1. Grimstad MSK

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 26. mar. 2023 kl. 22:15 av Jve (diskusjon | bidrag)
Hopp til:navigasjon, søk
1. Grimstad MSK speidergruppe
tidl. 1. Grimstad NMU og Grimstad fakkelforening
Msk.jpg
Krets: Aust-Agder krets (NSF)
Korps: Misjonskirken Speiderkorps
Forbund: Norges speiderforbund
Kommune: [1] Grimstad kommunevåpen.png Grimstad
Fylke: [1] Agder fylkesvåpen.png Agder
Dette er en aktiv speidergruppe. [2]
Speideropptakelse med Speiderhilsen av speidere i 1. Grimstad NMU / 1. Grimstad MSK. Sannsynligvis omkring 1980. Lederen er Gjermund Igland.
Speideropptakelse med Speiderhilsen av speidere i 1. Grimstad NMU / 1. Grimstad MSK. Sannsynligvis omkring 1980. Lederen er Gjermund Igland.


Område

Grimstad kommune, Agder fylke.



Informasjonen om 1. Grimstad MSK er samlet på disse sidene:
| 1. Grimstad MSK | Grimstad-speidernes sagabok | Bjeffet


Speidergruppa i dag

Glimt fra historien

1. Grimstad MSK het tidligere 1. Grimstad NMU.

Fakkeltiden

De første spor av speiderarbeid i misjonsmenigheten i Grimstad knytter seg til en fakkelforening under 2. verdenskrig. Bård Eide var leder for denne.

1943

Fakkelsekretæren, Hans-Jakob Frøen, reiste aktivt rundt gjennom krigen. Han fortalte selv at han både måtte tale i ordinære møter og støtte fakkelarbeidet. I mars 1943 var han på besøk i misjonsmenigheten i Grimstad, og det ble annonsert møte fredag 12/3 der Frøen talte.[3]

En søndag i mai 1943 dro Fakkelguttene på tur. I annonsen bes de om å møte ved Misjonshuset klokken 2.[4] Senere i mai viser annonser i lokalavisa at fakkelguttene hadde møte lørdag klokken 6.[5]

1956

Speiderarbeidet i Misjonskirken kaltes Fakler på 1950-tallet; fakkelpiker og fakkelgutter. En tirsdag i august 1956 fikk Misjonshuset i Skaregrømsveien besøk av NMU-sekretær Tolleif Andersen. Og da inviteres det til felles samling for fakler og juniorer.[6]

1957

I 1957 har fakkeljentene sine møter på Misjonshuset onsdager kl 17.[7]

Fakkelspeidere

Minner fra fakkelspeidertiden

Guttetroppens historie[8]
Guttetroppen eller 1. Grimstad NMU, har slett ingen lang og spennende vei fram til i dag, som mange andre speidertropper. Men, det er alltid artig å vite hvordan arbeidet har vært drevet her i Grimstad før og etter stiftelsen.

Etter at «fakkelarbeidet» ble opprettet begynte foreninger å gro fram. Her i Grimstad ble dette arbeidet opprettet av Solveig Fossen. Det arbeidet holdt på i noen år fram til 1947. Da døde det bort igjen. Det bør også nevnes at disse foreningene ble utelukkende drevet som barneforeninger. Speiderarbeidet var ikke kommet inn i bildet enda.

Da Lønskog kom til byen, ble det etter noen år dannet en fakkelforening igjen. Dette var på høsten 1962. Denne drev det jevnt og trutt gjennom mange år. Selv om frammøtet ikke alltid var så stort var det en fast gjeng av jenter og gutter som møttes hver tirsdag. Lønskog og Thorhild Pedersen (nå Gunstveit) var lederne. Denne foreningen fortsatte så med Marit Røinås (Lande) og Sigrun Pedersen (Berg) som «sjefer».

Omkring 1966-67 hadde jentene en stor økning i antallet og kom noen ganger helt opp i 30 stykker. Guttene derimot holdt seg dessverre mere tilbaketrukket på de samme møtene, med ca 5 faste. Jon Selås var også kommet med som leder. Imidlertid sank tallet nokså fort igjen beklageligvis, og i 1968 var tallet nede på ca 10-15 gutter og jenter igjen.

