Elling Goplerud

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 5. feb. 2023 kl. 23:02 av HallvardB (diskusjon | bidrag) (fødested, dødssted, mellomnavn lagt inn)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Elling Goplerud
Personalia
Elling goplerud2.JPG
Alt. navn: Elling Pedersen Goplerud[1]
Født: 29. april 1864 i Sør-Aurdal[2]
Bortgang: 11. juni 1932 i Hedalen Sør-Aurdal[3]
Bosted: [4] Sør-Aurdal kommunevåpen.png Sør-Aurdal, Hedalen
Speiderbakgrunn
Verv: gårdbruker, utlåner av Goplerud gård
til Gilwell-treningen
Elling Goplerud var gårdbruker på Goplerud, stedet der Gilwell-treningen ble holdt de første 10 årene.
Les mer om speidingen distriktet Vassfaret,
i kommunene Flå Flå kommunevåpen.png, Ringerike Ringerike kommunevåpen.png og Sør-Aurdal Sør-Aurdal kommunevåpen.png

Om tilknytningen til speidingen

Elling Gopleruds historie faller dermed sammen med Rolf Lykkens, idet det var hans gård som ble brukt i Gilwell-treningens første ti år. Selv om han døde i 1932, ble kursene holdt der til og med 1938.

Elling Goplerud avla selv speiderløftet før han døde.

Gudbrand Brager skriver en omfattende artikkel om Goplerud i Arbeiderbladet 31/7 1936. Der finner vi også denne omtalen av Elling Goplerud og speideraktivitet på plassen:

"Speidersaken lå Goplerud varmt på hjertet, og han var selv speider. Dessverre var han nedbrudt av sykdom og måtte holde sig hjemme. Speiderne blev vel mottatt der på gården og strømmen øket til hvert år. — Norsk speiderguttforbund så sig om efter et sted hvor de kunde holde sine årlige til Gilwell-kurser til utdannelse av speiderledere, og det var da helt naturlig at tanken streifet inn på Goplerud. Her var et av vårt lands mest yndede egne, — storslagen natur med dyp betagende ensomhet. Goplerud svarte ja på den henvendelse som blev sendt, og siden har det vært fast tradisjon å holde disse kurser der oppe. Det møter deltagere fra hele landet, personer i høist forskjellige stillinger, — læger, tannlæger, prester, lærere o. s. v.

For noen år siden blev Goplerud tildelt speidernes æresorden og var da gjenstand for stor opmerksomhét. Men den staute bondes liv blev kort, - tidlig lukket han sine øine i døden. Det blev så stille da kjempen falt. Nu er bare minnene igjen, — de minner som alltid vil leve. —

Igjen er speidere samlet oppe på "Vatneberget" til Gilwell-kurser. Goplerud er borte, men den nye eier, som nylig ved høiesterettsdom blev tillagt odelsretten til gården, har åpnet sine porter for dem. Den som har fått et glimt bak kulissene, vet at her er et yrende liv fra tidlig morgen til sent på kveld. Det er plan og ledelse i alle ting, og det er utrolig hvad de kan prestere. Det blir en grundig utdannelse som hjelper hver enkelt til å bli en dyktig speiderleder. Opholdet bak de høie Hedalsfjellene blir som et strålende eventyr fullt av herlige oplevelser. Gudbrand Brager."

Om Elling og hans gårdsbruk Goplerud

Trekløver-Gilwell-treningen foregikk her fra 1928 til 1938
  • Goplerud gård i Sør-Aurdal ligger helt for seg selv, sør i Hedalen, ved inngangen til Vassfaret. Gården har vært i samme slekt siden 1760 da Jon Levorsen, formann på kullverket på Sokna, kjøpte gården. Dagens eier av Goplerud er 8. generasjon av kølabrennerslekta. Gamlestua er fra 1600-tallet og har siden 1914 fungert som gårdsmuseum. Samlingen innebærer materiale fra ca 1600. Her er fri entré. Til gården hører også en gammel seter, Skarsetra, kjøpt inn i 1830-årene. Setra ble brukt frem til 1900 og besto opprinnelig av fem bygninger, hvorav bare to står igjen.
  • I noen av referatene fra Gilwell-kursene blir det referert til Vatneberget. les mer om dette i fortellingen om Goplerud gård.
SitatEn gang lå (norske speiderlederes) Mekka på Goplerud i Hedal. Det hellige landet var Vassfarets dype skoger, hvor bamsefar ennå trasker omkring langt borte fra folk, men hvor skogsveiene langsomt eter seg innover, og menneskene med dem. Og herskeren over disse skogene, var Hedalskongen, gubben Elling Goplerud.Sitat
Carl L. Godske i roverboken Norge på langs, se flere speidersitater her

Utklipp og minner

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. digitalarkivet.no
  2. digitalarkivet.no
  3. Buskeruds Blad, 14. juni 1932
  4. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  5. Speideren, nr. 9 1925, Norsk Speidergutt-Forbund.
Vet du mer om "Elling Goplerud"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!