Kløverrabben

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kløverrabben
Kloverrabben.jpg
Eier: Oslo krets
Forbund: KFUK-KFUM
Innviet 30. august 1970
Bygget 1968 - 1970
Sted: Nordre Follo kommunevåpen.png Nordre Follo, tidl. Ski kommunevåpen.png Ski
Sengeplasser: 34

Område

Kløverrabben har gateadresse Enebakkveien 630, 1404 Siggerud. Den ligger lett tilgjengelig ved Rolandsjøen i Østmarka, kun 5 minutter å gå fra Enebakkveien. Likevel er det spennende og variert natur her, og man har rikelige muligheter til å drive friluftsaktiviteter.

Man kan komme dit med rutebuss 501 fra Oslo eller Lillestrøm, stoppested Sørmarka, eller med bil, sykkel e.l.

Kart: http://maps.google.no/

Hytta har en grunnflate på 100 kvadratmeter, og en hems på ca 65 og en kjeller på omtrent sammestørelse. Den har plass til 34 personer , 30 på hemsen og 4 på soverommene. Den har innlagt vann, strøm og toalett. I første etasje er det kjøkken, stor stue med peis og vedovn, 1 grupperom med hjørnesofa, et lederrom med køyeseng, 2 toaletter og vaskerom.

Tomta er ei festetomt, uten festeavgift, den er festet for 100 år, det er Oslo kommune som eier tomta.

Historie

Drømmer og planer

Det var en gang for lenge siden, før mange av dagens speiderledere var født, da gikk lederne iOslo krets (KFUK) og ønsket seg sin egen hytte som de kunne reise til med jentene sine.

Betingelsen for å kunne bygge var penger. I 1961, mens Anne Lisbeth Langset Engh var kretsleder ble det nedsatt en finanskomite som arbeidet med stor iver og fantasi; julemesse, salg av gaveaksjer, loppemarkeder, rebusløp...

Den tyngste jobben var å dele ut program for kulturuka i Oslo (opp og ned trapper til alle husstander), men så ble det også betalt med 17 000,-. En av byens pelsforetninger ga en pelskåpe til utloddning og det ble satt i gang ett stort kretslotteri, ved siden av pelskåpa kunne man vinne, TV, maleri, håndmalt linduk, Krognæs hyttemøbler i alt 32 premier til en verdi av 8 255,-, hvert lodd kostet 50 øre og det var tillatelse til å selge 42 000 lodd.

Mange ledere tok lodd og skrev Kløverrabben på loddet. Noe som medførte at hytta vant hyttemøblene (en sofagruppe). Det ble også søkt om midler fra feriefondet, Oslo kommune og Oslo Sparebank for å nevne noe. Og pengene strømmet inn.

Bygging

Fra Skogvesenet i Oslo fikk vi i 1965 festet en tomt. Festeavtalen er på 100 år og det er ingen festeavgift.

Så ble det nedsatt en byggekomite med Oluf Heiste som formann, de neste 20 årene var han behjelpelig med alle typer småreperasjoner og gode råd ved endringer. Arkitekt R. Tullin Knutsen, en speiderfar, tegnet hytta og ledet anbudsrunden. Byggearbeidet ble ikke bassert på dugnad, hadde de gjordt det ville ikke hytta blitt ferdig. Sent på høsten 1968 startet byggearbeidet, den vinteren var en av de mest snørike. Å få opp byggmatrialene ble en utfordring, for det var et krav fra Oslo kommune om at tomten skulle bevares som naturtomt og at det måtte bygges en provisorisk anleggsvei, dette kravet lå også inne i anbudsinnbydelsen. Dermed ble all betongen til grunnmuren ble presset opp i slange fra tankbil nede på Enebakkveien. For resten av materialet ble det laget en avkjøringsrampe og satt opp to stiger og laget en liten terasse oppe på fjellet og en talje ble festet på toppen av terrassen, fra terrassen ble det lagt en bro fram til bygget. Det var denne veien, ved hjelp av god vilje og muskelkraft at alle andre materialer ble heist opp og båret eller trillet fram.

