Cato de Savigny

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Cato Bramwell de Savigny (Almnes)
Personalia
CatoDS.JPG
Født: 16. april 1939 (84 år)
Bosted: [1] Oslo kommunevåpen.png Oslo med flere
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges speiderforbund
Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: Oslo FA 3. korps, 71. Oslo FA
Verv: DCC
Cato Bramwell de Savigny (Almnes) DCC (Født: 16. april 1939 - )

Verv

Speiderbakgrunn

Startet sin speiderkarriere i Oslo III korps av Frelsesarmeen i 1948 som Solvarg, som ulvungene i Frelsesarmeen ble kalt den gangen. Siden fortsatte han gradene i 71. Oslo FA fra aspirant til troppsleder.

Ledergjerning

Efter en tid ble han utnevnt til Korpsombud for speiding i FA og satt i korpsstyret.

Han har speidergilwell og har deltatt på det første gruppeleder Gilwell kurset(som gav en praktisk innføring i alle tre leddene av speiding) under ledelse av Odd Hopp og har godkjent den teoretiske delen til Rovergilwell.

Han ble også utnevnt til medlem av Ledertrenings utvalget i NSF og var med under sammenslåing med NSPF.

Cato var medlem av Gilwellteamet og følgelig i staben på mange påskekurs og sommerkurs på Sverveli.

I 1969/70 arbeidet Cato i Nord-Norge, nærmere bestemt på Bardufoss. Der startet han en speidergruppe med støtte av Øivind Krattum som på den tiden var reisesekretær i NSF.

Han har også holdt lederkurs for NSF, KFUM og FA og var en meget etterspurt kursleder i ledertrening utenfor speidingen.

Cato har oppholdt seg mye i utlandet i forbindelse med u-hjelp og som WHO rådgiver. Han har arbeidet bl.a. for NORAD, Røde Kors, Det Lutherske Verdensforbund og sist for Verdens Helseorganisasjon. Mens han arbeidet i Tanzania var han deltager på TTTC (Training the team) og ITTTC (Internasjonalt TTT) kurs. Han ble utnevnt til ADCC (Assistant Deputy Camp Chief ) for Gilwelltreningen i Tanzania under DCC Father Lamburns årvåkne blikk. Her startet han også speidertropp på Kibaha (et velkjent nordisk utviklings prosjekt med bl.a. 600 skoleelever). Speidingen resulterte i mye reising rundt i Tanzania for å avholde ledertrening/Gilwell kurs.

Les mer om speidingen i Tanzania Flagg Tanzania.png

Han har avholdt det første Gilwellkurs i Palestina og hadde gleden av å utdele de to første Palestinske Woodbadge. Mens han arbeidet i Palestina ble han utnevnt til internasjonal trener (DCC = FOUR BEADS) (1974) og kan således holde Gilwellkurs i alle land om det er ønsket.

Les mer om speidingen i Palestina Flagg Palestina.png

I ledertreningen her hjemme lagde han sammen med utvalget sangen Ledertenning og fikk den spilt inn på kassett av Oslo III korps hornorkester. Denne ble sendt landet rundt på kasett sammen med Dråpen (en kulepenn i form av en dråpe) i forbindelse med en kampanje for å få lederne til å ta kurs.

Cato er opptatt av friluftsliv og spesielt hva planter kan brukes til. Derfor var det naturlig at han var ansvarlig for den løypen på landsleiren på Jørstadmoen som hadde å gjøre med mat fra naturen og farging med plantefarger. Han skrev heftet "Mat fra skog og mark for speidere". Sammen med Øivind Krattum og Rolf Nilsen avholdt han mange patruljefører kurs og troppshjelperkurs bl.a. på Tredalen ved Fredrikstad. Kanoen som står som landemerke for Tredalen ble ”bemalt” av Cato.

Men radio er også en lidenskap, (kallesignal LA9PF) og da han ble gjort oppmerksom på Jamboree on the Air (JOTA/JOTI) ble han den første i Norge som deltok på JOTA sammen med 71. Oslo FA speidertropp siden han var toppsleder der. Han har siden vært mer eller mindre aktiv i hvert eneste års JOTA/JOTI, fra Palestina, Israel, Romania, Tanzania, Malawi, Kenya, India , Sudan, Somalia, Norge osv. Han skrev også den første artikkelen om JOTA i Ledern. Dette resulterte i en oppblomstring av deltagere fra hele Norge.

Han satt også i den komiteen som skulle sammenføye NSPFs Trekløvertrening og GIlwelltreningen.

Etter sammenslåingen tok han opp den utfordringen det var (og hadde vært i tredve år) å få ledertreningen i Speiderforbundet godkjent som offentlig høyere utdanning. Etter ett års omfattende arbeid sammen med Bente Himle Ovesen og Øivind Krattum klarte de å få et tilsagn fra en høyskole at fullført ledertrening i forbundet ville gi uttelling i form av 20 studiepoeng og et ”papir” på godkjent ledertrening på lik linje med ethvert annet universitet/høyskole kurs. Utredningen ble overlevert NSF i 2008.

Uheldigvis fant ikke forbundet at de ville sette dette ut i livet.

I de senere årene har han arbeidet bl.a med Sunrise Ceremony på Sverveli i 2007, Jubileumssamlingen på Sverveli (2009) og sist med det første Trekløver-Gilwell gjensyn på Goplerud.

Utklipp og minner

Hederstegn og utmerkelser

Om Gilwell- og Trekløver-Gilwell-treningen

Les mer om Gilwell- og Trekløver-Gilwell her Treklovergilwellliten.jpg

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
Vet du mer om "Cato de Savigny"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!