Øyvin Lang

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 9. sep. 2017 kl. 18:28 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Forfatterskap)
Hopp til:navigasjon, søk
Øivin Lang
Personalia
KFUM-Speiderliv-1947-s42 (1) Øyvin Lang.jpg
Født: 29. januar 1913
Bortgang: 29. august 2005
Bosted: [1] Bærum, Namdalen,
Flekkefjord og Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges KFUM-speidere
Verv: Korpssekretær
Artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer og litteratur

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk: 12345678910
Les mer om speidingen i Bærum kommune Bærum kommunevåpen.png
Les mer om speidingen i Flekkefjord kommune Flekkefjord kommunevåpen.png
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png

Verv

Forbunds- og korpssekretær i Norges KFUM-speidere

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Om Øyvin Lang

Norges kristelige Ungdomsforbund besluttet 28. juni 1945 og opprette Norges KFUM-speidere som eget speiderforbund. Ett midlertidig forbundsstyre på seks personer ble oppnevnt, deriblant forbundssekretær kand.teol. Øyvin Lang

Aftenposten skriver 29/1/1998:

"85 år I dag: Sogneprest Carl Øyvin Lang, Glimmerv. 7, Gml. Fredrikstad. Lang har bl.a. vært ansatt i forskjellige stillinger i Norges Kristelige Ungdomsforbund (KFUM), virket som lektor og var fra 1961 sekretær og leder i "Kristen Innsats for uløste oppgaver" under Bispedømmerådenes Fellesråd/Kirkerådet. I 1968 ble han utnevnt til sogneprest i Østre Fredrikstad, og virket her til 1981, da han fikk avskjed i nåde. Han fortsatte som vikarprest i Borg bispedømme og skal være i Sarpsborg prestegjeld frem til juni i år."


Hans søster Ingrid Lang var aktiv i Norges KFUK-speidere. [2]

Han var gift med Hild Prudence f. Grønlind, men kalt Tullik Lang. [3]

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

Øyvin Lang var redaktør for Norsk Gutteblad. [4]

Speiderliv ble utgitt i 1947 og var laget av Øyvin Lang på grunnlag av den danske boken Speiderliv og skulle være Norges KFUM-speidere sin håndbok.

Minneord

Minneord i Aftenposten 6. september 2005:

Sogneprest Øyvin Lang døde 29. august, 92 år gammel. Han ble født i Bærum, studerte teologi og ble en av kirkens betydelige personligheter.

De første krigsårene arbeidet han som avdelingssjef for oljefyring. Med bakgrunn fra Norges KFUK-KFUM ble han kretssekretær i Namdalen fra 1942 og ut krigsårene. Han hadde også gudstjenester på bedehusene. Lang var også med i illegal virksomhet. Etter krigen var han forbundsleder i KFUM fra 1945 til 47, planla og ledet speiderarbeidet og skrev boken «Speiderliv». Han var alltid speider i sitt sinn. Frem til 1950 var han sekretær i Triangelforlaget og vikarprest i Oslo.

Så flyttet de til Flekkefjord der han etter hvert ble sogneprest. I 1961 ble han kalt til å lede «Kristen innsats for uløste oppgaver». Hans arbeid utviklet dette til Den norske kirkes offisielle organ «Bispedømmenes fellesråd/Kirkerådet». Fra 1968 var han sogneprest i Østre Fredrikstad til han ble pensjonist i 1977. Han var en aktiv pensjonist, etterspurt som vikarprest helt til han selv sluttet, nær 90 år gammel. Han tok seg tid til mennesker, var nær og hadde et tydelig kristent vitnesbyrd. Da Borge og Torsnes ønsket å gi menighetsbladet en mer utadrettet profil, påtok Lang seg redaktøransvaret fra han var 79 til 84 år gammel. Hans ungdommelige sinn, store kapasitet og gode lederegenskaper gjorde at dette ble vellykket. Han var ofte i kirken, trofast og blid. Når store begivenheter skulle markeres, gledet vi oss over å benytte Øyvin Lang. I tillegg til håndbok for speidere skrev han lederlitteratur, var redaktør i Norsk Gutteblad, Ny Dag, formann for årbokredaksjonen i Borg bispedømme og mye annet. Hans formuleringsevne var eminent, til glede for lesere og lyttere. Øyvin Lang var gift med Tullik. De var til støtte og glede for hverandre inntil hun døde i 1995. Hjemmet var gjestfritt, ofte fylt med gode venner. Folk var alltid beriket etter samvær med Øyvin Lang. Han var behagelig, kunnskapsrik og vis. Våre tanker går nå til barna Siri, Hanne og TK med familier. Vi ønsker å delta i sorgen, og å dele det kristne håp Øyvin selv trofast og utrettelig formidlet til dem og til oss alle. MAY BRITT og BJØRN SVERRE KOLSHUS

Utklipp og minner

Om Norges KFUM-speidere

Norges KFUM-speidere.png Norges KFUM-Speidere

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Opplysninger fra Øyvin Langs sønn T K Lang, 2013
  3. Opplysninger fra Øyvin Langs sønn T K Lang, 2013
  4. Opplysninger fra Øyvin Langs sønn T K Lang, 2013
  5. 5,0 5,1 Øivin Langs album, skannet av Håkon Viggo Hansen, overlevert Speidermuseet.
  6. Fra jubileumsboken 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003
Vet du mer om "Øyvin Lang"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!