23. mars 1969 ble grunnsteinen murt inn i muren under peisen. Det tok ca. 18 måneder før hytta kunne tas i bruk. Men den 30. august 1970 kom den store dagen, de fleste av kretsens 610 medlemmer var tilstede på den første "Kretsensdag" på Kløverrabben. Det var bl.a. innvielse og overlevering av nøkler til kretsleder Gunvor Hansen. Etter dette tok det enda noen uker før den første gruppa kunne overnatte. Ferdigattesten fra Ski kommune kom av en eller annen grunn ikke før 17. desember 1977.

Vann

Den første tiden måtte vann hentes fra Rolandsjøen. Men ved hjelp av et rentefritt lån fra Oslo kommune ble det gitt grønt lys for borring og det ble lagt inn vann høsten 1970 og vakerommet "rosa fellesvaskeri" ble tatt i bruk. Under Vegvesenets graving i Enebakkveien i 1991 mistet vi vannet, vi klagde til utbygger Statens vegvesen. Klagen ble først avslått, men etter at en speiderfar som også var advokat skrev til dem fikk vi erstatning og kunne borre ettter vann på nytt. Hytta var uten vann i 10 måneder Østfold Brønnborign utførte jobben, da de passerte 85 meter steg spenningen i hyttekomite og kretsstyre, for firmaet hadde utstyr til å borre inntil 90 meter. Men da de fant vann, var det mye vann. Så startet den store dugnaden,Nesodden 1 gruppe med familier og families venner var med og gjorde en enorm innsats, med å grave grøft for rørene fra borrehullet til hytta. Det ble installert ny brønnpumpe med bedre kapasitet enn den gamle, og det er lagt "elvestadrør" med varmekabler. Når alt var kobblet til, kom den neste store dugnadsjobben, anlegget måtte pumpe ca 100 000 liter vann før det ble tatt i bruk, det ble brukt mellom 4 - 5 dager hvor vannet randt hele dagen.

Do

De første årene ble det brukt kjemikaliedobøtte, denne ble tømt i et hull i jorda. Dette slet man med i 16 år, hytta forurenset sitt eget drikkevann og etterhvert også naboens med kolloformebakterier. Da kom helserådet og stengte døra. Kretsleder Åse Grønneng og hyttefut Inger Catrinius fikk åpnet den igjen ved hjelp av "Dosenten" komposteringstank. En stor tank i et eget hus, bygget til formålet dit bøttene ble tømt. Det viste seg etterhvert at tømming av denne var en kretsstyreoppgave. Tanken ble bårte inn til hytta av soldater fr Kongens Garde som på den tiden jobbet for 15,-/time. I de kommende årene måtte drikkevannet kokes eller hentes i den sommerledningen som Roland (nabohytta la ut). Først i 1990 var drikkevannet rent nok til å drikke igjen.

Viktige år i Kløverrabbens historie

  • 1961 Nedsetting av finansieringskomite
  • 1965 Festeavtale for tomt fra Oslo kommune
  • 1968 Byggestart
  • 1969 Grunnstensnedleggelse, 23. mars
  • 1970 Innvielse av hytta, 30. aug.
  • 1970 Innlagt vann
  • 1991 Bom på P-plassen
  • 1991 Mistet vannet og fikk borret ny brønn


Leder av Kløverrabbenkomite "Hyttefut"

Kløverrabben-komiteen har ansvar for utleie og vedlikehold av hytta. De arrangerer blant annet dugnader når det er noe som må gjøres. En Kløverrabben-dugnad er et sosialt og morsomt arrangement.

Komiteen startet sitt arbeid i juli 1970, altså en måned før hytta var ferdig og har vært i kontinuerlig drift siden da. Den startet med å lage regler for leie og bruk av hytta.

Ledere av komiteen:

fra 1994 ble hyttekomiteen kollektivt drevet ingen valgt hyttefut, men utleieansvarlig blir oftest den som fronter den utad

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Eksterne lenker

Referanser