Idd 1

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 2. okt. 2013 kl. 00:04 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Stubb gen}} {{Infoboks gruppe <!--Fyll bare ut de feltene dere har data. Resten vil ikke synes!--> | gruppenavn = {{PAGENAME}} | bilde = Nspf logo transp.gif | stiftet ...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Vet du mer om "Idd 1"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!
Idd 1
Nspf logo transp.gif
Krets: Østfold krets (NSPF)
senere Ytre Østfold krets (NSPF)
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Kommune: [1] Halden
Fylke: [1] Østfold


Område

Halden kommune, Østfold fylke.

Historie

Ledere

Troppsførere og -ledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Gruppens pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Hytter og hus

Bilder og utklipp

Om Østfold

Speidingen i Østfold har en spennende og mangfoldig historie, fra de tidlige private forsøk i de større byene med både jenter og gutter, etter hvert i organisert form i Norske Gutters Speiderkorps rundt 1910 - 11. Med Norsk Speidergutt-Forbund kom guttene med i Smaalenene distrikt (NSGF) i 1913 og jentene med Østfold krets (NSPF) i 1921 og Østfold krets (KFUK) i 1922 og bidro til samholdet i fylket, med leirer og felles føringer for arbeidet. I 1945 kom også Østfold krets (KFUM) med, selv om de lenge hadde samarbeidet med NSGF. Etterkrigstiden var preget av stor oppgang og nødvendigheten av oppdeling i flere kretser og avdelinger, disse skiftet på gjennom årene, i navn og geografisk område. I 1978 gikk NSPF og NSGF sammen til dagens Norges speiderforbund og i 2003 gikk KFUK og og KFUM sammen til Norges KFUK-KFUM-speidere. Dette har gitt mange nye speidergrupper med jenter og gutter i sammen. Fylket har i dag fire kretser, Østfold krets (KFUK-KFUM), Østre Østfold krets (NSF), Fredrikstad krets (NSF) og Follo krets (NSF), sistnevnte med hovedpunktet sitt i Akershus. Organisasjonserfaringen i kretsene, har gitt mange ledere fra fylket lang fartstid i de ulike korps og forbund. Til sist må også nevnes Østfold distrikt (SGGN) som har rike tradisjoner for de litt eldre utenom de aktive speidergruppene. Østfold med sin lille geografiske utstrekning, gir rike muligheter til aktivt friluftsliv både i de varierte skogene, innsjøene og ved kysten, som gjør at speidingen fortsatt står sterkt!


Om Østfold, fra bl.a. wikipedia.org:
I vikingtiden hadde området navnet etter den eneste byen Borg, Borgarsyssel. Også Vingulmork og Øst for Folden er brukt for det lille geografiske området. Fra opprettelsen av fylket i 1662 til navneendringen i 1918, het fylket Smaalenenes Amt, "de små len under Akershus". Inndelingen i kretser og avdelinger underveis viser at en praktisk inndeling er vanskelig, selv om det er små geografiske avstander i fylket. Først i 2003 gikk kretsgrensene utover Østfold fylke, da Varna krets (NSF) slo seg sammen med dagens Follo krets (NSF). [2]
Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Om Norsk Speiderpikeforbund

SitatKort om Norsk Speiderpikeforbund, forkortet til NSPF ble stiftet 1. juli 1921, dagen markerte sammenslutningen av enkeltstående grupper og tropper fra Bergen, og Trondheim med omtrent 1000 medlemmer. Det første styret besto av Landssjef Brit Taraldset, Else Rieber-Mohn og sekretær Fredrik W. Rieber-Mohn. Den offisielle godkjennelsen fikk forbundet på verdenskonferansen i Cambridge i 1922. Den første landsleir ble holdt i Brandbu i 1923 med 300 deltakere, hvor det første ordinære landsmøte også avholdt. Medlemsbladet Speiderpiken kom ut første gang i 1926. NSPF utga Speiderpikeboken fra høsten 1930. NSPF hadde særegne blå speiderdrakter og ble på folkemunne kalt for "blåspeidere", i motsetning til KFUKs "brunspeidere". I 1978 slo Norsk Speidergutt-Forbund og NSPF seg sammen og dannet dagens forbund Norges speiderforbund.Sitat
Nspf logo gml w.jpg Opplysninger bl.a. fra Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946
NSPF logo.jpg


Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Opplysninger fra wikipedia.org