Forskjell mellom versjoner av «Kjølberg»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(Årene etter 2000)
(Krets- og avdelingstilhørighet)
Linje 127: Linje 127:
 
* 2009 [[Landsleir Utopia (NSF)]], Åndalsnes
 
* 2009 [[Landsleir Utopia (NSF)]], Åndalsnes
 
* 2010 [[Korpsleir 2010 Trondheim (MS)]]
 
* 2010 [[Korpsleir 2010 Trondheim (MS)]]
 +
 +
==Kretsbannerkonkurransen==
 +
{{sitat|'''[[Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad]] ble første gang arrangert i [[1930]] og består den dag i dag! Det tradisjonsrike arrangementet binder fortsatt kretsens speidere og ledere i sammen, med både konkurranser og det sosiale.'''|Les mer om '''[[Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad]]''' '''[[Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad|her]]''' – [[Fil:Speiderlilje.gif|middle|40px]] – [[Fredrikstad avdeling (Norsk Speidergutt-Forbund)]] – [[Fil:1954 Merkelogo Fredrikstad krets.jpg|middle|40px]] – [[Fredrikstad krets (Norsk Speidergutt-Forbund)]] – [[Fil:NSF Fredrikstad krets nytegnet fra original 2012 001.jpg|middle|40px]] – [[Fredrikstad krets (NSF)]] –}}
 +
  
 
==Krets- og avdelingstilhørighet==
 
==Krets- og avdelingstilhørighet==

Revisjonen fra 19. nov. 2012 kl. 12:28

Vet du mer om "Kjølberg"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!

Kjølberg MS
Speidergruppe
Ms korpsmerke farger.gif
Stiftet: 27. mai 1925
Krets: Fredrikstad krets (NSF)
Korps: Metodistkirkens speiderkorps
Forbund: Norges speiderforbund
Kommune: [1] Fredrikstad
Fylke: [1] Østfold


Gruppas geografiske område

Sellebakk, Torp, Borge, Østsiden, Fredrikstad, Østfold

Speidergruppa i dag

Kjølberg MS på tur

Kjølberg MS står pr. 2010 med 126 aktivt betalende medlemmer, med 98 av disse under 26 år! Gruppa driver beverflokk, småspeiderflokk og storspeidertropp.

Blåveis-patruljen fra Kjølberg MS som vant NM. Foto: Wibecke Brusdal, Speideren 4/1995

Historie

Når en skal sette seg inn i Kjølberg MS`s historie, dukker det opp flere historiske navn:

1. Kjølberg MS (guttene) for årene 1924 - 19??
Kjølberg 1 (KFUK) (jentene) i årene 1926 - 19??
Kjølberg MS (fellestropp) i årene 19?? - i dag

Historien er skrevet inn for hver enkelt gruppe og tidsepoke...

Her følger noen artikler som forteller om Kjølberg MS`s historie ganske dekkende...

Starten på sammenslåingen av gutter og jenter

sakset fra ”speiderreveljen i Fredriksstad Blad 26.9.1968

Utvidet samarbeide på Kjølberg - Vellykket fellestur til ”Oddarheim”

På Kjølberg har en tatt et viktig skritt videre i samarbeidet mellom jente- og guttespeiderne. Sist helg, 21. – 22.september var nemlig førerpatruljene i de to troppene samlet til felles hyttetur på ”Oddarheim” i Ullerøy. Deltagelsen var tilfredsstillende både fra jentenes og guttenes side. Til sammen deltok det 20 ledere, patruljeførere og assistenter på turen. Etter at en hadde ønsket velkommen og Oddvar Hansen hadde innledet med andakt lørdag ettermiddag, spiste vi aftens. Neste programpost var en diskusjon der en tok for seg det aktuelle tema jentespeiding/guttespeiding. Selv om det var delte meninger om et utvidet samarbeid, var det full enighet om at en om noen uker skulle forsøke felles patruljemøter. Dette vil foreløpig bli en engangsforeteelse, men det skal bli interessant å se hvordan det hele forløper. Ved halv ni-tiden ble det holdt kveldsløp. Det var ganske populært at det på de fleste lag ble plassert en gutt og en jente. På noen av lagene var det imidlertid 2 gutter og 1 jente. Det var bekmørkt i skogen, men stort sett bød det ikke på noen problemer å finne postene der det var oppgaver i livline, morse, avstandsbedømmelse, sy i en knapp og tauhopping. Resultatene fra denne morsomme konkurransen, som var laget av Svein Roald Hansen, er følgende (6 lag deltok): 1. Thorstein Øverby, Jytte Brenna og Arnfred Marthinsen, 84 poeng 2. Hilde Johannessen og Svein Jacobsen, 71 poeng 3. Liv Kari Jørgensen og Finn-Erik Johannessen, 65 poeng Så samlet vi oss rundt peisen til en kosestund med mye sang og moro. Spesielt vil vi framheve de morsomme sketsjene som ble fremført av Kjell Sverre Jensen og Per-Olav Gretland. Etter et hyggelig måltid nattmat, avsluttet jentenes troppsfører Bjørg ranum dagen med andakt. Vi vil ikke akkurat påstå at det var ro med en gang vi la oss, men det var nesten ingen som hadde problemer med å stå opp til frokost ved 9-tiden søndag. Etter frokost slappet vi av litt ute før vi hadde dagens Scouts Own ved Erik A. Hansen. Til slutt sang vi speiderbønnen og takket hverandre for en vellykket tur. Etter denne fellesturen tror vi at forholdet mellom jente- og guttetroppen i Petrikiren på Kjølberg er blitt styrket vesentlig. Vi håper på fortsatt godt samarbeid i tiden fremover.

