Forskjell mellom versjoner av «Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(Eksterne lenker)
({{PAGENAME}})
Linje 3: Linje 3:
 
== {{PAGENAME}} ==
 
== {{PAGENAME}} ==
 
[[Fil:1940 NSFs årsberetning 001.jpg|110px|thumb|right|[[Årsmelding for 1940 Norsk Speidergutt-Forbund]], gjengitt i [[Lederen]] nr. 4 [[1945]] <ref name="Årsmelding for 1940 NSF">[[Årsmelding for 1940 Norsk Speidergutt-Forbund]], gjengitt i Lederen nr. 4 [[1945]], [[Norsk Speidergutt-Forbund]].</ref>]]
 
[[Fil:1940 NSFs årsberetning 001.jpg|110px|thumb|right|[[Årsmelding for 1940 Norsk Speidergutt-Forbund]], gjengitt i [[Lederen]] nr. 4 [[1945]] <ref name="Årsmelding for 1940 NSF">[[Årsmelding for 1940 Norsk Speidergutt-Forbund]], gjengitt i Lederen nr. 4 [[1945]], [[Norsk Speidergutt-Forbund]].</ref>]]
 
+
[[Fil:1940 NSFs årsberetning2 001.jpg|110px|thumb|right|[[Årsmelding for 1940 Norsk Speidergutt-Forbund]], gjengitt i [[Lederen]] nr. 4 [[1945]] <ref name="Årsmelding for 1940 NSF">[[Årsmelding for 1940 Norsk Speidergutt-Forbund]], gjengitt i Lederen nr. 4 [[1945]], [[Norsk Speidergutt-Forbund]].</ref>]]
 
'''[[1940]].'''
 
'''[[1940]].'''
  

Revisjonen fra 9. feb. 2015 kl. 00:30

Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund

1940.

Da beretningen for 1940 ikke tidligere er offentliggjort, gjengir vi her de viktigste avsnitt:

Arbeidet gikk i de første måneder av året helt normalt, og meget godt arbeid ble utført. Så kom krigen og med den vanskelighetene for troppsarbeidet. Mange av våre ledere deltok i krigen, og de som ikke deltok ute i felten, var opptatt på annen måte med arbeid som krigen førte med seg. Det var derfor praktisk talt stans i speiderarbeidet hele april måned. Etter hvert kom imidlertid arbeidet i gang igjen. Det ble nå vanskelig å skaffe møtelokaler, og etter sommerferien skapte skolegangen, mørkleggingen og endelig munn- og klauvsyken hindringer for arbeidet. Men alle disse vansker har våre ledere på en utmerket måte overvunnet. Arbeidet har etter sommerferien stadig gått framover. Oslo krets bemerker at det i høst har vært en tilstrømning av aspiranter til enkelte tropper som har vært større enn vanlig. Dette må vi ha lov til å ta som et tegn på at speiderarbeidet har sin oppgave også i de urolige tider som vi nå gjennomlever.

Det viste seg at lederne, patruljeførerne og speiderne var beredt til å ta på seg de oppgaver som meldte seg ved krigens utbrudd. Myndighetene hadde ikke funnet det påkrevd å få noen organisert hjelpetjeneste, til tross for at speiderne på flere steder på forhånd: hadde tilbudt slik hjelp. Speidernes hjelpetjeneste under og etter krigen ble vesentlig sanitetstjeneste ved førstehjelpstasjoner, opprettelse av feltlasaretter og sykestuer, bårelaging og forøvrig alt annet som kom inn under sanitetstjenesten, og speiderne fikk mange lovord for sin innsats nettopp på dette felt. Videre var de med i det sivile luftvern, brannvern, husbrannvakttjenesten, ordonnanstjenesten, blendingstjenesten, polititjeneste, ved evakuering fra byene osv. Politiet i Moss sier: «Speiderne har vært til megen stor hjelp og utført en rekke oppdrag; De har vært påpasselige, raske og greie. Politiet har bare godt å si om speiderne.» Lignende uttalelser har vi også fra andre steder.

I juni måned sendte speidersjefen et skriv til samtlige tropper med oppfordring om å sende Forbundet en innberetning om arbeidet på stedet. Kun en femtepart av våre tropper imøtekom denne oppfordring, men de innberetninger som kom, fortalte om et godt arbeid.

Forbundsstyret har besluttet å utsette landsmøtet inntil videre. Forbundsstyrets vedtak om de nye grader ble gjort gjeldende fra 1. oktober 1940. Forbundsstyrets vedtak om utstedelse av legitimasjonskort for troppsførere, er nå utført, men det er på langt nær alle troppsførere som har sendt inn sine fotos, så kortet kan bli utstedt. Grads- og merkekomitéen har fortsatt sitt arbeid, likeledes de to komiteer for «Lederen» og den av forbundsstyret nedsatte komité for gjennomgåing av «Grunnlaget» m. v.

Speidersjefen har besøkt Kongsvinger og Sverveli.

Forbundssekretæren har i år ikke vært ute på noen større reise. Forholdene har ført med seg at han er blitt bundet mer til kontoret. Han har dog deltatt i en del troppsjubileer og andre troppsfester, og besøkte gutteleiren i Nittedal, og besøkte sammen med speidersjefen Sverveli.

Forbundsinstruktøren har arbeidet i: Bergen krets, Sør-Trøndelag krets, Nord-Trøndelag krets, deltok i et kretsmøte i Øst-Oppland krets, og har arbeidet i kretsene og troppene i og utenfor Oslo.

Reisesekretæren var de første måneder av året på nøytralitetsvakt. Hjemkommet derfra brøt krigen ut, hvor han deltok. Deretter ledet han Oslo krets's gutteleir i Nittedal i sommerferien, På forbundsstyremøtet ble det besluttet på grunn av Forbundets økonomi å inndra reisesekretærstillingen og oppsi Bjørn Falchenberg fra 1. april med seks måneders oppsigelse. Han fratrådte stillingen den 30. september.

Forbundet har avholdt følgende kurser: Det 12. førertreningskurs for troppsførere med 13 deltakere. Forberedende kurser for troppsførere, rovere og ulvungeledere i Bergen og Trondheim og et kursus for kretssjefer og avdelingsførere i Trondheim. [1]

Minner og utklipp

Om internasjonalt samarbeid

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!