Sigrunn Pedersen (Berg) var igjen som leder etter at Marit Lande var flyttet. Jon Selås var framdeles med. Det bør nevnes at det også ble gjort forsøk på å gjøre en del nye tiltak. Blant annet ved å skille gutter og jenter etter felles velkomst. Men uten resultat. Det var også forsøk med en Gnistforening.

Utpå høsten 1968 begynte det imidlertid å løsne. Og etter en del forberedelser ble en selvstendig guttetropp stiftet fredag 1. november 1968 av fire gutter; Jon Selås, Finn Ivar Knudsen, Arne Fosseli og Rolf Igland.

Møtene gikk trått fra begynnelsen, men etter hvert hjalp det og ut på nyåret var 10-12 stykker i troppen, eller Ørn som patruljen ble kalt. Vi fikk Tom Waaland til hovedleder og det hjalp.

7. februar 69 ble de to første patruljene stiftet. Det var Ugle og Ørn. Antall gutter steg etter hvert. Da Tom Waaland reiste for å begynne på Ansgarskolen stod vi uten leder foran høstferien. Men heldigvis sa Kjell Ansgar Larsen seg villig til å hjelpe."


Torhild Marie Gunstveit, født Pedersen, noterte mange år etter[9]:

""Fakkelen" ble startet etter et sterkt ønske fra menighetsstyret om å få flere tilbud for barn og unge. Juniorforeningen kom også som en del av den satsingen. Jeg tror jeg var med i Fakkelen et par år før Jens og jeg gifta oss og flytta.

Fakkelen var en blanding av barneforening og gryende speiderarbeid. Samlingene var delvis ute, og preget av lek, andakt, konkurranser og praktiske oppgaver. Vi hadde en bra flokk i 17.maitoget, under egen fane. Etter hvert gikk noen av de eldste jentene inn som fakkelledere og senere i Speideren."

Utklipp

1962

I 1962 finner vi disse som fakkelgutter i Grimstad: Oddbjørn Lønskog, Jon Selås, Tom Waaland, Kjell Ansgar Larsen, Jan Jansen, Henry Pedersen (navnet står i parentes), Oddvar Evenstad, Magne Røinås, Vidar Gabrielsen, Per Hushovd, Tore Larsen, Øystein Kjær, John M. Høiberg, Arthur Olsen.[10]

Fakkeljentene i 1962 var: Torhild Pedersen (Gunstveit), Sigrun Pedersen (Berg), Marit Røinås (Lande), Rannveig Røinås, Berit Røinås, Torhild Nilsen, Kari Tungesvik, Berit Nilsen (Johansen), Ragnhild Bie, Anny Johansen.[11]

Tirsdag 24. juli 1962 arrangerte menigheten felles fest for juniorene og faklene. Sommeren 1962 dro fakkelguttene på leir til Froland fra fredag 27. juli. Påmelding til Magne (Røinås).[12]

1963

I 1963 hadde fakkelspeiderne i Grimstad møter på tirsdager. Pastor Oddbjørn Lønskog skriver kort i lokalvisa at "Vil du bli en fakkelspeider, så møt frem."[13]

1964

På en løs lapp fra en gammel protokoll [14]finner vi navn på (noen av?) guttene som var fakkelgutter omkring 1964:

  • Helge Skaregrøm
  • Magne Røinås
  • Frode Thorsen
  • Oddvar Evenstad
  • Willy Throndal
  • Thorbjørn Igland
  • Helge Andersen
  • Kjell Ansgar Larsen
  • Tor Jørn Andreassen

1966

26. oktober 1966 ble disse tatt opp som fakkelspeidere: Jan Skaregrøm, Magne Johansson, Finn Ivar Knudsen, Anne Røinås, Anne B. Johansen, Anne G. Pedersen, Lisbeth Johansen, Anita Bruflodt.[15]

1967

Faklene, både guttene og jentene, har sine møter på tirsdag ettermiddag klokken 17:30.[16] I 1967 er Marit Røinås leder for jentetroppen. Den har ca 27 medlemmer.

