Agnes Nøstvik

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Agnes Nøstvik
Personalia
Nøstvik, Agnes - fra I trekantens tegn.jpg
Født: 17. juni 1887
Bortgang: juni 1967
Bosted: [1] Bergen kommunevåpen.png Bergen med flere
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges KFUK-speidere
Verv: sekretær, redaktør og kretschef

Verv og ledergjerning

Om oppstarten av Fredrikstad 1 MS

Fra Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999

Agnes Nøstvik blir nevnt i denne historien fra Fredrikstad:
De første troppene i det nye speiderkorps kom fra Bergen (2), Sarpsborg og Fredrikstad. I Sarpsborg ble troppen stiftet i oktober 1926. I Fredrikstad regnes stiftelsesdagen til 29. november samme år, bare ni dager etter at den formelle kontrakten mellom Norges KFUK-speidere og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps ble undertegnet. Metodistkirkens speiderpiker skulle bære den samme brune drakt som KFUK-jentene.
Naturlig nok var det Ingeborg Selvén (gift Andersen) som var initiativtaker til troppen i Fredrikstad, og hun satte seg godt inn i alt om speiderbevegelsen for å stå best mulig rustet når det etterhvert skulle opptas speidere.
«Jeg hadde alltid hatt lyst til å vaere med i kirkens barne- og ungdomsarbeid, og vi var med i søndagsskole og juniorliga fra vi var ganske små, men dette ble noe annet, noe nytt. Nå måtte jeg først begynne med meg selv, og det grundig også. jeg måtte selvfølgelig først bli speider før jeg kunne lære andre, og ved siden av kontoret og mine mange gjøremål ellers i menigheten, begynte jeg å lese og lære», forteller Ingeborg Selvén. Men hun fant ut at «lysten driver verket», og selv om det krevde mye arbeid, kunne hun den 15. oktober 1926, nøyaktig klokken 12, gå opp trappen til seilmaker Andresen på Dampskibsbryggen for å avlegge speiderløftet.
Hos seilmakeren bodde nemlig speidersekretæren for KFUK, frøken Agnes Nøstvik. «Jeg hakket og stammet, selv om jeg hadde lært det riktig godt. Men frøken Nøstvik tok i mot løftet mitt: «I tro på Guds hjelp lover jeg å være tro mot Gud og fedreland, hjelpsom mot alle mennesker og adlyde speiderloven og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps love». Først hadde frøken Nøstvik spurt om hun ville bli speider. «Jeg ga henne venstre hånd og gjorde speiderhilsen med høyre, og jeg var opptatt som speider». At løftet begynte med «I tro på Guds hjelp» ga Ingeborg Selvén mot og hjalp henne mye siden. Agnes Nøstvik ga henne også et par bibelvers, fra Peters 1. brev, 10. og 11. vers, og disse ordene leste hun mange ganger senere da alt syntes vanskelig og strengt.
Det ble søkt menighetsrådet om å starte en jentetropp innen menigheten. Og som vi hørte for guttenes vedkommende, var det også nå delte meninger om å gi tillatelse. Men jentene ga seg ikke, og tillatelsen kom.

Speiderbakgrunn

Om Agnes Nøstvik

Forfatterskap

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere i tidl. Hordaland fylke KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere

Eksterne lenker

  • Digitalarkivet: [1]
  • Digitalmuseet: [2]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Norges KFUK-speidere - Styrkeliste kretser 1932
  3. Norges KFUK-speidere - Styrkeliste kretser 1933
  4. Norges KFUK-speidere - Styrkeliste kretser 1934
  5. Bergen krets av Norges KFUK-speidere 50 år, 1923-1973