Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 17. feb. 2023 kl. 11:50 av HallvardB (diskusjon | bidrag) (Om {{PAGENAME}})
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg
Personalia
Født: 16. september 1896 i Trondheim
Bortgang: 17. februar 1965 i Oslo[1]
Bosted: [2] Trondheim kommunevåpen.png Trondheim, Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Korps: Norske Gutters Speiderkorps
Grupper: Trondheim Guttespeiderkorps

Verv

Speiderbakgrunn

I Nordisk Tidende fra 5. desember 1912 kan vi lese om "Speiderbevegelsen i Norge", innsendt av en 15 år gammel gutt i Trondheim: [3]

"Et halvt år etter (organiseringen av Norske Gutters Speiderkorps i Oslo) ble Trondhjems speiderkorps organisert av tannlege Finn Brønner med fl. Etter en del skrivelser i avisene, meldte det seg ca 1000 gutter for å bli innrullert. Da svært få voksen i begynnelsen ville ta seg noe av saken, måtte speidersjefen ta et par patruljeførere til hjelpe seg med innrulleringen. Etter at alle guttene var innrullert ble det holdt foredrag for disse i Turnhallen osv... Den 28. januar 1911, på selveste Gråkaldagen, ble det på "exercerhaven" holdt patruljeinndeling. Det ble 100 patruljer, med gutter i alderen 11-17 år. Da korpset hadde bestått i omtrent tre måneder begynte interessen å slakkes av. Ny tid, vår socialistorgan skrev i mot korpset da de holdt en for reneste "militarisme" og "humbug"; en del av guttene ble missunnelig på andre, som hadde kjøpt (drakter) uniformer, og andre kalte det "snobberi", da de trodde at bevegelsen kun gikk ut på draktene."
"Norske gutters speiderkorps har et sølvmerke med den norske løve i midten og to brennende fakler på sidene, til symbol på at de er speidere"
"På verdensmesterskapet på skøyter deltok 15 speidergutter som medhjelpere og ordensvern"
Skrevet av: Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg


På samme siden i denne avisen, har far til Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg skrevet et innlegg om hvordan speiderbevegelsen kom til Trondheim:

"Hvis denne artikkel av min 15-årige sønn kan ha noe interesse for bladet, så må jeg opplyse at min sønn fikk "speiderbevægelsen" i seg på sommeren 1909, da hannes tante, fru Alexandra Klingenberg (pianist Alf Klingenbergs hustru), kom hjem fra Amerika. Min sønn gikk deretter til hr. tannlege Finn Brønner og fikk han til å interesere seg for saken i det han fikk overrekt forskjellige engelsk lektyre, som min sønn hadde fått fra tanten. Gutten vil selvfølgelig som "speider" ikke selv rose seg for å ha bragt "speiderbevegelsen" frem i Det Nordenfjeldske Norge"
Skrevet av: Rolf Klingenberg

"Grosserer Klingenberg hadde i det hele mange interesser, som han alltid gikk inn for med liv og sjel. Han var en av landets eldste speidere, idet han i 1910 var med på å stifte Trondhjems Speiderkorps." Fra minneord i Aftenposten.[4]

Ledergjerning

Hederstegn og utmerkelser

Om Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg

Var sønn av ingeniør og direktør ved Trondhjems Aktieteteglverk Rolf Klingenberg (1869-1938) og Sofie Klingenberg, f. Jensen (1870-1931).[5] Etter endt utdanning reiste han til Kina og ble der i 6 år. Han arbeidet for det norske generalkonsulatet en periode, og opprettet eget firma i Kina. Gift 1923 i Shanghai, Kina, med Agnete Lund (1900-1998) fra Fredericia, Danmark.[6] Fra 1926 til han døde, hadde han egen agenturforretning i Oslo.[7][8]

Utklipp og minner

Om Norske Gutters Speiderkorps

Referanser

  1. Aftenposten, 20. februar 1965
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Nordisk Tidende 5. desember 1912
  4. Aftenposten, 20. februar 1965
  5. digitalarkivet.no
  6. Bergens Aftenblad, 10. desember 1923
  7. Adresseavisen, 20. februar 1965
  8. Aftenposten, 20. februar 1965
Vet du mer om "Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!