Forskjøvet ved kollisjon)
Tog til Tenkedagsfest i Folkets hus eller Samfunnshuset. Div underholdning
Lederfest en nær påfølgende dag, med mat leker, underholdning evt et lite foredrag e.l.
Lederfestene har forresten fortsatt i Oslo. Engang Alltid og OG har organisert etter tur. Det er mat, et tema (fra en Verdenskonferanse, Jambore, årets landsleir, noe barne/ungdoms/kvinnerelatert e.l.), løftefornyelse, andakt hvis Engang Alltid står for det, innsamling av tenkedagspenger, speidersanger.
Deltagerne blir færre og stadig eldre. Noen ganske få av dagens ledere kommer, men dagens kvinnelige ledere har ikke vært spesielt invitert eller oppmuntret til å komme. Egentlig litt synd.
P.g.a corona ble det ikke noe i 20, 21 og heller ikke i år (2022). Så får vi se hvordan det går.
Jeg sender fortsatt og får, div hilsner fra rundt i verden den dagen. I dag på mail el sms.
Det er veldig synd at Tenkedagen er kommet så i bakgrunnen. Den betyr faktisk veldig mye for oss "gamle jenter", og fortsatt for jenter rundt i verden. En dag med en følelsesmessig betydning a la julaften og bursdag for meg og flere.
Inger Sjønnesen, 2022

Tenkedagsfondet

Flagg Polen.png I 1932 ble den syvende verdenkonferansen for jentenes verdensforbund holdt i Polen. Da var det en belgisk delegat som foreslo at man skulle gi en presang på tenkedagen - fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells. Presangen skulle være frivillig, og den skulle være liten - slik at alle som ville hadde råd. Dermed kom tradisjonen med å donere en "penny" til det som skulle bli Tenkedagsfondet. Den første innsamlingen til fondet ble gjort i forbindelse med Tenkedagen i 1933.

Olave Baden-Powell omtalte gaven i et brev til jentespeidere verden over for å spørre om de ikke ville være med å gi en liten gave. I brevet - som var det første hun skrev til alle speiderpiker verden over - skriver hun blant annet:

«Ville det ikke i år være fint å kunne gi en ting - i tillegg til våre tanker - som kan være med å utvikle vår bevegelse som vokser sakte år for år, og som vi ønsker at skal vokse seg større.»*

Du kan lese hele brevet her

Tenkedagsfondet lever i beste velgående, og nå kan du for eksempel donere på nett.

Tenkedagsbønn

Tysk utgave av den andre boken i serien "Le livre de Lézard"

Flagg Sveits.png I 1929 forfattet Aimée Degallier-Martin, også kjent som Lezard, tenkedagsbønnen på fransk. Bønnen ble senere en del av hennes andre bok i samlingen "Le livre de Lézard"[14]. Hun var født i Russland i 1905, med sveitsisk far og russisk mor. I 1914 bosatte hun seg Sveits hvor hun for det meste holdt til i Geneve [2].

Det vites ikke hvem som har oversatt til norsk, men i 1931 hadde den blitt oversatt til norsk og sto på trykk i Speiderpiken.

Tenkedagsbønn
Kjære Far i himmelen!
Vi er samlet i dag for å tenke på våre speidersøstre i andre land,
av andre raser, bak andre grenser, over sjø og land. Vi er mange, og vi er sterke.
Hjelp Du oss til å vokse, så at vi kan nå lenger fram og arbeide stadig inderligere for Deg,
og gjøre vårt til at denne Din verden blir bedre.
Hjelp oss, at den uniform vi bærer aldri må bli tilsmusset
av dårlige vaner eller av makelighet. La den alltid minne oss om hvem vi er, og hva vi strever etter å bli.
Hjelp oss at den lov vi har lovet å følge,
aldri må bli tomme ord for oss, men bli ledetråden i all vår ferd.
Sign Du våre gode forsetter, slik at det løftet vi alle har gitt
må bli oss til hjelp hver morgen
når vi forbereder oss til å møte en ny dag,
og styrke oss hver aften når vi går til hvile, trette etter dagens arbeid, glad eller bedrøvet etter dagens
hendelser.
Vi er samlet i dag for å tenke på våre speidersøstre i
andre land,
av andre raser, bak andre grenser, over sjø og land. Vi er mange, og vi er sterke.
Hjelp Du oss til å vokse, så at vi kan nå lenger fram og arbeide stadig inderligere for Deg,
og gjøre vårt til at denne Din verden blir bedre.

