Gaver og innsamlinger etter den andre verdenskrig

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 31. okt. 2021 kl. 14:57 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Utklipp og minner)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk

Det ble oppfordret om å skaffe speidingen midler til å starte opp igjen. Bidragene kom fra mange hold og dugnadsviljen var stor.
Speiderne bidro også til nødhjelp i de krigsherjede deler av Nord-Norge og Europa.

Gaver og innsamlinger etter den andre verdenskrig

Hånd stopp.jpg Nasjoner og tidl. stater som er nevnt med navn i artiklene om den andre verdenskrig må sees i en historisk sammenheng og ikke dagens sammenfallende navn, se gjerne oversikten over tidligere nasjoner. Vær også ytterst forsiktig med hvilke opplysninger du legger ut om personer, det er ikke alltid årene har tilgitt alt og allment kjent.

Til inntekt for speidingen

Etter den andre verdenskrig og beslagleggingen av midler høsten 1941 og i påvente av erstatninger etter krigen, var speiderforbundene avhengig av innsamlinger, gaver og good-will, for å skaffe frem midler til ordinær drift. Ikke minst pågangen av medlemmer høsten 1945, ga et behov for en fremtidsrettet organisasjon, ansatte, ledertrening og litteratur.

Dette gjaldt også mange kretser, avdelinger og speidergrupper, som måtte bruke mye ressurser på å få i stand sine tidligere lokaler og hytter som var ramponert av tyskere og Nasjonal Samlings organisasjon. Enda flere speidergrupper sto uten grunnleggende tur- og leirutstyr.

1945:

HKH Kronprins Olav ga Norsk Speidergutt-Forbund en betydelig pengegave i 1945. [1]

1946:

Årsregnskapet for 1946 i Norsk Speidergutt-Forbund viste at forbundet mottok 134553,82 kroner i gaver, noe som tilsvarer i dagens verdi (2014) hele 2,6 millioner kroner. [2] [3]

Til nødhjelp til krigsofre

Situasjonen i Nord-Norge og mange steder i Europa, gjorde at speiderne samlet inn midler til disse.

I Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, kan vi lese om Gaver og innsamlinger etter den andre verdenskrig:

Nspf 25aar 2.jpg

Fra Gudbrandsdal krets (NSPF): (...) Etter frigjøringen er det kommet mere fart i speiderarbeidet enn det har vært noen gang tidligere, og kretsen har sendt en hel del av førerne til treningsleirer i 1945. Der har vært hjelpearbeide med innsamling til Finnmark, og der er også blitt sendt ganske meget nordover. [4] [5]

Sommeren 1945:

Fredsmarsjer rundt i hele landet:

Fredsmarsjen 1945, merke (1).jpg

Da friheten kom i mai 1945 etter fem år med okkupasjon var gleden stor i det ganske land. For å markere dette ble det over hele landet denne sommeren avholdt fredsmarsjer for å markere friheten. Mange speidergrupper deltar eller hjelper til å arrangere fredsmarsjene. Våren 1995 er det også mange fredsmarsjer rundet i landet da det blir markert at det er 50 år siden freden / fredsmarsjen.

1947/1950:

Mange land drev speiderarbeid for de mange millioner internt fordrevne personer, såkalt "D.P.s" etter den andre verdenskrig. International Bureau hadde således en egen divisjon for "D.P."-speidingen. Arbeidet er blant annet gjort rede for i en lengre artikkel i Medlemsbladet Jamboree juni 1950. [6]

Utklipp og minner

Diskusjon

Ved å beskrive en urolig tid som den andre verdenskrig var for Norge og speiderorganisasjonene, har det vært diskusjoner, om endringer i speidingens forutsetninger og dets veivalg. Her skal vi forsøke å gjengi en del av dette.
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Gaver og innsamlinger etter den andre verdenskrig"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!