Heivannet, Skien

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 24. okt. 2021 kl. 00:37 av Grenfinken (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Heivannet
Heivannet 2011.JPG
Eier: Flere av Skiens speidergrupper
Forbund: Norges speiderforbund
Innviet 19. august 1919
Bygget 1919 og 1952 etter brannen
Sted: Skien kommunevåpen.png Skien, Heivannet
Heivannet er hytte for Skiensspeiderne. Den opprinnelige hytten bygget i 1919. Den brant så ned i 1945, og ny ble bygget i 1952. Hytten er i dag et sameie mellom en rekke speidergrupper i Skien.

Historie

Det ble tidlig et ønske fra Skiensspeiderne om en hytte i byens nærhet. Godseier Løvenskiold skjenket en tomt i skråningen på nordsiden av Heivannet i 1919. I tillegg til tomten ga godseier Løvenskiold tømmer til bygging av hytta.

Drivkraften på speidernes side var lektor John Heidenstrøm og med rette er han kalt "Speiderhyttas far". Han var i perioden fra 1918 til 21 kretsleder i Grenland krets. I årene fra 1928 til 32 var han styremedlem i Forbundsstyret i Norsk Speidergutt-Forbund. I 1932 fikk han forbundets høyeste utmerkelse, Sølvulven.

Hytta ble høytidlig innviet 19. august 1919, med blant annet Christian Dons tilstede. [1]

Den første speiderhytten brant som tidligere nevnt i aprildagene i 1945. Erik Kullerud skriver i kapittelet "Bitter strid om en nedbrent speiderhytte" om problemene som oppsto etter fredsslutningen, striden om forsikringssummen fra hytta. Da problemene tilslutt ble løst i 1948 startet arbeidet med å reise en ny hytte. Løvenskiold-Fossum drev på den tid Bøle Sagbruk og fra bruket ble det innkjøpt et såkalt "Bølehus". Materialer ble fraktet opp på vinterstid og fraktet over isen på Heivannet og opp til tomten.

I 1952 stod en ny hytte på plass. Noe senere fikk speiderne overta det gamle redskaphuset på Johannes kirkegård og dermed kom "stabburet" på plass. Hovedansvarlig for oppsettingen var Thoralf Fjeld godt assistert av Erik Røed. Speidergruppenes ledere deltok også i en omfattende dugnad.

Noen år senere fikk daværende leder av Skien Telefonforening, Erling Follegg, ordnet med reising av stolper og fremføring av elektrisk strøm til hytta. Erling Follegg var for øvrig et aktivt medlem i Skien KFUM.

Gjennom mange år har hytta vært et ettertraktet turmål for speiderne både fra Skien og andre deler av Grenland krets. Enkelte somre har hytta også vært utleid til utenlandske speidergrupper.

Bilder og utklipp

Eiere og styreformer

Speiderhytta figurerte i mange år som Skien KFUM-KFUK's eiendom men ble overdratt til speiderne for en symbolsk pengesum. Speiderne dannet da en stiftelse "Speiderhytta Heivannet". Stiftelsen er i de senere år oppløst pgra myndighetenes endrede krav til en stiftelse. Den tidligere stiftelsen ble så omdannet til "Sameiet Speiderhytta Heivannet".

"Sameiet Speiderhytta Heivannet" har bestått av 3. Skien, 8. Skien, 10. Skien BSK, Skien FA, 1. Solum og 1. Skien St. Georgs Gilde.

Fra 2013 så er det 3. Skien og 3. Skien St. Georgs Gilde som er med i "Sameiet Speiderhytta Heivannet"

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Lenker

Referanser