Wilhelm Frøshaug

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Wilhelm Frøshaug
Personalia
Bosted: [1] Nordre Follo kommunevåpen.png Nordre Follo, Kolbotn
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Verv: kretsleder

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Vi kan lese om Wilhelm Frøshaugs tid som kretschef i en artikkel om speiderbevegelsen i Follobygdene. Artikkelen ble første gang publisert i Follo-minne 1990. som tidligere kretsleder i Follo, Ola Øyno, skrev:
Follo krets hjemmeside.JPG
(...) Etter to år overlot C. E. Eriksen styringen til Wilhelm Frøshaug, Kolbotn. Han var kretssjef inntil speiderarbeidet ble forbudt i september 1941. Speidersak og diktatur passet ikke sammen. De daværende makthavere anså speidersaken og dermed speideridealene for "farlige" for ungdommen. Og man nøyde seg ikke med bare å forby speiderarbeidet. Det ble samtidig forlangt at alle eiendeler, materiell og arkiver skulle leveres inn. Selv om mye ble gjemt bort, gikk likevel mange verdifulle eiendeler tapt. Men "en gang speider - alltid speider" viste seg å være en realitet. Speiderarbeidet fortsatte i det skjulte, men nye aspiranter var det ikke mulig å ta i mot. Og nettopp det skulle få følger senere. Nevnes bør også at ikke få speidere fant sin plass i motstandskampen. Under dette arbeidet hadde også speiderne sine tap. Da 1945 og freden kom, sto det tallrike gutteskarer klar til å ta speiderarbeidet opp igjen. (...)
Gjenfortalt av Terje Myhr, på Hjemmesiden til Follo krets. [2]

Om Wilhelm Frøshaug

Wilhelm Frøshaug var fra Kolbotn.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Ola Øyno i Follo-minne 1980, i artikkel om speidingen i Follobygdene, gjenfortalt til Terje Myhr, Hjemmesiden til Follo krets
  3. Knut Mæhlum, Om historiene om Folloskretsenes historie Hjemmesiden til Follo krets
  4. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
Vet du mer om "Wilhelm Frøshaug"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!