Tenkedagshilsen

Flagg Norge.png Hvert år før tenkedagen sender speidersjefen og landssjefen ut en tenkedagshilsen.

Vi har samlet noen utvalgte her. For flere se samlesiden her.

Hilsen til Tenkedagen 1946

Lydopptak.jpg

Denne hilsenen ble sendt på radio, hør den her: https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_dra_2001-05141P

Sammendrag: Kvinnelig speiderleder NN: 11. september 1941 var en trist dag for norske speidere. Speiderarbeidet ble forbudt. Det hadde gitt mange piker praktiske ferdigheter og åndelig vekst gjennom mange år. Flere steder ble arbeidet fortsatt i det skjulte. Lederne holdt forbindelsen. I Oslo ble det holdt underjordiske lederkurs. Stod derfor klar til å gjenoppta virksomheten. Nye piker og eldre speidere meldte seg. Forstod verdien av speiderarbeidet under krigen. Moralske verdier. 22. februar er en gledens dag for speiderpikene. Samles til gudstjeneste, fornyer speiderløftet: På æresord lover jeg etter beste evne å være trofast mot Gud og fedrelandet, og hjelpe andre å adlyde speiderloven. Første fest etter fem tunge år. Dagen feires over hele verden. Det er Tenkedag for alle, på fødselsdagen for Baden-Powell og hans hustru. Hun er verdenssjef for speiderpikene. De to har gjort en enestående innsats for ungdommen. Gir honnør til Baden-Powell, som døde under krigen. Dagens speidere går inn for hans idealer. Speidersangen følger. Speiderpiker synger en sang til, melodien er "Der Nordhavet bruser".

Budskap til Tenkedagen 1990

Tenkedagen 1990
Det er viktig at noe skjer. I gamle dager da jeg var ung - kalte vi det handling. I dag kalles det action. Uansett hvilket ord vi bruker, forventer vi både av oss selv og dem vi omgås at det er noe som skjer. Hvis ikke, etterlyser vi handling. Vi vil ikke være passive tilskuere og sitte dovne og late i godstolen.
Speiderloven sier også noe om action. En speider er eller gjør eller verner eller arbeider for gode idealer. Vi er aktive. Men når vi er aktive, bør vi ta ansvar - En speider tar ansvar for seg selv og andre. Dette er kanskje en av de viktigste sidene av speiding i et nøtteskall. Det sier noe om vennskap og samhold. Det sier noe om det nære og det mer fjerne forholdet. Det sier noe om innholdet i Tenkedagen.
Som en av speidingens internasjonale dager er Tenkedagen en dag hvor vi spesielt tar for oss de som er speidere i andre land. Vi skriver tenkedagskort som vi sender ut til kjente og ukjente, både her hjemme og i den store verden. Dette er en fin skikk hvor vi på en spesiell måte kan få minne hverandre om at speiding er det mange jenter og gutter som er opptatt av. Tenkedagen bruker vi både til å være opptatt av andre og til å fortelle hverandre at vi bryr oss om.
I år har jeg lyst til å se på Tenkedagen fra to forskjellige sider. Den ene siden er internasjonal omsorg. La det internasjonale innholdet begynne hjemme. Vi har mange landsmenn som ikke har norsk bakgrunn, så det er ingen grunn til å dra utenlands for å kunne skaffe oss den internasjonale kontakten vi gjerne vil ha. Se litt rundt der hvor deres speidergruppe holder til Jeg er helt sikker på at dere akkurat der vil finne mange forskjellige nasjonaliteter som kan være med på å gjøre Tenkedagen til noe spesielt i 1990. Kan denne siden være noe vi kan bygge videre på i de årene som ligger foran?
Den andre siden er frihet. For 176 år siden ble Norge et fritt land. I løpet av 1989 har mange land i Øst-Europa også fått oppleve en tilsvarende frihet. Kanskje Tenkedagen i år nettopp skulle være en dag hvor vi skal ta for oss og gjøre noe for dem som har det vondt og vanskelig i disse landene. Det er ingen utrolig tanke at det er i disse landene vi skal møte nye speidervenner i de årene som ligger foran.
For speidere betyr action å ta ansvar. Ansvar betyr at vi gjør noe, både med oss selv og for andre. De får vi et innhold i Tenkedagen som vi kan være litt fornøyde med. Da blir verden et bedre sted å leve. På grunn av vår action.
Med hilsen

