Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 8. feb. 2015 kl. 23:53 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) ({{PAGENAME}})
Hopp til:navigasjon, søk

Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund

1940.

Da beretningen for 1940 ikke tidligere er offentliggjort, gjengir vi her de viktigste avsnitt:

Arbeidet gikk i de første måneder av året helt normalt, og meget godt arbeid ble utført. Så kom krigen og med den vanskelighetene for troppsarbeidet. Mange av våre ledere deltok i krigen, og de som ikke deltok ute i felten, var opptatt på annen måte med arbeid som krigen førte med seg. Det var derfor praktisk talt stans i speiderarbeidet hele april måned. Etter hvert kom imidlertid arbeidet i gang igjen. Det ble nå vanskelig å skaffe møtelokaler, og etter sommerferien skapte skolegangen, mørkleggingen og endelig munn- og klauvsyken hindringer for arbeidet. Men alle disse vansker har våre ledere på en utmerket måte overvunnet. Arbeidet har etter sommerferien stadig gått framover. Oslo krets bemerker at det i høst har vært en tilstrømning av aspiranter til enkelte tropper som har vært større enn vanlig. Dette må vi ha lov til å ta som et tegn på at speiderarbeidet har sin oppgave også i de urolige tider som vi nå gjennomlever.

Det viste seg at lederne, patruljeførerne og speiderne var beredt til å ta på seg de oppgaver som meldte seg ved krigens utbrudd. Myndighetene hadde ikke funnet det påkrevd å få noen organisert hjelpetjeneste, til tross for at speiderne på flere steder på forhånd: hadde tilbudt slik hjelp. Speidernes hjelpetjeneste under og etter krigen ble vesentlig sanitetstjeneste ved førstehjelpstasjoner, opprettelse av feltlasaretter og sykestuer, bårelaging og forøvrig alt annet som kom inn under sanitetstjenesten, og speiderne fikk mange lovord for sin innsats nettopp på dette felt. Videre var de med i det sivile luftvern, brannvern, husbrannvakttjenesten, ordonnanstjenesten, blendingstjenesten, polititjeneste, ved evakuering fra byene osv. Politiet i Moss sier: «Speiderne har vært til megen stor hjelp og utført en rekke oppdrag; De har vært påpasselige, raske og greie. Politiet har bare godt å si om speiderne.» Lignende uttalelser har vi også fra andre steder.

I juni måned sendte speidersjefen et skriv til samtlige tropper med oppfordring om å sende Forbundet en innberetning om arbeidet på stedet. Kun en femtepart av våre tropper imøtekom denne oppfordring, men de innberetninger som kom, fortalte om et godt arbeid.

Forbundsstyret har besluttet å utsette landsmøtet inntil videre. Forbundsstyrets vedtak om de nye grader ble gjort gjeldende fra 1. oktober 1940. Forbundsstyrets vedtak om utstedelse av legitimasjonskort for troppsførere, er nå utført, men det er på langt nær alle troppsførere som har sendt inn sine fotos, så kortet kan bli utstedt. Grads- og merkekomitéen har fortsatt sitt arbeid, likeledes de to komiteer for «Lederen» og den av forbundsstyret nedsatte komité for gjennomgåing av «Grunnlaget» m. v.

Speidersjefen har besøkt Kongsvinger og Sverveli.

Forbundssekretæren har i år ikke vært ute på noen større reise. Forholdene har ført med seg at han er blitt bundet mer til kontoret. Han har dog deltatt i en del troppsjubileer og andre troppsfester, og besøkte gutteleiren i Nittedal, og besøkte sammen med speidersjefen Sverveli.

Forbundsinstruktøren har arbeidet i: Bergen krets, Sør-Trøndelag krets, Nord-Trøndelag krets, deltok i et kretsmøte i Øst-Oppland krets, og har arbeidet i kretsene og troppene i og utenfor Oslo.

Reisesekretæren var de første måneder av året på nøytralitetsvakt. Hjemkommet derfra brøt krigen ut, hvor han deltok. Deretter ledet han Oslo krets's gutteleir i Nittedal i sommerferien, På forbundsstyremøtet ble det besluttet på grunn av Forbundets økonomi å inndra reisesekretærstillingen og oppsi Bjørn Falchenberg fra 1. april med seks måneders oppsigelse. Han fratrådte stillingen den 30. september.

Forbundet har avholdt følgende kurser: Det 12. førertreningskurs for troppsførere med 13 deltakere. Forberedende kurser for troppsførere, rovere og ulvungeledere i Bergen og Trondheim og et kursus for kretssjefer og avdelingsførere i Trondheim.

«Speideren» har i år vært trykt i ca. 9500 eksemplarer. Julenummeret ble i år trykt i et opplag av 38 000, og også i år ble vi helt utsolgt. «Lederen» gikk i år ut i 5 nummer.

Hovedstyret har delt ut følgende hederstegn: Den Hvite hederslilje til: Troppsfører Carl E. Eriksen, Langhus, viseavd.fører N. Wesmann Nielsen, Kr.sand, troppsfører Odd Hopp, Oslo, troppsfører Harald Løvdokken, Hønefoss, avdelingsfører Harald Haltvik, Trondheim, troppsfører John H. Larsen, Oslo, og troppsfører Kaare Børke, Oslo.

