Beverarbeidet

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 28. aug. 2012 kl. 18:36 av Gunnar01 (diskusjon | bidrag) (Beverarbeidets seremonier og særeegenheter)
Hopp til:navigasjon, søk

Mye av stofftet er hentet fra Speiderbasen.no [1]

Fra Beverboka, NSF

Beverarbeidet

Beverarbeidet gir tilbud om å starte som speider allerede som 6-åring/1. klassing. Allerede i 6-årsalderen har barn en klar opplevelse av vennskap og samhold. Gjennom opplevelse av fellesskapet i beverkolonien starter den enkeltes utvikling av ansvar og selvstendighet.

Tilbudet må være tilpasset aldersgruppens utviklingstrinn, slik at overgangen til småspeiderarbeidet oppfattes som en naturlig fortsettelse med nye, større og flere utfordringer. Fordelen med en slik tidlig start er at utviklingen som speider kan starte tidligere. Men når speidere starter så tidlig, blir det desto viktigere at progresjonen fra enhet til enhet er ivaretat, slik at speiderne ikke går lei av speidingen og slutter før de kommer over i den viktigste speideralderen (som av Norges speiderforbund oppfattes som troppsalder, 5.-10. klasse).

Historie

Oppstarten i Norge


Dagens beverarbeid

  • Beverdrakten

Bevernes drakt er en marineblå genser eller T-skjorte og speiderskjerf med brunt enhetsmerke. Forbundsmerket sys på venstre side av genseren/T-skjorten.

  • Enhetsmerket

Enhetsmerket (se illustrasjonen nedenunder) symboliserer speiderveien som leder oss til oppdagelse av nye områder. I beveren oppdager vi sporene og tegnene som forteller oss at veien ligger foran oss. Sporene utfordrer oss til å følge dem og legge ut på en reise langs speiderveien. Sporene indikerer at noen går samme vei som oss og gir trygghet til å starte reisen.

  • Beverløftet

Beverne kan ikke forventes å forstå ordlyden i speiderløftet. Et løfte har ingen verdi hvis de som skal avlegge det ikke forstår hva de sier. Beverkolonien bruker derfor et forenklet speiderløfte. (vedtatt av Speiderstyret i Norges speiderforbund juni 1995).

Dette lyder slik:

Jeg lover:
- å gjøre mitt beste,
- å hjelpe andre,
- å være en god venn.


Beverarbeidets seremonier og særeegenheter

  • Åpningsseremoni

Lederen (med armene i ring foran seg): «Bevere, bygg dammen!» Beverne samler seg i ring sammen med lederen. Lederen tar armene ned, og beverne setter seg på huk , holder armene opp og lager to klør med pekefingeren og langfingeren (se illustrasjonen).

Som en del av åpningsseremonien kan dere tenne tre lys. Lysene symboliserer:

- bevere arbeider sammen
- bevere leker sammen
- bevere hviler sammen
  • Beverropet

Ledere: «Hvem er vi og hva vil vi?» Bevere: «Vi er bevere og vi vil, være venner og hjelpe til!»

  • Avslutningsseremoni

Beverkolonien samles som til åpning.

  • Opptakelse

Beverne samles i ring. Lederen sier beverløftet først (se side 12) og ber beverne om å gjenta det. Alle sier så løftet i kor. Beverne som har blitt tatt opp får speiderskjerf. Opptakelsen bør foregå ute, gjerne i stemningsfulle omgivelser, eller være en del av en speidergudstjeneste.

Hefter og bøker i beverarbeidet

Oversikt for merker etter tema, aldersenheter og ulike forbund

Lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 [[1]]."Speiderbasen, Norges speiderforbund." Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold