Forskjell mellom versjoner av «Diskusjon:Norges KFUK-speideres historie»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Linje 20: Linje 20:
 
::Tenk hvis det hadde fantes fargefoto fra disse speiderne. Håper du finner mer spennende stoff og ting vi kan lure på og kanskje finne ut av. --[[Bruker:Blå Elg|Blå Elg]] ([[Brukerdiskusjon:Blå Elg|diskusjon]]) 5. sep. 2019 kl. 23:51 (CEST)
 
::Tenk hvis det hadde fantes fargefoto fra disse speiderne. Håper du finner mer spennende stoff og ting vi kan lure på og kanskje finne ut av. --[[Bruker:Blå Elg|Blå Elg]] ([[Brukerdiskusjon:Blå Elg|diskusjon]]) 5. sep. 2019 kl. 23:51 (CEST)
 
----
 
----
 +
:Takk for langt og utfyllende svar.
 +
::Dette dokumentet er mest sannsynlig skrevet på et tidspunkt mellom 1935 og 1939 (mens hovedstyret i NSPF besto av [[Dagmar Maalstad]] - landschef, [[Mossa Lund]] - vice, [[Bergliot Østby]] - kretschef rep, [[Karen Riise]] - 4de og [[Gunvor Lykken]] - 5de). Det ser også ut som noen har gått over og kommentert feil i dokumentet (skrevet med penn), så jeg vil tro at det som står skrevet er korrekt. Mulig de har blandet blå- og brunspeidere?
 +
 +
::I dokumentet står det skrevet: Vårt forbund sies officielt å være stiftet 1. juli 1921. I virkeligheten hadde det eksistert i lengre tid som løse patruljer, enkle tropper og 2 ordentlige kretser. Vi her i Trondhjem vet selvf. at den første troppen ("blåtroppen" - K.F.U.K hadde tropper allerede i 1914) blev stiftet her 2/10-15; men allerede da hadde der eksistert patruljer i arbeid her fra 1913-14, muligens også i Bergen.
 +
 +
::Dette kan sikkert tolkes på flere måter. Mulig "blåtroppen" - KFUK fra 1914 refererer til [[Bodø 1 (KFUK)]] og at de har benyttet NSPF sitt "navn" (blåtropp, i stede for brunspeidere) på eldre tropper, siden dette er et NSPF dokument. Det er også mulig at de hinter til at det var KFUK speidere i Trondheim i 1914.  --[[Bruker:Jardar|Jardar]] ([[Brukerdiskusjon:Jardar|diskusjon]]) 6. sep. 2019 kl. 09:25 (CEST)

Revisjonen fra 6. sep. 2019 kl. 08:25

Har laget en intro som brukt i NSPF-kretsene. Lar den ligge lagelig til hugg og forbedring før den blir lagt ut i kretsene. Endre / mene gjerne!! --Grenfinken (diskusjon) 28. nov 2012 kl. 00:05 (CET)


Flott samling av grupper, Blå Elg! Imponert! Skal se om en kan lage noe spesielt for disse. Selv om ingen av de er fra Fredrikstad. --Grenfinken (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 21:15 (CET)


Da ligger alle disse ur-troppene ute med egen side. Skal fylle på med stoff, har en del fra noen av disse i hvert fall.
Er jo ingen fra Bergen heller!
Skal prøve å finne ut hvem av de som eksisterer i dag også.
Vet at Sandefjord 1, idag Sandefjord KM feiret 100 år i fjor. Var en artikkel i KM-speiderbladet. Siden vi ikke fikk dette med oss, skal vi legge den inn som ukens artikkel i år? Er jo de som lengst har drevet jentespeiding. Jeg kan finne frem mere stoff om de. --Blå Elg (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 22:09 (CET)

Ja, vi må vel skjerpe oss! :-) Flott arbeid, liker slike ting! --Grenfinken (diskusjon) 23. jan 2013 kl. 22:24 (CET)


Jeg har kommet over et dokument som omhandler NSPFs historie og administrasjon, skrevet av Dagfrid Anderssen mens hun var sekretær i NSPF. Her står det skrevet: "Blåtroppen - KFUK hadde tropper allerede i 1914." Jeg sliter litt med å finne mer informasjon om disse "blåtroppene", er det noen her som har hørt om disse? --Jardar (diskusjon) 4. sep. 2019 kl. 12:44 (CEST)


Spennende ting du finner.
Det jeg vet er at etter de to pikeforbundene ble stiftet i 1920 og 1921 så var KFUK brunspeiderne og NSPF blåspeiderne. Dette tror jeg kom raskt inn som begreper og varte til NSPF ble en del av NSF i 1978.
Vet mest om KFUK siden jeg har en del ting fra de og har lest mye av det. Helt tilbake i speiderbladene på sent 1920-tallet og i 1930-årene er Sandefjord 1 (1912) nevnt som eldst og Bodø 1 (1914) som nest eldst i forbundet. I tillegg til offisielle listen som forbundet brukte over tropper stiftet før forbundet i 1920 så finnes det sikkert mange tropper som har blitt stiftet og lagt ned igjen før 1920.
Kan ikke huske at jeg har lest noe sted at KFUK har hatt "blåtropper". Kan det være skrivefeil ? Skal være NSPF som har blåtropper ? Eller har noen av de troppene som gikk inn i KFUK når forbundet der ble stiftet brukt blå skjorter før dette ?
Før forbundene ble stiftet så har det vært stor variasjon på drakten som jentene har brukt. Har vel kanskje vært litt lokale regler. Har lest et sted (mulig i KFUK sin bok Ja, jeg vil!) at speiderpikene den første tiden var et fargerikt skue. Gjerne med forskjellige farger på skjorten og skjørtet. Bodø 1 (KFUK) : "Draktene var kopier av guttenes: kort, brun bluse stukket ned i skjørtet og hatter som speiderguttenes." Sandefjord 1 : "Selv om de ble en egen piketropp i 1916 brukte de fortsatt grønne speiderskjorter med speiderliljen på ermet og grønne skjerf som guttene, men brukte blått foldeskjørt til.". I Stavanger kalte pikene seg Stavanger Speiderpike Forbund, hadde egen spalte i avisen og hadde ganske sikkert sin variasjon av farger i drakten.
Tenk hvis det hadde fantes fargefoto fra disse speiderne. Håper du finner mer spennende stoff og ting vi kan lure på og kanskje finne ut av. --Blå Elg (diskusjon) 5. sep. 2019 kl. 23:51 (CEST)

Takk for langt og utfyllende svar.
Dette dokumentet er mest sannsynlig skrevet på et tidspunkt mellom 1935 og 1939 (mens hovedstyret i NSPF besto av Dagmar Maalstad - landschef, Mossa Lund - vice, Bergliot Østby - kretschef rep, Karen Riise - 4de og Gunvor Lykken - 5de). Det ser også ut som noen har gått over og kommentert feil i dokumentet (skrevet med penn), så jeg vil tro at det som står skrevet er korrekt. Mulig de har blandet blå- og brunspeidere?
I dokumentet står det skrevet: Vårt forbund sies officielt å være stiftet 1. juli 1921. I virkeligheten hadde det eksistert i lengre tid som løse patruljer, enkle tropper og 2 ordentlige kretser. Vi her i Trondhjem vet selvf. at den første troppen ("blåtroppen" - K.F.U.K hadde tropper allerede i 1914) blev stiftet her 2/10-15; men allerede da hadde der eksistert patruljer i arbeid her fra 1913-14, muligens også i Bergen.
Dette kan sikkert tolkes på flere måter. Mulig "blåtroppen" - KFUK fra 1914 refererer til Bodø 1 (KFUK) og at de har benyttet NSPF sitt "navn" (blåtropp, i stede for brunspeidere) på eldre tropper, siden dette er et NSPF dokument. Det er også mulig at de hinter til at det var KFUK speidere i Trondheim i 1914. --Jardar (diskusjon) 6. sep. 2019 kl. 09:25 (CEST)