Årsmelding for Fredrikstad krets (NSF) for året 2015

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 6. jul. 2017 kl. 13:06 av Grenfinken (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Oversikt for artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer, litteratur og annet

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk / romertall: 1 / I2 / II3 / III45678910
NSF Fredrikstad krets nytegnet fra original 2012 001.jpg
Fredrikstad krets (NSF) fra 1978 til i dag: 1978 –' 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995
1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2015 2016 2017 2018
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png
Les mer om speidingen i Hvaler kommune Hvaler kommunevåpen.png

Årsmelding for Fredrikstad krets for speideråret 2015

Ved årsskiftet 2015/2016 var det 9 aktive speidergrupper og 2 «stjerne»-grupper (inaktive) i kretsen. Kretsens medlemsmasse har hatt en solid økning det siste året, fra 611 til 651 betalende medlemmer. Det totale antallet med registrerte medlemmer er på 664 stk. Med dette har kretsen fortsatt en av landets høyeste tetthet av speidere i befolkningen.

Det har gjennom året blitt gjennomført mange arrangementer og aktiviteter, gjennom gruppeledelsessamlinger, ulike planleggingsmøter, enhetssamlinger, kretsbannerkonkurranse og kretsleir for småspeidere, «Camp Pernes» kretsleir for storspeidere og rovere, «Vannvittig`15», Turdagen, hvor hver gruppe laget eget opplegg og JOTA-JOTI. Speiderarbeidet utenom dette skjer i gruppene og det er positivt at gruppene inviterer hverandre og bidrar i sammen på store og små aktiviteter.

Også i år har speiderrådsleder Karl-Erik Onstad, 1. Fredrikstad laget en kalender som dekker aktiviteter for krets, forbund og Fredrikstad Speiderråd, trykket opp og delt ut på våre leder- og roverarrangementer.

Vi startet året med godt oppmøte på en utvidet gruppeledersamling 6. januar, hvor hovedtrekkene i første halvår ble gjennomgått og diskutert. Møtet var lagt til Speiderhuset, Damyr. Forbundets koordinator for Friluftslivets år, Jørgen Moland, var invitert og orienterte om aktiviteter dette året, samt hadde en workshop hvor gruppene ble utfordret til å arrangere aktiviteter i løpet av året. Mange av kretsens grupper har meldt sin interesse i aktivitetene «Hundremeterskogen» og «Mitt klatretre», som NSF hadde arbeidet frem, sammen med en utstyrspakke med kniver, sag og øks. Svein Otto Aure viste frem produkter fra speider-sport as relatert til temaåret. Kretsstyremedlem Fredrik Ofstad Jensen, Gressvik var kretsens ambassadør for Friluftslivets år og deltok i flere samlinger rundt dette.

Helgen 27. februar – 1. mars gjennomførte 12 stk. rovere og ledere båtførerkurs på Speiderhuset, Damyr under Per Gunnar Scheis ledelse. Kurset ga nødvendig kompetanse til å gjennomføre Båtførerprøven uken derpå. Koordinator for kurshelgen var Beate B. Johannessen, 1. Fredrikstad.