Stabbur blir speider- og ungdomshus

Sakset fra ”speiderreveljen i Fredriksstad Blad 13. november 1957

Stabbur på Grorud ble til speider- og ungdomshus i Borge

Fantastisk dugnad ved Petrikirken har gitt bygg til 120 000 kroner. Etter tusener av dugnadstimer har Petrikirken på Elverhøy i Borge fått en meget verdifull tilvekst; et ruvende speider- og ungdomshus. Foruten disse lokalene, har man også fått plass til stor vaktmesterbolig samt hybelleilighet for en menighetssøster. Huset vil trolig få en takst på omkring 120 000 kroner. Halvparten av dette beregnes å være dugnad. Av de 60 000 i rene byggeomkostninger er allerede 30 000 betalt. Man må tenke litt tilbake i tiden, når man hører om denne offerviljen i en ellers kravstor tid: Da Petrikirken ble bygget engang i slutten av forrige århundre ble det nemlig gått mann av huse. Etter 12 timers arbeidsdag gikk arbeidere og bar plankebører fra brukene, og fra mange hold ble det vist en enestående beredvillighet for å tømre opp gudshuset. Bygget som skal feires med en fest i Petrikirken kommende lørdag er beretningen om et gammelt stabbur som ble ungdommens hus. Stabburet sto på en storgård ved Grorud. Det ble i sin tid ominnredet til bolig og dernest til metodist-barnehjem. Men da et nytt barnehjem ble reist, fikk Elverhøy-menigheten med apostelnavnet tilbud om materialene i det gamle stabbur. Det var ingen mangel på villige hender. Sterke karer dro innover, og i tre uker holdt man på å rive, 10-12 mann i slengen. Det ble en veldig stabel med tømmer. Også transporten gikk strykende. Biler fra en rekke store og små bedrifter i Fredrikstad og Borge og en del private lastebilførere tok tømmeret som returlast fra Oslo og de gjorde det for liten eller ingen betaling slik at hele materialhaugen, da den lå stablet i Borge kostet 1000 kroner. Dette skjedde i 1954. At byggearbeidet har tatt tid forstår man, når det opplyses at praktist talt alt håndverksmessig arbeide, og andre tunge tak, er tatt av menighetens egne. Det er gravet 40 meter kloakk til opptil tre meters dyp for hånd. Så ble det fundamentert og bygget, innredet og malt, lagt rør og elektriske kabler. Penger strømmet inn fra medlemmer, det ble gitt utstyr i lange baner og også mange utenfor menighetens krets viste sitt hjertelag. Tre tusen kroner fikk man også fra Borge kommune fordi menighetssøsteren skal virke blant alle som har behov for hennes hjelp.

Det er stort behov for ungdomslokaler på Kjølberg. Petrikirken har en stor menighet og det har ofte vært møtekollisjoner når det gjelder kirken. Speiderne har for stor del måttet holde til privat eller i en hytte. I nybygget blir det i kjelleren speidergutt-rom og sanitæranlegg. I 1. etasje peisestue og rom for speiderpikene og i 2.etasje leilighet for vaktmesteren og en menighetssøster.

Årene etter 2000

Elgpatruljen, Kjølberg MS 25 år, Fredrikstad-avisa Demokraten 4/11 2002
Lars Erik Svendsen motta Æreskniven fra kretsleder Svein Otto Aure. Karl-Erik Onstad applauderer til høyre, sammen med resten av kretsen vår, 17. oktober 2012

Hytter og hus gjennom tidene

Gjennom årene har Kjølberg MS hatt tilknytning til mange speiderhus, møtelokaler og hytter. Her er en liten oversikt:

  • Ingerhaug, Børtevann, Ise - dagens speiderhytte
Ingerhaug ved Børtevann
  • Oddarheim Ullerøy, tidligere speiderhytte i Skjeberg fra 1965 - 2000
Møtelokaler
  • Petrikirken, [1]

Hyttene er omtalt på egne sider, følg linken.

Ledere gjennom tidene

Gruppeledere

Knut Dahlgren, dagens gruppeleder
År Gruppeleder, innført 1949

Troppsledere gjennom tidene

År Troppsleder

Flokkledere gjennom tidene

Flokkarbeidet ble startet opp i 19--.

Sommerleirer

Kretsbannerkonkurransen

SitatKretsbannerkonkurransen i Fredrikstad ble første gang arrangert i 1930 og består den dag i dag! Det tradisjonsrike arrangementet binder fortsatt kretsens speidere og ledere i sammen, med både konkurranser og det sosiale.Sitat
– Les mer om Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad herSpeiderlilje.gifFredrikstad avdeling (Norsk Speidergutt-Forbund)1954 Merkelogo Fredrikstad krets.jpgFredrikstad krets (Norsk Speidergutt-Forbund)NSF Fredrikstad krets nytegnet fra original 2012 001.jpgFredrikstad krets (NSF)


Krets- og avdelingstilhørighet

Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Litteratur og lenker

  • Fredrikstad Speidergutt-Avdeling, 25-årsjubileum 1937

Referanser

<references>

  1. 1,0 1,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.