Julehefter i Norges KFUM-speidere

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 23. nov. 2018 kl. 21:17 av Blå Elg (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Julehefter i de ulike forbund}} {{Infoboks bok | navn = | bilde = KFUM-Julehefte 1967-s1-forside 1.JPG | undertittel = | forfatter = | utgitt = [[1945]...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Julehefter i Norges KFUM-speidere
KFUM-Julehefte 1967-s1-forside 1.JPG
Utgitt: 1945 ?
Forbund: Norges KFUM-speidere

Julehefter i Norges KFUM-speidere

Medlemsbladet Norsk Gutteblad kom ut første gang i 1927 med Finn Hov som redaktør. Da var det medlemsblad for barne- og ungdomsarbeidet Triangelguttene i Norges KFUM. [1]

I nr 1 i 1945 er det for første gang en spalte for speidere. Bladet blir da et organ for Triangelguttene i Norges KFUM og i Norges KFUM-speidere. [2]

Usikkert når første julenummer som var inkludert i abonnementet av Norsk Gutteblad eller rene julehefte for salg kom ut. Det kom i hvert fall ut julenummer i 1936 da kanskje uten speiderstoff. Kanskje første med speiderstoff kom ut i 1945 ?. Kom fortsatt ut julehefte i 1967 men usikkert når siste kom ut.

Det siste nummeret av Norsk Gutteblad som er felles for Triangelguttene i Norges KFUM og Norges KFUM-speidere er nr 5 i 1969. Fra 1. juli 1969 sendes ikke bladet ut til KFUM-speiderne mer og blir da et blad kun for Triangelguttene. [3]

Innhold i juleheftene

Noe av innholdet i juleheftene:

Forsider på juleheftene

Hvis du skulle ha et hefte som ikke er her i oversikten, ta gjerne et foto av forsiden og send det til til Redaksjonen - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Her er også tatt med noen fra tiden før 1945, er usikkert om det er speiderstoff i disse heftene.

Om de enkelte utgavene

Årstall Redaktør Pris Opplag Forsideillustrasjon Bidragsytere (tekst og bilder) Trykkeri Referanser
1953 Tor R. Larsen Alf Haugland Ellef Kolberg, Olaf Hillestad, T. Langvand-Nilssen, Ole Nordhaug, OLHI, Oddvar Folkestad og Grå Ugle Thronsen & co, Oslo [4]
1954 [[]]
1955 [[]]
1956 [[]]
1957 [[]] [4]
1958 [[]]
1959 [[]]
1960 [[]]
1961 [[]]
1962 [[]]
1963 [[]]
1964 [[]]
1965 [[]]
1966 [[]]
1967 [[]] 2,50 kroner [4]

Utklipp og minner

Om julehefter

Fra artikkelen om julehefter i Store norske leksikon

Julehefter, spesielle publikasjoner utgitt hver jul, opprinnelig uavhengig av de vanlige ukebladene. Nå hovedsakelig tegneseriehefter. Det første norske juleheftet, "Julegave" eller en "liden samling av udvalgte Selskabs- og Drikkeviser ved norske Forfattere", utkom i Drammen 1817. Det første juleheftet for barn kom 1845, og hadde tittelen "Julegaven for barnlige sind".

I 1880-årene kom de første «moderne» juleheftene, som i motsetning til de tidligste hadde fint utstyr, flere bilder, og ikke bare religiøst, men også folkeopplysende og nasjonalromantisk innhold, med nisser, juletrær, gaver til barna osv. De norske juleheftene på slutten av 1800-tallet var inspirert av tilsvarende danske, særlig "Juleroser" utgitt av Ernst Bojesen i København fra 1881, dette var igjen inspirert av et fransk, som het Paris-Mucie. Disse bladene hadde litterære bidrag og illustrasjoner av kjente kunstnere. Også mange norske bidrog til "Juleroser". Det første norske bladet av denne typen, "Juleaften", kom ut 1883.

Juleheftenes store tid var første halvdel av 1900-tallet. Da utkom blader med titler som "Jul i Norge", "Jul" og det nynorske "Joletre". Også de periodiske bladene begynte etter hvert med egne julenummer, gjerne med ekstra påkostet utstyr. Etter hvert kom også lokale hefter og hefter for diverse yrkesgrupper som "Jul i Trøndelag", "Jul i Finnmark", "Fiskarens Jul", "Bondens Jul" og "Husmorens Jul". Denne typen julehefter er nå omtrent helt forsvunnet, bare noen ganske få eksisterer ennå. En del religiøse og andre organisasjoner har imidlertid fortsatt tradisjonen med julehefter, likeledes en del lokale historielag. Nåværende julehefter av denne typen er bl.a. "LHLs julehefte" og Rudolf Steinerskolens "Jul med barna".

Om skriftlige og visuelle kilder innen norsk speiding

Om medlemsblader i Norges KFUM-speidere

Mal:Ulike temasider for medlemsblader i Norges KFUM-speidere

Om Norges KFUK-speidere

KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere

Eksterne lenker

Referanser