Kretstingets 36. ordinære årsmøte ble avholdt 10. mars på Speiderhuset, Damyr og hele 41 representanter var møtt frem. De ble ønsket velkommen av kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS til kretstingets årsmøte for speideråret 2014, spesielt til speiderstyrets kontaktperson Vidar Nyløkken Hagen. Scenen ble så gitt til Purpurrose-ordenen på det tredje året i rad. Ordenskollegiet Karl-Erik Onstad og Gunnar Stromness-Andresen ledet de nyvalgte ridderne i prosesjon og en høytidelig seremoni. Etter dette tok møtelederne Geir André Moum, Kjølberg MS og Morten Pettersen, Gressvik over og startet kretsstingets forhandlinger. Av saker som ble diskutert var Speider-Tivoliet, som ble satt opp som et kretsarrangement. Valgkomitéen ved Rita Standal, Fredrikstad MS presenterte kandidatene og dets innstilling på kretstinget. Møtelederne ledet deretter valget. Til visekretsleder for to år ble Erik Bodahl-Johansen, Gressvik og 3. Fredrikstad, som styremedlemmer for to år ble Fredrik Ofstad Jensen, Gressvik gjenvalgt og Vendela Bergin Hansen, 1. Fredrikstad valgt og styremedlem for ett år ble Heidi Moræus, Fredrikstad MS gjenvalgt, alle valgt ved akklamasjon. Som varamedlem for ett år var Rita Standal, Fredrikstad MS foreslått av valgkomitéen. Lars Dahlgren, Kjølberg MS kom med et benkeforslag om å selv stille til dette vervet. Det ble foretatt skriftlig avstemning og Rita Standal, Fredrikstad MS ble valgt. Årsmøtet fortsatte med at vår kontakt i Speiderstyret Vidar Nyløkken Hagen holdt en orientering om forbundets aktiviteter og saker i året som kommer. Inger Lise Bergin Hansen, 1. Fredrikstad har vært med i Ressursgruppen mot seksuell trakassering, overgrep og vold siden den ble opprettet i 2013 og informerte om dets arbeid. Planene rundt KBK 2015 ble presentert av Morten Pettersen, Gressvik. Arrangementet foregår på Mærrapanna, Onsøy og komitéen har et spennende opplegg på gang, blant annet med forhåndsoppgaver. Leirkomitéen for kretsleiren for troppene 2015 ved Nils Sanne, 1. Fredrikstad og Lars Erik Svendsen, Kjølberg MS presenterte leirprogram, en flott leirhjemmeside er laget av Patrick Sandhaug Johannessen og Markus Jønnvoll Eriksen, Kjølberg MS. Kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS orientert om CE. Speiderrådsleder Karl-Erik Onstad, 1. Fredrikstad minnet om sommerjobb ved Piratleir og Sommerklubb og om årets flaggborg i 17. maitoget. Gunnar Stromness-Andresen, 4. Fredrikstad minnet om «Rock mot mygg» i Pernes. Kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS rundet av kretstingets årsmøte ved å takke av- og påtroppende tillitsvalgte og andre i kretsverv med blomster. Årsmøtet ble avsluttet med speiderbønnen og felles rydding.

Kretsen var representert på ØBURs årsmøte 17. mars ved kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS og Karl-Erik Onstad, 1. Fredrikstad, hvor sistnevnte ble valgt til nestleder. I tillegg ble Gunnar Stromness-Andresen, 4. Fredrikstad og Erik Bodahl-Johansen, Gressvik valgt som henholdsvis styremedlem og vara styremedlem.

På KL/KS-samlingen 20. – 21. mars var kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS tilstede.

Kretsleir for bevere og småspeidere ble planlagt i et møte 26. mars, hvor leirsjef Bjørn Erik Simensen, Fredrikstad MS la fem sine planer for «Camp Pernes» for kretsens flokkledere.

Speideraksjonen var i år til inntekt for til flere av Flyktninghjelpens prosjekter for barn på flukt og gikk av stabelen fra 20. til 26. april, flere grupper deltok og samlet inn midler.

Kretsbannerkonkurransen ble arrangert 25. – 26. april på Mærrapanna, Onsøy med Gressvik som arrangør og Morten Petttersen som prosjektleder. Totalt 21 patruljer, fordelt på 7 tropper deltok. Ravn, 1. Fredrikstad stakk av med seieren i patruljekonkurransen, med Gaupe, Gressvik hakk i hel. Tiur, 1. Fredrikstad tok tredjeplassen. I troppskonkurransen delte Rolvsøyspeiderne og 1. Fredrikstad førsteplassen, med Gressvik på tredjeplass. Dette ble en fin opplevelse for kretsens patruljer, hvor arrangøren hadde lagt seg i selen og engasjert store deler av sin gruppe. Helgen ble avsluttet med at St. Georgs-budskapet ble lest, løftefornyelse og det ble delt ut kretsbanner til beste tropp. Stor takk til Gressvik for gjennomføringen av et godt arrangement. I 2016 er det Fredrikstad FSK som får stafettpinnen for vår tradisjonsrike konkurranse.

7. og 8. mai var distriktets sjetteklassinger invitert til en skogdag i Pernes, i regi av Skogselskapet, kommune og 4. Fredrikstad. 550 sjetteklassinger fordelt på to dager, fikk oppleve livline, spikking, lek og naturkunnskap. En håndfull av av kretsens ledere deltok, foruten ledere fra 4. Fredrikstad, som fikk midler og utstyrspakke fra FÅ15/NSF.