NSF logo kløverlilje.PNG Runar Bakke, speidersjef i Norges speiderforbund.

Budskap til Tenkedagen 2002

GRATULERER MED TENKEDAGEN 22.02.02
Tenkedagen er den dagen vi spesielt snakker om at vennskap mellom speidere skaper forståelse og fred mellom mennesker, uansett kultur og hvor vi kommer fra. I nyhetene hører vi dessverre daglig om krig og konflikter over hele verden, men vi får også gode rapporter om speidere som engasjerer seg i dagliglivet i sitt land. De arbeider for at de skal få et bedre samfunn. Verdenssamfunnet trenger engasjerte speidere, ikke bare på Tenkedagen, men speidere som tar ansvar gjennom hele året. Du lurer kanskje på hvordan speiderarbeidet rent praktisk kan bidra til en bedre verden? Jeg kan gi deg noen eksempler. I patruljen får du god øvelse i å samarbeide, og du lærer deg at samarbeid er basert på forståelse og respekt for de andre patruljemedlemmene. Du får gjøre ting på egen hånd, og du får ta beslutninger. På denne måten får du trening i å lede de andre i patruljen, og du er med og tar ansvar for det dere har blitt enige om å gjøre. Hvis alle speidere gjør dette på sitt sted, vil vi få til bedre samarbeid.
Se deg rundt. Vi er mange som kan være med på å påvirke ved at vi sier i fra eller bryr oss. Jeg oppfordrer deg til å vise at du bryr deg eksempelvis ved å si et tydelig nei til vold og rasisme. Si fra hvis det er ting du ikke vil være med på, men ta også initiativ til å si ja til ting som du opplever positivt, ikke minst - si ja til å være en god venn. Speiderbevegelsens stiftere, Lord og Lady Baden Powell hadde fødselsdag den 22. februar, og det er denne dagen som feires over hele verden. På denne måten kan vi slå ring om jorden og lage en vennskapskjede. Du og jeg er et ledd i denne vennskapskjeden av speidere.
I speiderlovens §2 står det at en speider kjenner ansvar for seg selv og andre. Dette er et veldig konkret eksempel på hvordan vi kan ta vare på hverandre og styrke vennskapskjeden. Vi kan vise vårt ansvar for å få en bedre verden for alle.
Jeg ønsker deg en riktig fin tenkedag.
Med speiderhilsen

NSF logo kløverlilje.PNG Eli Gullichsen, speidersjef i Norges speiderforbund.

