Johannes Smidt

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 19. okt. 2021 kl. 16:13 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Hederstegn og utmerkelser)
Hopp til:navigasjon, søk
Johannes Smidt
Personalia
Smidt, Johannes. Fra Vor arv.jpg
Født: 19. oktober 1887
Bortgang: 15. mai 1973
Bosted: [1] Sandefjord med flere
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 1. Sandefjord
Verv: Kretschef
Les mer om speidingen i Sandefjord kommune Sandefjord kommunevåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

1918: Den 16. juni 1918 inviterte Sandefjord-speiderne etter initiativ av pastor – senere biskop – Johannes Smidt andre speidere i Vestfold til innvielse av sin hytte ved Mefjorden ved Sandefjord. Mange speiderledere var også møtt opp, og man besluttet å gå sammen til Vestfold krets (Norsk Speidergutt-Forbund). Kretsen tellet allerede ved starten 233 speidere.

I Turistforeningens aarbog 1920 skriver Johannes Smidt og Carl Søyland en artikkel om speiderturer i Finnmark, svensk Lappland og Jotunheimen.[3]

I referatet fra Norges Kristelige Ungdomsforbunds Raadsmøte på Hamar i april 1920 finner vi at Johannes Smidt "indledet en samtale om vore K.F.U.M.-speidere". Man vedtok enstemmig følgende[4]:

"Idet forbundsraadet indser at speiderarbeidet blandt gutter er en betydningsfuld faktor i vort kristelige ungdomsarbeide, henstilles det til forbundsstyret at ha sin opmerksomhet henvendt paa at speiderarbeidet i vore foreninger ledes og fremmes efter vort forbunds aand og maal og i nær tilknytning til de enkelte foreninger. Der bør nedsættes en kyndig komite til at arbeide med saken og komme med mulige forslag til landsmøtet."

Om Johannes Smidt

Født i Herad, Farsund. Prest, senere biskop.

I "Vor arv" (1922) omtaler han seg selv slik: "JOHANNES SMIDT er født i Herred 1887, student fra Larvik i 1906, teologisk kandidat fra 1912. I 1912 ansattes han som sekretær i Norske Studenters kristelige Forbund og hadde denne stilling til han blev klokker i Sandefjord 1914. I 1921 blev han ordineret for yderligere at kunne være til tjeneste i menigheten. Han indgik i 1914 i egteskap med Jofrid Grimstvedt."

Smidt var en aktiv skribent og utgav flere religiøse bøker.

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Årsmelding gjengitt i Speideren nr. 7 - 1923
  3. Aftenposten 26/6/1920
  4. Morgenbladet 16/4/1921
  5. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
  6. Boken finnes hos Speidermuseet på Laksevåg
  7. Årsmelding gjengitt i Speideren nr. 10 1918
  8. Årsmelding gjengitt i Speideren nr. 7 1923
Vet du mer om "Johannes Smidt"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!