17. mai hadde vi en stor flaggborg og kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS delte ut kinobilletter til flaggbærerne. Gressvik og 1. Fredrikstad bidro med dugnad for kommunen. Vi hadde blant annet ansvar for blomster, for togorden og arrangementet i Domkirkeparken. Fredrikstad MS, Kjølberg MS og Gressvik hadde også i år hver sin store kafe med tilhørende sitteplasser for kafegjestene.

2. juni var det sommeravslutning for gruppeledere, i Gildesalen på Speiderhuset, Damyr. Her fikk vi en smakfull bevertning i form av pølser med tilbehør, sosialt samvær og løs diskusjon. Vi oppsummerte det første halvår og så litt inn i neste halvår, samtidig som årsmøtet for Fredrikstad Speiderråd ble avholdt.

105 småspeidere, 40 rovere og ledere, fra alle kretsens flokker hadde en minnerik leirhelg i Pernes 5. - 7. juni. Leirsjef Bjørn Erik Simensen, Fredrikstad MS hadde laget et nytt og spennende opplegg, med sirkus og tivoli som tema. Artige leirbål, kanopadling, zipline, sjonglering, natursti, t-skjortetrykk, boder med ulike aktiviteter hvor en fikk brukt sine tildelte Pernes-dollarene på ballkast, luftgevær, sukkerspinn, slush og mye annet ble en suksess. Noe variert vær og mye nedbør fikk vi også oppleve, men med et stort sirkustelt og påpasselige ledere, mestret ivrige småspeiderne også dette. Takk til alle som bidro til en fin-fin speiderhelg!

5. - 7. juni hadde vi våre tre beste patruljene fra kretsbannerkonkurransen med som deltakere i NM i speiding på Hognestad på Jæren i Rogaland og det ble en fin helg for patruljene Ravn og Tiur, 1. Fredrikstad og Gaupe, Gressvik med hederlig innsats.

20. – 27. juni var de fleste troppene og roverlag på kretsleir «Vannvittig», ledet av leirsjefene Nils Sanne, 1. Fredrikstad og Lars Erik Svendsen, Kjølberg MS. Disse fikk NSFs hederstegn overlevert for sin gode innsats i gruppe og krets av kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS.

I vårhalvåret 2015 var det i år stor møteaktivitet. Kretsstyret i forberedende møter i Oslo for Camp Education med Østlandskretsene og for troppene med planleggingsmøter for Speider-Tivoli, som alle tok mange av de ledige felter i kalenderen. Mange av kretsens unge ledere og rovere fikk arbeide på Piratleir og Sommerklubb i regi av Fredrikstad Speiderråd i sommerukene 26 og 27, som også i år var på Kongsten Fort.

Verdensjamboreen i Japan 28. juli – 8. august ble en stor opplevelse for hele 39 deltakere fra Fredrikstad, hvor 10 av disse som IST og troppsstab.

24. august var det gruppeledelsessamling på Speiderhuset, Damyr, hvor høstens nærmeste arrangementer ble diskutert og informert om.

29. – 30. august gikk «Rock mot mygg» av stabelen på Pernes, i regi av 4. Fredrikstad. 70 speidere og ungdommer fikk oppleve en annerledes markering i Friluftslivets år.

9. september ble Speider-tivoli i Lykkebergparken arrangert for andre året i rad, med mange flotte og spennende speideraktiviteter for de fremmøtte 220 småspeidere og speidere, i tillegg til femtitalls ledere og rovere, med bespisning og et innleid avslutningsshow med Atle Jensen. Koordinator for arrangementet var Hans Gustav Frestad Andersen, 1. Fredrikstad.

Turdagen 20. september, ble arrangert også i år, de fem gruppene som arrangerte dette, hadde egne aktiviteter i sine lokalmiljøer. Det ble ikke felles annonse dette gang.

17.- 18. oktober var det JOTA-JOTI som en del grupper arrangerte.

