Fevikspeidernes støttelag

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 16. jan. 2021 kl. 17:57 av Jve (diskusjon | bidrag) (1980-tallet)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Grimstad kommune Grimstad kommunevåpen.jpg

I 1969 etablerte engasjerte foreldre Fevik 1 Speiderkorps Støttelag. I noen år organiserte disse et forum for foreldre og ga aktiv støtte til speiderarbeidet i Fevik 1 og (etter hvert) 4. Grimstad KFUM. Støttelaget var sentralt da speiderstedet Storemyr ble kjøpt. [1]

Oppstart

18. desember 1968[2] var "speidermødrene" Gulli Kalhovd Ribe, Agnes Skuggestøl, Ingeborg Veggeland, Sissel Karlsen og Randi Vierli samlet på Bondeheimen i Grimstad. Kvinnene diskuterte hvordan de best kunne støtte speiderjentene.

Etter møtet sendte de ut følgende skriv til alle foreldre:

"Til speiderforeldre i Fevik I Speidertropp

Fevik I speidertropp teller nå 45 jenter, og jentene trives der. Vi er en del som ser at arbeidet har stor betydning for jentene våre og vil gjerne være med å støtte arbeidet. Vi vil derfor forsøke å danne en støtteforening. Hvis dere har interesse av å være med så vennligst skriv navnet på slippen og send det med jentene på neste troppsmøte. Vi håper interessen er stor for i januar har vi tenkt å arrangere et orienterende hyggemøte. Speiderne vil underholde, og vi prater over en god kopp kaffe.

Agnes Skuggestøl - Gulli Kalhovd Ribe - Randi Vierli"

Hyggemøte: 19. februar 1969 møtte 10 voksne og 6 speiderjenter i et klasserom på Vik skole. John Salvesen fra 6. Arendal orienterte om erfaringene de hadde med støtteforening. Speiderjentene underholdt og serverte kaffi og kake. "Forslag om å danne styre ble avslått", heter det i protokollen. Men seks av de fremmøtte fikk ansvar for å bestemme neste møte. Det var Erling Rasmussen, Agnes Skuggestøl, Ingeborg Veggeland, Odd Hellestøl, Odd Vierli og Randi Vierli.

Arrangementer

1969

Notatene i protokollen vitner om stort engasjement, mange aktiviteter og mange involvert. Foreldrene viser i innsats at speiderarbeidet er viktig for dem og deres barn, og de er villige til å ta i et tak for at dette skal bli bra. Gradvis anskaffes nytt og bedre utstyr, og foreldrene engasjerer seg for at sommerens leir skal bli en god opplevelse.

  • Styremøte 24. februar
  • Utlodning av dukke med speiderdrakt - "...som gav godt resultat".
  • Foreldremøte på Vik skole 19. mars med loddsalg, servering, speideropptakelse og valg til støtteforeningen. Styret skal bestå av tre menn og to damer. Valgt ble Agnes Skuggestøl, Erling Rasmussen, Odd Hellestøl, Willy Bjørntveit og Randi Vierli. Foreldrene melder seg til oppgaveri turkomite, arbeidskomite eller matkomite. I protokollen heter det at "Duken ble vunnet på lodd nr. 1390, Lillemor Taraldsen".
  • Turkomiteen: Henry Andersen, Odd Vierli, Willy Bjørntvedt, Øivind Åmlid, Alhed Lindgren, Erling Rasmussen. Arbeidskomite: Petter Hestad, Magne Ødegård, John Solheim, Odd Vierli, Øivind Åmlid, Reidun Amundsen, Ellen Halvorsen. Matkomite: Gulli Kalhovd Ribe, Ethel Olsen, Anne M. Tungesvik, Astri Bjørntveit, Tulla Lindgren, Molfried Bjornes, Liv Ødegård, Inger M. Solheim, Deanna Andersen, Randi Hestad, Torild Tunsberg. Speiding: Petter Hestad, Odd Vierli. Revisor: Finn Løvgren.
  • Styremøte på kommunelokalet på Vik 26. mars: Konstituering av styret: Formann: Randi Vierli. Nestformann: Erling rasmussen. Kasserer: Odd Hellestøl. Støtteforeningen bestemmer å kjøpe et kjøkkentelt og et liggetelt, og Sannæs i Arendal skulle kontaktes. Ingeborg Veggeland hadde drøftet med Einar Stensohn om speidene kunne rydde Moysanden. Rasmussen hadde ordnet buss til landsleiren. "Fevik I speidertropp er heldige." Støtteforennigen skal lage patruljekasser, og disse sendes etter. Rolf Moen skulle hjelpe til med å reparere banneret. Troppen skal forsøke å få bruke Risehytta, helst i juni. Og så ville man forsøke å ha dukkelotteri på Vik syttende mai. Dette er dukke fra Frivolls dukkefabrikk på Fevik. Det skulle innbringe kroner 982,12.
  • Foreldrerådsmøte på lærerværelset på ungdomsskolen 12. mai: 17. mai og utlodning ble forberedt. troppsleder, Ingeborg Veggeland, ville gjerne sende noen av jentene på lederkurs, og hun ville senere be om støtte fra støtteforeningen. Telt er bestilt foran leiren - kr 595.-, og disse skal testes på turen til Risehytta 14. og 15. juni. På et møte tidlig i juni protokolleres at man har kjøpt et nytt sett med kokekar, fire plastbøtter, bakker og livline. Og foreldrene sørget for at øksene ble slipt.
  • Ryddeaksjon på Moysanden: 7. juni var 20 speidere og 8 voksne i sving i nesten fire timer med rydding på Moysanden.
  • Tur til Risehytta:

"Den 14-15 juni overnattet speiderne på Risehytta til 6. Arendal. De nye teltene ble satt opp og prøvet av noen av jentene. Både kjøkkentelt og ligge telt falt i smak. Leiren ble ledet av Siri Vierli. Middagen var lapskaus, og den smakte godt. Rasmussen hadde skaffet 4 kasser brus. De fikk 1 fl. hver og ville de ha mer måtte de kjøpe for 1 krone pr. stk. Da foreldrene kom opp om søndagen var der nesten ikke noe igjen. De ble kjørt opp kl 1/4 4 lørdag og hentet søndag kl 1/2 7. Alle synes at de hadde hatt en gild tur."

  • xx

1980-tallet

Støttelag: I 1981 har foreldrene i 1. Haugenes og Fevik 1 etablert seg med felles støttelag. Laget har årsmøte på Vik barneskole.[3] Våren 1981 avholdes stort speiderlotteri med tre 10-girs racersykler som gevinst.[4]

Storemyr

Annet

Referanser

<references>

  1. Kilden til denne oversikten er i første fase en protokoll fra støttelaget som Helge Nævisdal tok vare på inntil 2017. Denne protokollen strekker seg fra 1969 til 1973.
  2. Det står 1969 i protokollen, men det passer ikke med kronologien videre
  3. GAT 19/3/1981
  4. GAT 24/6/1981