Arne Herdal

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 29. jan. 2023 kl. 14:32 av HallvardB (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Infoboks person | navn = {{PAGENAME}} | bilde = | bildestr = | bildetekst = | altnavn = | født = 19. august 1899 i Kristiania<…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Arne Herdal
Personalia
Født: 19. august 1899 i Kristiania[1]
Bortgang: 13. oktober 1961 i Kongsvinger [2]
Bosted: [3] Oslo kommunevåpen.png Oslo, Kongsvinger kommunevåpen.png Kongsvinger
Speiderbakgrunn
Grupper: 1. Oslo, Kongsvinger Garde - senere 1. Kongsvinger

Verv og ledergjerning

Nevnt her som den en av de første speiderne i Kongsvinger, i Kongsvinger Garde, som senere ble 1. Kongsvinger, samt for å ha vært medlem av 1. Oslo helt fra starten av.

Speiderbakgrunn

I jubileumsberetningen Glåmdal krets N.S.F. 1925 - 1940 får vi en innføring i Arne Herdal og distriktets tidlige speiderhistorie:

Glåmdal krets 25.jpg
Kapittelet Det bles eit frø
Det var sjølsagt speiding i distriktet før kretsen ble stiftet i 1925. Før B-Ps speiding var det i Kongsvinger en institusjon som kalte seg Kongsvinger Garde. Den var ordnet helt militært. Titlene for lederne i Garden var også militære. Men ved det herlige friluftslivet gardistene levde, tangerte den et av målene for speiderarbeidet: - utvikle guttene fysisk. Våren 1910 var 1. Oslo tropp blitt stiftet, og av guttene var det to som i mars 1911 flyttet til Kongsvinger og tok speidinga med seg. Det var Eiliv og Arne Herdal. De laget en patrulje der Terje Romsaas ble fører og Ivar Andersen assistent. I 1912 begynte middelskolelærer og løytnant Larsen en tropp på Kongsvinger. Samtidig med løytnant Larsen samlet lærer Kristian Fimland ca. 50 gutter og laget en tropp. Møtene var friluftsmøter i skogen øst for festningen og langs elva. De to troppene arbeidet nok en del sammen, og de gikk også til slutt opp i en tropp. Fimland reiste fra Kongsvinger i 1914, og en «gardist», Gjest Pedersen, overtok arbeidet. Troppen gikk inn på foråret 1915. Speidinga i Kongsvinger begynte som patruljearbeid uten tropp, og nå holdt den fram på samme måten. Det levde en patrulje i Øvrebyen og en på Stasjonssida. Det var vel ikke akkurat så mye speiderarbeid de dreiv, men det utviklet seg et samhold mellom de enkelte gutter i banden. Sia ble det dannet en patrulje i Midtbyen. Hver av patruljene forsvarte sin bydels interesser, og guttene fra andre patruljer var «fiender».

Om Arne Herdal

Foreldrene var kaptein i infanteriet, Karl Emil Herdal og Laura Marie Herdal. Arne Herdal var utdannet gartner, og drev gartneri og blomsterbutikk i Kongsvinger. Gift 1938 med Mabel Anne Thomas.[4]

Arne Herdal var bror til Eiliv Herdal.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

1949-Speiderguttboka-NSF-s358 - Zoolog 1.jpg Tidlige spor av speidergutter

Eksterne lenker

Referanser

  1. digitalarkivet.no
  2. Glåmdalen, 16. oktober 1969
  3. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  4. Digitalarkivet: [1]
Vet du mer om "Arne Herdal"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!