1968

1. november 1968 hadde fakkelspeiderne det de omtalte som "det første gutte-tropp møtet". Da ble patruljen Ørn stiftet. Ved oppstarten var Jon Selås, Arne Fosseli, Rolf Igland og Finn Ivar Knudsen medlemmer. Senere kom Atle Igland og Jan Skaregrøm med i patruljen. Ganske snart ble speiderguttene delt inn i to patruljer; Ugle og Ørn.[17]

NMU-speidere

1970

Omkring 1970 overtok Jan S. Jansen som leder for fakkelspeiderarbeidet i Grimstad. Sammen med gode medledere ble dette starten på en svært aktiv periode på 1970-tallet. 1. Grimstad NMU var Norges største speidergruppe med over 350 speidere.

22. februar 1970 var det stor speideropptagelse i Misjonskirken. Disse ble tatt opp[18]: Rolf Igland, Atle Igland, Harald Eskedal, Magnus Evenstad, Arne Fosseli, Alfred Wroldsen, Arne Salvesen, Willy Salvesen, Rune Vidar Olsen, Hans P. Egholm, Walter Egholm, Roald Røinås, Vidar Pedersen, Jan E. Hansen, Jan O. Buarøy, Geir Arnevik, Vidar Madshaven, Gunnar Dagfinrud, Tom Omre, Vidar Andreassen, Unni Larsen, Liv M. S. Nilsen, Trine Lise Lønskog, Laila Røinås, Inger Ugland, Grete Skarstein (13/3/71), Siv Jane Aase, Liv Jorun Solås, Gro Kvindesland, Kathrine Børretzen, Olaug Skarstein, Anne Brit Madshaven, Karina Søyland, Lisbeth Kristiansen.

Allerede i juni 1970 ser vi at speiderne i Misjonskirken markerer seg. Gruppeleder (om det begrepet var i bruk på den tiden?) Jan S. Jansen viser fram hva 75 speidere kan bety i en notis i Grimstad adressetidende[19]:

"Trenger De hjelp i haven eller på en annen måte som passer for en speiderjobb. Vi tilbyr Dem 75 N.M.U. speidere som kan gjøre jobben! Speiderne skal selv ikke ha betaling for arbeidet, men det er anledning for Dem i sakens anledning å gi en støtte til speiderarbeidet i Misjonskirken. Arbeidet kan utføres i dag, fredag og lørdag. Ring telefon 40 838! Speidersjefen"

1971

I 1971 er det storslått speiderfest med opptagelse[20]:

"37 NMU-speidere opptatt i Misjonskirkens speidertropp

En overfylt Misjonskirke overvar en alle tiders speiderfest sist lørdag kveld. Ca. 100 speidere med foreldre og ellers interesserte hadde møtt fram. Festen ble godt ledet av speiderlederen, Jan Jansen, og sammen med assistenter og patruljeledere satte de virkelig speiderpreg på festen. En etter en ble de nye speidere ønsket velkommen i og med at de avgav speiderløftet «Jeg lover etter beste evne og med Guds hjelp å lyde NMU's speiderlov».

Som kveldens gjest var speidersekretær, Ulla Wichmann, innbudt, som blant annet ønsket fortsatt lykke til med speiderarbeidet. Festen var ellers preget av frisk sang og musikk. Speiderne framførte et variert sang- og musikkprogram, spesielt kan nevnes Karina Søylands solosang og Trine Lise Lønskogs og Unni Larsens klaverstykker og at Hilde Heggdal leste dikt. Vi nevner også Vera Mittet og Gunn Buvolden som sang duett. Som bevertning fikk vi frukt, og særlig heldig var de som vant kake. Kakene var gitt av foreldre. Lønskog viste lysbilder fra tidligere års ungdomsarbeide.

Speidere, foreldre og de andre frammøtte virket fornøyd med festen, ikke minst speiderne som telte opp over 1100 kroner i økonomisk utbytte. Om ikke alt for lenge kan speidertroppen gi grønt lys for flere som ønsker å bli NMU-speidere, men mere om dette senere!"

Høsten 1971 starter med inviterende omtale i lokalavisa[21]:

"Misjonskirken N-M-U-speidere starter opp igjen onsdag!