Den Røde lilje: Fru Dagny Olsen, Fredrikstad, Ole Hansen, Fredrikstad, fru Borghild Aamodt, Myrvold, Peter Fuglesang, Myrvold, fru Elisabeth Eger, Hamar, Oluf Skjelbred, Alf Wiig, Sortland, Gustav Frøisland, Bestun, Karl johansen, Porsgrunn, Konrad Jensen, Bergen, Arthur Egeberg, Bergen.

Forbundet har nå 29 kretser. 13 kretser har i år hatt anledning til samlinger av kretsens speidere. Disse samlinger har vært til konkurranser i forskjellige speiderferdigheter, førermøter, patruljeførerkurser, arbeidsleir, idrettskonkurranser osv. Nordstrand krets var med og ryddet opp i skogen. De samlet sammen 7 store billass med kvist som ble delt ut til trengende. Videre ryddet de en 50 km lang skogsløype og et kulturbeite på ca. I 5 mål. Asker og Bærum krets samlet inn 35 par ski som ble sendt til de krigsherjede strøk. Den samlede årsinntekt for kretser, avdelinger og tropper har ifølge årsrapportene vært kr. 75 397,26. De samlede utgifter kr. 83 695,81. Der er to kretser som i år ikke har sendt inn årsrapporter, hverken for troppene eller kretsen. Ved årsskiftet er der 56 avdelinger. En flerhet av avdelingene har hatt en eller flere sammenkomster eller arrangements for avdelingens speidere. Avdelingenes tropper har hatt felles St. Georgsdags-arrangement, felles fester og møter, felles gudstjeneste, ledersamlinger og møter for patruljeførere, konkurranser i mange forskjellige idrettsgrener så vel sommer som vinter. Der har vaert avholdt kurser i førstehjelp, orientering og spesielle beredskapskurser.

50 nye troppsførere og 116 nye troppsassistenter er godkjent i dette året. I følge årsrapportene er der 159 tropper som har hatt aspirantmøter og -turer, og i alt er der holdt 2128 slike møter og turer. Av troppsmøter er der holdt 2759, tropps- turer 1070 og førerråd 2537. Av andre møter er tallet 1106, vesentlig fester, kirkegang, speidergudstjenester, bibeltimer, foreldremøter. St. Georgsdagen ble - trass i forholdene i mange tropper.

44 tropper har tilsammen hatt 358 arbeidsmøter.

Sommerturer og -leirer har 122 tropper avholdt med tilsammen 1781 deltakere. Leirens varige var fra 3-17 dager.

Skiturer: 4 tropper med 50 deltakere i tilsammen 6 dager og 4 netter. Av kortere overnattingsturer har der i år vært 96, med til sammen 2041 deltakere i tilsammen 225 dager og netter.

Påsketur: 33 tropper med 335 deltakere i tilsammen 239 dager og 217 netter.

Pinsetur: 3 tropper med 91 deltakere 11 dager og 8 netter.

Der var ingen speidere på utenlandsreiser i år.

Høstturer: 23 tropper med 426 deltakere i 77 dager og 55 netter.

148 tropper har deltatt i avdelings- og kretskonkurranser, og 205 tropper har hatt konkurranser innenfor troppen. Flagg- og bannerkonkurranser har vært det vesentligste, men har også vært andre konkurranser i speiderferdigheter og i idrett. 31 tropper har hatt eller vært med på førstehjelpskurser. 51 tropper har holdt patruljeførerkurser.

I følge oppgavene har vi 1451 patruljer. Det er avholdt 23 193 patruljemøter, 3650 patruljeturer. Der er i dette året delt ut 1937 dyktighetsmerker av høyere klasse og 3042 merker lavere klasse, tilsammen 4979 dyktighetsmerkef Ved årsskiftet var der i alt 6743 merker høyere klasse og 14 393 av lavere klasse, til sammen 21 136 merker. Av dyktighetssnorer er der i år delt ut 398 6-merkesnorer, 173 12-merkesnorer og 54 115 merkesnorer. Ved årsskiftet var der i alt 14- 6-merkesnorer, 572 12-merkesnorer og 225 IL: merkesnorer, tilsammen 2237 merkesnorer; I årets løp er der delt ut 851 II. gradsvinkl og 169 I.. gradsvinkler. En Herhet av troppene har gitt 'opp at de ytet hjelpetjenester. Disse hjelpetjenester vært av høyst forskjellig art. En rekke tropper i år vært med i arbeidstj eneste på landet: 2 tropp.: til rydning av kulturbeite, 4 tropper rydning :i: nydyrking, 7 tropper har hjulpet til på går; 10 tropper har vært med på lauving, 5 trop har hatt arbeidsleir, 5 tropper har vært med potetopptaking, 10 tropper på vedhogst Innsamlingen til Finnlands-hjelpen og Nasjonf hjelpen har imidlertid i år Vært hovedoppgave Ca. 300 tropper har hjulpet til ved disse [1]

Minner og utklipp

Om internasjonalt samarbeid

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Årsmelding for 1940 - 1944/45 for Norsk Speidergutt-Forbund"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!