Hilsen til Tenkedagen 2017

La oss vokse sammen!
Den 22. februar marker speidere over hele verden Tenkedagen. Årets tenkedagstema er Grow – altså å vokse.
For at noe skal bli solid er det ofte en fordel at det vokser sakte. Hvis det vokser for raskt kan fundamentet bli svakt. Speiderbevegelsen er over hundre år gammel og har på den tiden fått tid til å vokse seg både stor og betydelig. Vet du at det over hele verden finnes 50 millioner speidere? Hvert år den 22. februar feirer vi Tenkedagen ved å tenke på speidere i andre land.
Det er WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts), den internasjonale organisasjonen som alle jentespeidere er medlemmer av som velger tenkedagstemaet. Og i år har de valgt å fokusere på det å vokse – både som organisasjon og som mennesker. Også her hjemme i Norge ønsker vi og jobber for at speiderbevegelsen skal vokse seg enda større.
Det kreves visse faktorer for at noe skal vokse. For at planter skal kunne utvikle seg trenger vi både lys, vann og næring. Vi kan altså ikke forutsette at noe vokser av seg selv, vi må bidra. For at speiderbevegelsen skal kunne vokse kan vi hjelpe til ved å kaste lys på den i form av å snakke positivt om speideren og gjøre den kjent. Forteller vi andre hva speiding er gir vi speiderbevegelsen lys. Inspirasjon, fellesskap og gode opplevelser er vannet som sørger jevnlig påfyll slik at vi kan vokse. Vi kan gi den næring i form av å gi av oss selv for at den skal utvikle seg, og engasjere oss i speiderarbeidet lokalt, nasjonalt og internasjonalt
Vi kan bruke Tenkedagsfeiringen til å nå flere barn og unge og invitere dem til å oppleve hva speiding er. Kanskje du kan bruke anledningen til å invitere med en venn på speidermøtet? Da bidrar du med både lys og næring. Hvis hver speider i Norge tok med en venn på speideren hadde vi plutselig vært dobbelt så mange! Da ville vi vært 60 000 i Norge som fikk fantastiske opplevelser gjennom å oppleve speiding. Kanskje kjenner du noen som bare venter på en invitasjon?
Å vokse handler også om personlig vekst. I speideren får vi opplevelser som gi mestring og som fører til at vi utvikler oss. Personlig utvikling handler om å selv være aktivt involvert i din egen utvikling. Men akkurat som med planten trenger vi både lys, vann og næring for å vokse. Bruk Tenkedagen til å tenke over hvordan andre gir deg lys og næring til å utvikle deg og vokse som menneske.
WAGGGS har laget en aktivitetspakke som er oversatt til norsk av internasjonalt utvalg i Norges speiderforbund. Opplegget går ut på å finne en gruppering i lokalsamfunnet som ikke er med i speideren, og invitere dem til å bli med på tenkedagsfeiringen. Denne grupperingen kan være alt fra en annen organisasjon, til en gjeng venner. Opplegget kan lastes ned her. Vi oppfordrer grupper til å benytte seg av aktivitetsopplegget slik at speiderbevegelsen kan vokse seg enda større i Norge!
Ha en god tenkedag!

KM-speidernelogouten tekst.jpg Anders Østeby, landssjef i Norges KFUK-KFUM-speidere

NSF logo kløverlilje.PNG og May-Britt Roald, speidersjef i Norges speiderforbund.

Offisielt merke fra WAGGGS i 2017.

Tenkedagsmerkene

Flagg Norge.png Det er laget noen dyktighetsmerker med temaet "Tenkedagen", disse er omtalt på egen side, se Tenkedagsmerket. Det er også flere merker hvor Tenkedagen er ett eller flere av punktene i merkekravene.

WAGGGS sine Tenkedagsmerker

WAGGGS logo.png Det er også laget noen temamerker med aktiviteter for Tenkedagen av WAGGGS. Fra 2010 har WAGGGS et årlig tema hentet fra FN. Merkene fra 2010 finnes på tre språk som stoffmerke og pin. Merkene kan kjøpes i WAGGGS sin nettbutikk.

WAGGGS sin hjemmeside finnes aktivitetene til disse merkene.

Utklipp og minner

Lenker

Mer om

WAGGGS logo.png Verdensforbundet WAGGGS Verdensborger-KM-Vandrer-fra 2015.jpg Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Referanser

  1. Epostkorrespondanse mellom Jardar Grilstad og Inger Sjønnesen
  2. scoutwiki.org[12]
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Finnes hos / opplysninger fra Speidermuseet på Laksevåg Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speidermuseet på Laksevåg» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speidermuseet på Laksevåg» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speidermuseet på Laksevåg» er definert flere steder med ulikt innhold
  4. Stifinnere på speiding, 1971, Norges KFUK-speidere
  5. Aktivitetsmerker for speidere, 1988, Norges speiderforbund
  6. 6,0 6,1 Aktivitetsmerker for speidere, 1995, Norges speiderforbund
  7. Merkeboka, 1994, Norges KFUK-speidere
  8. Fordypningsmerker for flokk og tropp, 2007, Norges speiderforbund
  9. [13] Speiderbasen, Norges speiderforbund
Vet du mer om "Tenkedagen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!