Onsdag kveld samles N-M-U-speidere igjen. Det blir samlingsfest både for gutter og jenter, også gnistene er innbudt. Utenom sommerens speiderleir på Vegårshei, har de i ferien tatt det forholdsvis rolig, men nå begynner det altså for fullt igjen. De ca. tyve ledere vi har i Misjonskirken står klar for å ta imot dere. Speidersjefen, Jan Jansen, venter med spenning. Mon tro om flokken blir større i høst enn tidligere. De er ca. 120 i tallet, men er det flere som ønsker å bli NMU-speider, så er dere hjertelig velkommen i morgen kveld."

Med Bjeffet som hovedkilde har vi samlet mange notater om sytti-tallet og årene som fulgte. Vi kaller det Grimstad-speidernes sagabok, og du er velkommen til å "bla" i minnene. (Det blir for mye å ha på denne hovedsiden).

1978

1978: 5. Grimstad NMU er en aktiv gruppe i NMU-speidere. [22]

1979

I 1979 annonserer gruppa i lokalvisa for å kunne anskaffe seg sitt eget utfartssted. Øvre Bjørkos ble kjøpt i 1984 for kr 90 000, med uthus, våningshus og stor tomt.

1998

1998: 1. Grimstad NMU er nevnt i resultater fra NM i speiding 1998, i Speideren nr. 4 1998. [23]

Minner og utklipp

MSK-speidere

2006: 1. Grimstad MSK får tildelt søknadsmidler. [24]

2013: Var en aktiv gruppe i Aust-Agder krets (NSF), september 2013. [25]

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Ledere i fakkelperioden

Gruppeledere

I 1982-83 var Kari Rasmussen ansatt som speidersekretær i gruppa.

Medlemstall

  • 1998: 92
  • 2000: 88 medlemmer
  • 2007: 84 medlemmer
  • 2008: 136
  • 2009: 129
  • 2018: 84 medlemmer. [38]

Sommerleirer og turer

Årstall Sommerleirer og turer Sted / kommune Antall deltagere Referanser
1941 - 1945 Speiderarbeidet er forbudt, september 1941 - 7. mai 1945
8. mai 1945 Speiderarbeidet blir legalt igjen
1970 NMU-speiderleir Vegårshei Vegårshei kommunevåpen.png Vegårshei Over 30 speidere fra gruppa deltok
1971 Troppsleir Gurebo Grimstad kommunevåpen.jpg Grimstad
1971 NMU-speiderleir på Vegårshei Vegårshei kommunevåpen.png Vegårshei Grimstad var største tropp!
1972 Korpsleir Tromøya Arendal kommunevåpen.png Arendal
1973 Troppsleir Valborgland Grimstad kommunevåpen.jpg Grimstad
1974 Korpsleir Aremark, 1974 (Misjonsforbundets speiderkorps) Aremark kommunevåpen.png Aremark
1975 Troppsleir Grindsted i Danmark Flagg Danmark.png Danmark
1976 Landsleir Åndalsnes 1976 (Norsk Speidergutt-Forbund) Rauma kommunevåpen.png Rauma
1977 Korpsleir Marivold, 1977 (Misjonsforbundets speiderkorps) Grimstad kommunevåpen.jpg Grimstad
1978 Troppsleir Danmark Flagg Danmark.png Danmark
1979 Troppsleir Sverige Flagg Sverige.png Sverige
1980 Korpsleir Tromøya, 1980 (Misjonsforbundets speiderkorps) Arendal kommunevåpen.png Arendal
1981 NMU-leir Neset (Misjonsforbundets speiderkorps) Grimstad kommunevåpen.jpg Grimstad
1981 Landsleir Åsnes 1981 (Norges speiderforbund) Åsnes kommunevåpen.png Åsnes
1982 Regionalleir Sør v Risør Risør kommunevåpen.png Risør 138 deltakere fra gruppa
1982 Førerleir gjennom Europa til bl.a. Brownsea Island 15px Bl.a. Storbritannia 39 deltakere.
1984 Korpsleir Seljord, 1984 (Misjonsforbundets speiderkorps) Seljord kommunevåpen.png Seljord
1988 Korpsleir Tangenodden 1988 (Misjonsforbundets speiderkorps) Stange kommunevåpen.png Stange
1992 Korpsleir Vegårshei 2012 (Misjonsforbundets speiderkorps) Vegårshei kommunevåpen.png Vegårshei
2011 Kretsleir Almö, Ronneby, Aust-Agder krets, 2011 (Norges speiderforbund) Flagg Sverige.png Sverige 47
2016 Felles korpsleir Evje, 2016 Evje og Hornnes kommunevåpen.png Evje og Hornnes 34 deltakere [39]
2017 Landsleir Nord 2017 (Norges speiderforbund) Bodø kommunevåpen.png Bodø [40]
2021 Agenda Søndeled, speidergrupper fra Aust-Agder krets (Norges speiderforbund) Risør kommunevåpen.png Risør totalt 200 deltagere [41] [42]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [4]

