Buekorps i Grimstad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 26. des. 2019 kl. 16:42 av Jve (diskusjon | bidrag)
Hopp til:navigasjon, søk

Det var flere buekorps i Grimstad. Dette var ikke speiderarbeid, men vi samler litt informasjon her for å jakte på mulige forbindelser mot senere speiderarbeid.

Kildene, tradisjonen og aktuelle navn fra disse guttekorpsene i Grimstad tyder - til nå - IKKE på noen tendens til at guttekorpsene gikk over til speidertropper.

Grimstad guttekorps

Hans Sørensen opplyser at Grimstad buekorps ble startet av Kiss/dr. Kristen Johannessen[1]. Lærer Knut Dyvik var leder for Grimstad guttekorps. Dyvik kom til Grimstad i 1904[2] Medlemmene omtales [3] som elever fra Dahlske skole. Buekorpsmuseet i Bergen har opplyst at det skal ha vært et buekorps i Grimstad omkring 1911[4].

Mogens Andersen forteller fra sin barndom [5]: "Jeg husker jeg var kaptein i Guttekorpset under Kiss Johannessens ledelse. Han var sjef."

Per Bang forteller fra guttedagene: "Nå til dags er det vist ingen som slår ball, tar "Ho-hai" eller leker indianere. Eller har guttekorps."[6]

Ugland buekorps

Ugland buekorps ble dannet av Hans Sørensen. Senere, da Sørensen ble for gammel, overtok Johan Ugland som sjef.[7]

Hesnesøens buekorps

Trygve Due, født 1897, fortalte at han var med i "speiderne" på Hesnesøya, og at aktiviteten bestod i eksersis med tregevær. Sønnen, Carsten S. Due, regner derfor med at dette var buekorps. I familien Smeruds hus på Hesnsøya ble det funnet en silkefane med teksten "Hesnøens Buekorps".[8]

Ruffens guttekorps

Ruffens guttekorps er omtalt i et intervju med Herman Holt Ivarson som Finn Andersen gjengir i Grimstad adressetidende 30/6 1936. Der heter det også at maler Hansen (Hans Hansen Rep) malte korpsets første fane. Den beskrives slik: "...vår første fane med følgende inskrift "Tro inntil døden". - "Fred og vennskap" og så var der malet et gevær med en laurbærkrans rundt, og under det hele "Ruffens guttekorps". Vi trodde den fanen var vidunderlig og det kostet oss adskillig hodebry og få satt alle de ordene sammen, og ep tok to korner for å utføre mesterstykket, men det var jamen værd det."[9]

I en større artikkel i Grimstad adressetidende [10] samler journalisten Karing Engh "gamlegutta" i Ruffen guttekorps og lar dem fortelle sin historie. Artikkelen fikk tittelen Ruffen guttekorps marsjerer igjen.

Fra artikkelen i 1997 kan vi hente en del informasjon. Fanen ble matl av Hans Hansen Rep i 1916. De guttene som samles i 1997 var med i guttekorpset fra slutten av 1920-årene. Dette var Odd Olsen, Kåre Olsen, Erling R. Paulsen, Arne Bjørklund, Einar Holst, Arne Olsen, Hans Stifoss-Hanssen og Gunnar Holst.

De gamle guttekorpsguttene, med Gunnar Holst i spisen, fortalte bl.a.:

"Det var rett og slett en samling gutter som ønsket å ha det moro. Det var guttene på Ruffen som "organiserte" seg, og det var en gjeng på opptil 15 gutter i alderen 7 til 11-12 år.

Vi gikk på tur. Tre-fire ganger i løpet av sommeren marsjerte vi av sted. De høyeste gikk først, og så skrånet det bakover slik at den minste kom diltende sist. Etter oppstilling i Lillegate marsjerte vi taktfast med fanen i spissen og til akkompagnement av trommeslag nedover Vestregate eller rundt Skaregrøm til Brinkehagen eller Solbakken. Trommen ble traktert av Gunnar Holst. Og når vi kom frem, pleide det å være en tale, og den var det gjerne Harry Eriksen som holdt.

Men korpset nøyde seg ikke med sommermarsjer. 17. mai ettermiddag var de også på farten. Da var vi trette og slitne etter å ha vært i byen, så da var det godt å ha noe å gjøre. Da marsjerte vi rundt Ruffen og til Brinkehagen. Gutta hadde ikke uniform, men mødrene hadde sydd hvite båtluer og brodert på initialene R. G. Og så hadde luene dusk i nasjonalfargene.

Men man gikk ikke tomhendt, nistepakke var viktig. Vi var inne hos mor og fikk "mat og kaffe på en flaske".

Denne Ruffengjengen var ikke første Ruffen guttekorps. Fanen ble malt i 1916 og vi mener det var Hans Hansen Rep som malte den. Siden gikk den i arv blant guttne på Ruffen. Vi tror tradisjonen ble tatt opp etter krigen, men det varte ikke så lenge før det var slutt.

Det sluttet gjerne når vi kom i 12-års-alderen. Da gikk vi over til fotball. Av de åtte som var samlet, kunne seks se tilbake på en karriere som spillere på Jervs A-lag.

Nå er Ruffen Guttekorps historie. Og fanen er havnet på museum. Vi trodde fanen var gått tapt i en brann i 1960-årene, men den må ha vært flyttet på."

Referanser

  1. GAT 26/10/1961
  2. GAT 10/12/1987
  3. GAT 13/10/1960
  4. GAT 3/12/1897
  5. GAT 2/9/1950
  6. GAT 21/10/1950
  7. GAT 26/10/1961
  8. GAT 23/2/2010
  9. GAT 30/6/1936
  10. GAT 15/5/1997