Atle Angell

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 5. feb. 2019 kl. 02:04 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Om Atle Angell)
Hopp til:navigasjon, søk
Atle Angell
Personalia
Født: 19. august 1893
Bosted: [1] Bygdøy, Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 1. Bygdøy
Verv: Forbundssekretær 1911 - (?)
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Fra Masteroppgave i historie, Alltid beredt til hva? - Etableringen av norsk speiderbevegelse 1909-1913 av Sondre Ljoså, våren 2007 leser vi:
Sondre Ljoså masteroppgave forside.JPG
Norsk Speidergutt-Forbunds første tropper i 1911/11 var 1. Kristiania med troppsfører Dons, 2. Kristiania med troppsfører Gasmann, 3. Kristiania med troppsfører Godal, 5. Kristiania med Eckhoff og 1. Bygdøy med troppsfører Angell. 4. Kristiania var reservert Gasmann, som ønsket å dele troppen sin i to. 6. Kristiania ble senere dannet i Gasmanns gamle forening, Vålerenga KFUM`s gutteavdeling i 1911 med troppsfører Ramnæs. [2]

Om Atle Angell

  • Atle Angell var fra Bygdøy, Oslo. Han var sønn av major Henrik August Angell, bataljonsjef, landsmålsmann, skiløper, foredragsholder om forsvarssak på 1880- og 90-tallet, og som i en alder av 57 år søkte avskjed fra den norske hær for å verve seg i den franske fremmedlegion og delta i 1.verdenskrig. Major Angell hadde også på oppfordring fra Dagbladet omtalt speiderbevegelsen i positive ordelag da Dagbladet kom med de første artiklene, så da humorbladet Hvepsen i 1910 skulle gjøre narr av speiderguttbevegelsen var det major Angell som ble fremstilt som leder, og speiderne som guttekadetter. Major Angell skrev en levende artikkel om franske speidergutter i Aftenposten 17/11 1920.
  • I boka "Idrætsminder" er det notert at Atle Angell var sekretær i Sportsjournalisternes klub i 1924. Er dette speiderpioneren?
  • I "Vær hilset! Nordlændingernes forening 1892-1962" omtales "løytnant Atle Angell" som holder foredrag om Marokko i 1926. Angell engasjerte seg i Fædrelandslaget og senere i grupperinger beslektet med NS.

Utklipp og minner

Hederstegn og utmerkelser

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Digitalarkivet: [1]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Se Fredrik W. Rieber-Mohn, 1921 - Masteroppgave i historie, Alltid beredt til hva? - Etableringen av norsk speiderbevegelse 1909-1913, Sondre Ljoså, Universitetet i Oslo, våren 2007
  3. Speideren, nr. 8 1921, Norsk Speidergutt-Forbund.
Vet du mer om "Atle Angell"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!