Speiderhus, -hytter og møtesteder

  • Gruppa driver sitt arbeid i Misjonsmenigheten i Grimstad.
  • Speiderstedet Bjørkos: Omkring 1980 kjøper speidergruppa småbruket Bjørkos, og ved stor dugnadsinnsats er dette opparbeidet til et verdifullt turmål for speidere og andre.

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Bjeffet - Månedens Bjeff

Fra 1970 og frem til midt på 1990-tallet kom speideravisa Bjeffet ut, mer eller mindre regelmessig. Bjeffet har sin egen side her.

Utklipp og minner

Mer om

Mer om MSK.jpg Mer om NSGF.jpg Mer om NSF.jpg

Om Aust-Agder

Les mer om speidingen i Agder fylke Agder fylkesvåpen.png

Om Misjonskirkens speiderarbeid

Msk.jpg Misjonskirkens speiderarbeid

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Referanser

  1. 1,0 1,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!
  3. GAT 10/3/1943
  4. GAT 22/5/1943
  5. GAT 29/5/1943
  6. GAT 25/8/1956
  7. GAT 5/3/1957
  8. Notat med usikker forfatter blant Finn Ivar Knudsens speiderdokumenter
  9. Melding 23/4/2023
  10. Arkivmateriale Finn Ivar Knudsen
  11. Arkivmateriale Finn Ivar Knudsen
  12. GAT 24/7/1962
  13. GAT 22/1/1963
  14. Arkivmateriale Finn Ivar Knudsen
  15. Arkivmateriale Finn Ivar Knudsen
  16. GAT 11/4/1967
  17. Finn Ivar Knudsens arkiv
  18. Arkivmateriale Finn Ivar Knudsen
  19. GAT 11/6/1970
  20. GAT 16/3/1971
  21. GAT 24/8/1971
  22. Lederliste og gruppeoversikt for NMU-speidere 1978, publisert i NMU-lederen nr. 1 1978, NMU-speidere.
  23. Speideren, nr. 4 1998, Norges speiderforbund.
  24. Opplysninger fra publisert liste, 24. april 2006 [1]
  25. Opplysninger fra www.speiding.no, september 2013
  26. Korpstingspapirene 1989 / Speider-Impuls 1/1989
  27. Speider-Impuls 1/91
  28. MSKs gruppeliste 2012
  29. Gruppelederliste MSK 2015
  30. Speider-Impuls 1/92
  31. Speider-Impuls 1/92
  32. Korpstingspapirer 1989 / Speider-Impuls 1/89
  33. Korpstingspapirer 1989 / Speider-Impuls 1/89
  34. Speider-Impuls 1/91
  35. Speider-Impuls 1/91
  36. Speider-Impuls 1/92
  37. Speider-Impuls 1/1993
  38. Oppl. fra Forbundskontoret, NSF, januar 2019.
  39. Omtrentlige tall fra leirsekretariatet, Felles korpsleir Evje, 2016, juli 2016.
  40. Oppl. fra Forbundskontoret, NSF, 2018.
  41. Opplysninger fra artikkelsiden Landsleir Agenda 2021, Norges speiderforbund.
  42. Deltagende tropper var 1. Grimstad MSK, Flosta, Fevik 1, 2. Tromøy, 1. Eydehavn, 1. Risør og Vegårshei MSK, opplysninger fra artikkelsiden Landsleir Agenda 2021, Norges speiderforbund, juni 2021
Vet du mer om "1. Grimstad MSK"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!