Kaptein Hertzbergs tropp, Kristiansand

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kaptein Hertzbergs tropp, Kristiansand
Speiderkorps.jpg
Korps: Agder distrikt (NGSK)
Forbund: Norske Gutters Speiderkorps
Kommune: [1] Kristiansand kommunevåpen.png Kristiansand
Fylke: [1] Agder fylkesvåpen.png Agder
Dette er en nedlagt speidergruppe. [2]

Historie

18. februar 1910:Utdrag av artikkel i Indherredsposten om NGSKs organisering

I erindringer fra Thomas Albert - som senere ble aktiv speider og kretsleder i Sørlandet krets - finner vi følgende - gjengitt i Dagny og Leiv Staalesens "Historien om Sørlandets krets":

"I 1910 eller 1911 hadde vi Kristiansands Guttekorps. Det var helt militært anlagt. Rolf Stumpf var general, Ole Moe var Vicegeneral og så fortsatte det nedover med militære grader. -

Vi hadde hvite render i buksene og gikk med båtlue m/dusk. - Dertil gikk vi med tre-gevær, - som vi kjøbte på Husfliden. Officerene hadde sabler. -

Korpset fikk en kort levetid, - antagelig var det overadministrert med alt for stort befal i forhold til menige, - og alt i 1912 blev det opløst. - Men i det år hørte vi om Baden Powel - en general i England - som hadde dannet noe som het speidertropper. En del av os snakket med kaptein Harlem om dette, - og under hans bevågenhet startet vi en speidertropp og fikk lov til å bruke ekserserhuset til møter og øvelser. Randulf Upsahl var tropsfører.- Høsten 1913 reiste jeg til Kristiania for å fortsette på middelskolen. - Også denne troppen gikk i opløsning. Men så kom Wilhelm Heistein - min fetter - i 1914 og startet det som ble kaldt 1. Kristiansand Speidertropp."

1913: 11. januar trykker Fædrelandsvennen Jens Skjelderup Hertzbergs anmeldelse av Lommebok for speidergutter.

I Staalesens bok om Sørlandet krets (NSF) finner vi følgende notat:

"1911: Kaptein Hertzbergs tropp, Kristiansand kom med i Norsk Speiderkorps. Bare kort levetid for troppen."
(Dette gjelder nok Jens Skjelderup Hertzberg.)

I Speideren 4/1912 står det om troppen: "1ste Kristianssands trop med hr. ingeniørkaptein J. Hertzberg som leder er indmeldt i forbundet. Troppen kalder sig "sjøfuglene" og patruljenavnene er "Maakene", "Lommene", "Alkene", "Ternene". Vi sender "sjøfuglene" vor hjertelige velkomsthilsen."

I "Studentene fra 1895" - utg 1945 - finner vi følgende omtale av Hertzbergs tropp, skrevet av doktor Roll Hansen. Det er mulig at denne omtales gjelder en gutteflokk som arbeidet både innenfor og utenfor speiderbevegelsen. Det vet vi p.t. for lite om.

Som ung officer dannet han en egen tropp av gutter, som han drev stadige øvelser med, det fortsatte han årene utover. Om sommeren var de på sjøen i hans og andre båter, eller de hadde orienteringsøvelser i skogene om byen. Om vinteren drev de øvelser på ski. Av og til var de ute om natten for å få øvelse i nattorientering. Hertzberg hadde den mest brennende lyst til å lære ungdommen allslags edel idrett og virksomhet. De gutter, som således stod under hans ledelse i ungdomsårene, ble hans venner for livet. Lykkelige var vi, som hadde sønner der stod under hans kommando i ferder på sjø og land.

Wilhelm Heistein peker på at 1. Kristiansand ble startet uten direkte forbindelse med Kaptein Hertzbergs tropp, Kristiansand og Upsahls tropper. I jubileumsberetningen fra 1989 siteres han:

Herr kaptein Hertsberg hadde jo hat et bra korps, likeledes herr sersjant Upsahl; men disse to korps blev nedlagte.

Ledere

Troppsførere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Gruppens pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]


Kjente personer

Utklipp og minner

Om Vest-Agder

Les mer om speidingen i Agder fylke Agder fylkesvåpen.png

Om NGSK

Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!