Forskjell mellom versjoner av «Agnes Nøstvik»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(Ledergjerning)
Linje 68: Linje 68:
 
Fil:1928 - KFUK-speidernes landsleir i Horten.jpg|Leirchef [[Agnes Nøstvik]] til høyre, på [[Landsleir Horten 1928 (KFUK)]].
 
Fil:1928 - KFUK-speidernes landsleir i Horten.jpg|Leirchef [[Agnes Nøstvik]] til høyre, på [[Landsleir Horten 1928 (KFUK)]].
 
File:1937 - Laksevåg KFUK - A7 - Kretsleir i Etne (11).jpg|[[Agnes Nøstvik]] kommer til [[Kretsleir Etne 1937 Bergen krets (KFUK)]]
 
File:1937 - Laksevåg KFUK - A7 - Kretsleir i Etne (11).jpg|[[Agnes Nøstvik]] kommer til [[Kretsleir Etne 1937 Bergen krets (KFUK)]]
 
+
Fil:KFUK-Førerbladet-1945-nr3-forside 1.jpg|Redaktør av [[Førerbladet]] fra [[1937]] til [[1947]].
 
</gallery>
 
</gallery>
  

Revisjonen fra 29. nov. 2012 kl. 23:25

Agnes Nøstvik var sekretær for KFUK i 1925. [1]

Agnes Nøstvik
Personalia
Født: 17. juni 1887
Bortgang: juni 1967
Bosted: [2] Blant annet Trondheim og Bergen
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges KFUK-speidere
Verv: Sekretær og redaktør


Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Om oppstarten av Fredrikstad 1 MS (KFUK)

Fra Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999

Agnes Nøstvik blir nevnt i denne historien fra Fredrikstad:
De første troppene i det nye speiderkorps kom fra Bergen (2), Sarpsborg og Fredrikstad. I Sarpsborg ble troppen stiftet i oktober 1926. I Fredrikstad regnes stiftelsesdagen til 29. november samme år, bare ni dager etter at den formelle kontrakten mellom Norges KFUK-speidere og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps ble undertegnet. Metodistkirkens speiderpiker skulle bære den samme brune drakt som KFUK-jentene.
Naturlig nok var det Ingeborg Selvén (gift Andersen) som var initiativtaker til troppen i Fredrikstad, og hun satte seg godt inn i alt om speiderbevegelsen for å stå best mulig rustet når det etterhvert skulle opptas speidere.
«Jeg hadde alltid hatt lyst til å vaere med i kirkens barne- og ungdomsarbeid, og vi var med i søndagsskole og juniorliga fra vi var ganske små, men dette ble noe annet, noe nytt. Nå måtte jeg først begynne med meg selv, og det grundig også. jeg måtte selvfølgelig først bli speider før jeg kunne lære andre, og ved siden av kontoret og mine mange gjøremål ellers i menigheten, begynte jeg å lese og lære», forteller Ingeborg Selvén. Men hun fant ut at «lysten driver verket», og selv om det krevde mye arbeid, kunne hun den 15. oktober 1926, nøyaktig klokken 12, gå opp trappen til seilmaker Andresen på Dampskibsbryggen for å avlegge speiderløftet.
Hos seilmakeren bodde nemlig speidersekretæren for KFUK, frøken Agnes Nøstvik. «Jeg hakket og stammet, selv om jeg hadde lært det riktig godt. Men frøken Nøstvik tok i mot løftet mitt: «I tro på Guds hjelp lover jeg å være tro mot Gud og fedreland, hjelpsom mot alle mennesker og adlyde speiderloven og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps love». Først hadde frøken Nøstvik spurt om hun ville bli speider. «Jeg ga henne venstre hånd og gjorde speiderhilsen med høyre, og jeg var opptatt som speider». At løftet begynte med «I tro på Guds hjelp» ga Ingeborg Selvén mot og hjalp henne mye siden. Agnes Nøstvik ga henne også et par bibelvers, fra Peters 1. brev, 10. og 11. vers, og disse ordene leste hun mange ganger senere da alt syntes vanskelig og strengt.
Det ble søkt menighetsrådet om å starte en jentetropp innen menigheten. Og som vi hørte for guttenes vedkommende, var det også nå delte meninger om å gi tillatelse. Men jentene ga seg ikke, og tillatelsen kom.

Personlig bakgrunn

Verv

Hederstegn og utmerkelser

Bilder og utklipp

Forfatterskap


Eksterne lenker

  • Digitalarkivet: [[1]]
  • Digitalmuseet: [2]

Referanser

<references>

  1. Norske Kvinder..." utg 1925
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.