Kretstingets halvårsmøte 22. oktober var i Petrikirken med 24 fremmøtte representanter. Kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS ønsket alle hjertelig velkommen og overlot ordet til speiderstyrets kontaktperson for vår krets, Vidar Nyløkken Hagen, som orienterte om NSF og speiderstyrets arbeid fremover, spesielt den kommende landsleir, speiderloven og KL/KS-samlingen. Han tildelte NSFs hederstegn til Gunnar Stromness-Andresen, 4. Fredrikstad og 5. Fredrikstad, deretter overtok møteleder Geir Andrè Moum, Kjølberg MS ledelsen av halvårsmøtet. Saker var dekning av utgifter til NM i speiding og et forslag om nedleggelse av kretsens leder- og utdannings-fond, i tillegg til aktivitetsplan og budsjett. Spesielt saken om NM i speiding skapte en lengre og god debatt. Etter dette ble det orientert om Camp Education og samarbeidet mellom Oslofjord-kretsene og framtidsprosjektet «Vikenspeiderne» ved Vidar Falck-Muus fra Follo krets, i tillegg korte orienteringer om speiderrådets aktiviteter og valgkomiteen. Halvårsmøtet ble avsluttet med speiderbønnen og felles rydding.

6. – 8. november ble et gjennomført et vellykket Peffkurs 1 for hele 47 fremtidige patruljeførere på leirstedet Solbukta, Onsøy. Beate B. Johannessen, 1. Fredrikstad, sammen med åtte medhjelpere ledet det hele trygt i havn, hvor de unge ledere fikk innblikk i drift, ledelse og utfordringer i det å drive en speiderpatrulje, som en start på en kursrekke av tre!

6. – 8. november ble det gjennomført en KL/KS-samling på Sørmarka. Kretsstyret var godt representert med 4 stk. og kretsleder Knut Dahlgren, Kjølberg MS bidro i bevertningen.

Lederkurshelgen «Camp Education» 13. – 15. november i Sørmarka i regi av kretsene på Østlandet, hadde også i år en del deltagere fra kretsen. Knut Dahlgren, Kjølberg MS og Heidi Moræus, Fredrikstad MS sto for bidraget fra vår krets, med ansvaret for servering av mat. Også i år ble det ordnet med buss for deltakerne, med en liten egenandel.

Bjørn Gabrielsen og Fredrikstad FSK sørget enda en gang for fullsatt kinosal av distriktets småspeidere med sin tradisjonelle pizza- og kinoaften 24. november, hvor 125 småspeidere og et tjuetalls ledere deltok, filmen var «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin».

Den tradisjonelle Senke skuldrene ble arrangert 1. desember, med omtrentlige 100 rovere og ledere på Menighetssenteret, Gressvik og fikk et fengende og engasjerende foredrag av Jarle Andøy. I tillegg til en liten quiz og herlig mat, gjorde dette til en fin aften for de fremmøtte.

Kretsstyret har hatt møter etter behov og ellers jevnlig kontakt. De har også møtt i de fora hvor det har vært naturlig, som ulike møter i regi av kulturseksjonen og andre i kommune, regionalt samarbeid, Østfold Barne- og ungdomsråd og NSF. Kretsen har vært høyst deltagende i og fulgt opp Fredrikstad Speiderråds arbeid gjennom 2015. Vi vil takke kontaktperson i Speidestyret, Vidar Nyløkken Hagen og Forbundskontoret for godt og tett samarbeid gjennom året. Kretsen har sendt aktuelle nyheter til NSF og lokalmedia og med dette vært synlige, også gjennom hver enkelt gruppes engasjement. Kretsen har hatt glede av å få bruke medlemsbladet Speiderens redaksjonsmedlem og fotograf Tove Arntzen, Fredrikstad MS, til flere av arrangementene i gjennom året.

Gruppenes ulike eiendommer blir godt ivaretatt og mye brukt, her kan nevnes at Ingerhaug, Kjølberg MS sitt leirsted, brant ned i september.

Patrick Sandhaug Johannessen og Markus Jønnvoll Eriksen, Kjølberg MS har utarbeidet en ny nettsideløsning for krets og speiderråd, denne ble lansert på slutten av året.

Kretsen har gjennom frivillige bidratt til å ivareta kretsens historie gjennom å bidra i det wikibaserte Speiderhistorisk leksikon.

Kretsstyret, Fredrikstad, 24. februar 2016

Kretsstyrets sammensetning og andre tillitsvalgte m.m.

Verv Person Speidergruppe Referanser

Utklipp og minner

Om speiding i Fredrikstad-distriktet

Les mer om speidingen i Fredrikstad-distriktet her.

Referanser