Finn Hov

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 19. okt. 2021 kl. 16:07 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Hederstegn og utmerkelser)
Hopp til:navigasjon, søk
Finn Hov
Personalia
1920 Finn Hov2.jpg
Født: 28. desember 1898
Bortgang: 9. juni 1954 (55 år)
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad og Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund og (KFUM)
Grupper: 1. Fredrikstad, 4. Fredrikstad

og Seiersborg Speiderkorps

Verv: Landssjef og korpssjef i (KFUM)

Verv

SitatSol og smil følger enkelte mennesker gjennom livet. En slik solstråle var Finn Hov. Tusener og atter tusener av unge gutter og menn over hele landet, ja i mange land, takker ham for hva han ga dem av livsimpulser..Sitat
Arthur Tørå i etterordet i biografen Så rik var min ungdom, 1954, se flere speidersitater her

Speiderbakgrunn

Finn Hov ble født 1898 og vokste opp på Holmen, en bydel i Fredrikstad. Her var han i sine guttedager med i speidertroppen til Henrik Strømsholm, Seiersborg Speiderkorps som startet allerede 1910, (F.h. 2. Fredrikstad, ikke å forveksle med 2. Fredrikstad MS.

Senere ble han aktivt med 1. Fredrikstad, hvor Henrik Strømholm senere ble leder, da 2. Fredrikstad gikk inn for en stund..

Finn Hov står i 1916 oppført som patruljefører for Hjortepatruljen i 1. Fredrikstad. [3]

I 1919 ble han som avdelingsfører med som ansvarlig troppsfører i det 4. Fredrikstad ble startet opp igjen, men han må regnes som 1. troppgutt!. I 1920 var han tilbake i 1. Fredrikstad som troppsfører.

Ledergjerning

i denne perioden var hele avdelingen meldt inn i KFUM og hadde troppsførerne i styret.
Tanken om et eget KFUM-Speiderforbund ble luftet noen ganger, men Norsk Speidergutt-Forbunds ledelse var svært skeptiske til dette. I stedet startet så Norges KFUK-KFUM et speiderlignende arbeid i 1932, under navnet Triangelguttene.
Fredrikstadgutten Finn Hov la grunnlaget for triangelguttarbeidet i Norges KFUM i 1932,
i følge Ralph Frantzen i boken 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003. [5]

Om Finn Hov

Holmenområdet, Fredrikstad, 1900
Hattehytta, strektegning av Walther Nilsen, Fredrikstad-avisa Demokraten, 1999
SitatDette var mine guttedagers og ungdomstids eventyrslott. Terrenget omkring var om skapt til øvingsterreng for speidere. Det bør på fjell og dypen dal, Det var dyp, tett skog like innenpå hytteveggen og et lite stykke øst for Hattehytta, ned bratte fjellet var de ei stor slette, Dølasletta.Sitat
Finn Hov om Hattehytta, Fredrikstad, se flere speidersitater her

Finn Hov ble født i 1898 og vokste opp på Holmen, Fredrikstad.

Han het opprinnelig Finn Reidar Hansen, men tok i guttedagene slektsnavnet Hov. Dette slektsnavnet stammer fra gården Hov i Idd, Halden. Han vokste opp i et våningshus i Huthsgate 3, Fredrikstad.

Hele sitt liv arbeidet han for ungdom, først som speiderleder, senere som landssekretær i Norges Kristelige Ungdomsforbund (KFUM) og til sist som sekretær i KFUMs verdensforbund med sete i Genevè, Sveits. Denne stillingen hadde han til sin død i 1954.

Finn Hov var redaktør for Norsk Gutteblad fra dette kom ut første gang i 1927. Da var det medlemsblad for barne- og ungdomsarbeidet (Triangelguttene) i Norges KFUM. I nr 1 i 1945 er det for første gang en spalte for speidere. Bladet blir da et organ for Triangelguttene i Norges KFUM og speiderne i Norges KFUM-speidere. Det siste nummeret som er felles for disse er nr 5 i 1969. Fra 1. juli 1969 sendes ikke bladet ut til KFUM-speiderne mere og blir da et blad kun for Triangelguttene. [6]

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

1954 Finn Hov Så rik var min ungdom.jpg
Sol og smil følger enkelte mennesker gjennom livet. En slik solstråle var Finn Hov. Tusener og atter tusener av unge gutter og menn over hele landet, ja i mange land, takker ham for hva han ga dem av livsimpulser. Ridder av St. Olav ble han for sitt arbeid mellom ungdom, og det var en medalje som fortjent. Finn Hov segnet plutselig død om på Østbanestasjonen. Han kom hjem fra en reise, og det er rent symbolsk at dette travle reiseliv fikk sitt endelikt på en av de utallige jernbanestasjoner han har stått og ventet verden over. - Men rett før han døde hadde han lagt siste hånd på sine livserindringer, barne- og ungdomsårene. "Så rik var min ungdom" er en uvanlig sjarmerende bok, en kjærlighetserklæring til fødebyen Fredrikstad og det enkle hjem som fostret ham, men først og fremst til livsgjerningen mellom ungdom verden over. En deilig avglans av den sol han bredte over seg i levende liv ligger over livserindringene.
(Arthur Tørå) [8]

Utklipp og minner

Om 4. Fredrikstad

Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg 4. Fredrikstad drev speiding i årene 19132021 og er nå nedlagt.
HovedsideHistorieLeirerLedereÅrsberetningerPerneshyttaGansrødstuaVesleheimInternasjonalt samarbeid
KretsbannerkonkurranserSpeideravisa "Varden"LitteraturVarden-ordenenFotoalbumMerker og bannere
Følg sporene til 4. Fredrikstad, se: Fredrikstad 2 - fusjonert i 1991 og 5. Fredrikstad - samarbeidsgruppe fra 20132020

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Avdelingsførere i Fredrikstad avdeling

Om Norges KFUM-speidere

Norges KFUM-speidere.png Norges KFUM-Speidere

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Ref Moss Aftenblad 3/3/1921
  3. 1. Fredrikstad Speidergruppe 50 år 1912 - 1962, Aage Rettvin, 1962
  4. Norske speidere, 1936, Norsk Speidergutt-Forbund.
  5. 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003
  6. Norsk Gutteblad nr 5 i 1969
  7. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
  8. Så rik var min ungdom, 1954
Vet du mer om "Finn Hov"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!