Kanadaskogen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Bergen kommune Bergen kommunevåpen.png
2018-Kanadaskogen 100 år-Stoffmerke 1 (1).JPG

Historien om navnet

Speiderarbeidet på Laksevåg startet opp så smått høsten 1910 og 18. mai 1911 ble Laxevaag speidertrop stiftet med Alfred Sunde som troppsfører og Wilhelm Wilhelmsen som assistent. Alfred Sunde er et friluftsmenneske og speiderne bruker mye nærområdene til både møter og turer. I tillegg drar de lenger bort på pinseturer og sommerturer. Våren 1918 drar Alfred Sunde fra Laksevåg men speiderne er heldige som har Wilhelm Wilhelmsen som kan overta som troppsfører.

En lørdagskveld høsten 1918 er troppen på tur til Tennebekkskogen. De sitter rundt leirbålet om kvelden og prater om litt av hvert, bl.a. om de store skogene i Canada. Plutselig sier troppsfører Wilhelm Wilhelmsen: “Jeg foreslår at vi døper denne skogen for Canada”. Det lød et enstemmig “JA" fra guttene. Lite ante de den gang at navnet “Canada” skulle bli så godt kjent at det ble det offisielle navnet på skogen.

Senere ble navnet endret til Kanada før Kanadaskogen overtok og ble det offisielle navnet på området.

Les mer om speidingen i Canada Flagg Canada.png

Kanadaskogen

Kanadaskogen ligger sør for Damsgårdsfjellet mellom Laksevåg og Fyllingsdalen bydeler i Bergen. I enden av Nipedalen har det blitt anlagt to strender i Tennebekktjernet. Rundt vannet er det laget en grusvei som gjør at barnevogner og rullestoler også kan bruke veien som har flere grusveier og stier ut fra seg. Kanadaskogen er også en viktig del av kulturhistorien til Bergen, i tillegg til gamle steingjerder, hyttebebyggelse og terrasser som tidligere skilte innmark fra utmark, har skogen en rekke bygg som ble bygget og brukt under andre verdenskrig. Den grenser i øst mot Gravdalsfjellet / Damsgårdsfjellet / Olsokfjellet.

Kanadaskogen har blitt et veldig populært turområde. På veien rundt vannet er det alltid folk, spesielt mange med små barn.

Bruken av Kanadaskogen for speiderne

Speiderne på Laksevåg brukte skogen aktivt. Noen av teltplassene fikk egne navn som Gamle Beverplass, Myggbukta og Moseplassen. To fjell ble døpt til Nordpolenog Sørpolen da de var lett og se. Disse ble brukt under orientering.

Ved Tennebekktjernet fikk speiderne tidlig på 1920-tallet disponere en liten hytte av malermester Hofseth. Denne kalte speiderne Hofsethytten. Tennebekktjernet fikk da navnet Hofsethvannet. Selv om navnet Hofsethvannet ikke tatt i bruk slik Kanadaskogen ble så er det fortsatt en del eldre personer på Laksevåg som bruker dette navnet.

De fleste stedene i Kanadaskogen hvor det er flatt er det myr e.l. og det er dermed få teltplasser. I mange år har marken ved Svartatjernet blitt brukt jevnlig til teltturer.

Hofsethytten hadde speiderne frem til 1930-årene. I 1979/1980 fikk 1. Laksevåg disponere en liten hytte nordvest i skogen. Denne ble døpt Kjeta. Denne ble levert tilbake i 1990-årene pga mye herværk.

Kanadaskogen har helt fra starten av speiderarbeidet på Laksevåg vært viktig område for uteaktiviteter. Mange speidere har fått sin første overnatting hjemmefra der. Når Nygårdslien skole sammen med Bergen kommune i 2008 skulle sette opp to gapahuker i skogen fikk i inført Moseplassen på stedet. Den nye Moseplassen ligger ca 100 meter fra den historiske Moseplassen som nå er helt overgrodd. Men vi fikk innført et gammelt speidernavn igjen.

Også i dag er dette et av de viktigste nærområdene for speiderne på Laksevåg. Området har blitt brukt til patruljeturer, troppsturer, haik, avdelingsmanøvere og kretsmanøvere. Informajonen til kretsmanøveren i 1946 kan leses her.

Markeringer

I oktober 2008 arrangerte 1. Laksevåg og Laksevåg KFUK-KFUM-speidere en felles familiedag på Moseplassen. Sammen med 3. Bergen St. Georgs Gilde hadde vi en flott men våt samling hvor vi hadde bål, fortalte historien om skogen, hadde stor jubileumskake og en aktivitetsløype. Alle speiderne fikk t-skjorte med logo av Kanadaskogen 90 år.

Søndag 28. oktober 2018 markerer 1. Laksevåg og Laksevåg KFUK-KFUM-speidere 100-års markeringen av navnet på skogen. I tillegg til at 3. Bergen St. Georgs Gilde er invitert har vi invitert med alle som vil som et arrangement under Kulturdagene for Fyllingsdalen og Laksevåg. Det er blitt laget en flott logo til arrangementet av Heidi Fjell.


Utklipp og minner

Mer om

Fordypningsmerke for rovere Tinde og bre.jpg Om landskaper og innsjøer i Norge Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Referanser

Vet du mer om "Kanadaskogen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!