Knut Haugland

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Knut Magne Haugland
Personalia
Knut Haugland.png
Født: 23. september 1917
Bortgang: 25. desember 2009 (92 år)
Bosted: [1] Tinn kommunevåpen.png Tinn, Rjukan og Bærum kommunevåpen.png Bærum
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Knut Magne Haugland (født 23. september 1917 i Tinn, død 25. desember 2009 i Oslo) var en norsk offiser, oppdager og museumsbestyrer. Under andre verdenskrig gjorde han tjeneste i Kompani Linge og deltok i Vemork-aksjonen mot den tyske produksjonen av tungtvann på Rjukan. Han var med på Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon i 1947. Han var speider i sin ungdom.

Speiderbakgrunn

Han var speider i Rjukan. Før 1932 da han var på landsleir var det 4 speidertropper i Rjukan: 1. Rjukan, 2. Rjukan, 3. Rjukan og 4. Rjukan. [2]

Om Knut Haugland

Knut Haugland var nok den av Kon-Tiki-ferdens medlemmer som hadde mest kontakt med speiderbevegelsen også etter ferden. Haugland hadde vært i Kompani Linge under krigen, og hadde da vært i kontakt med John Skinner Wilson - han som bygget opp WOSM.

I 1949 var Haugland etter eget utsagn adjutant og sjåfør for Wilson under besøket på Rovermoot på Skjåk.

Kontakten med Thor Heyerdahl (også tidligere speider) fikk han i Canada i 1943, i den militære treningsleiren "Little Norway. Artikkel - nrk.no

Info.png
Les også Speidermuseets artikkel Kon-Tiki-ferdens speidere

Kon-Tiki-ferdens 5 av 6 medlemmer hadde vært speidere, da Knut Haugland, Torstein Raaby, Hermann Watzinger, Erik Hesselberg og Thor Heyerdahl selv var alle speidere i sin ungdom, ferden ble foretatt fra 28. april til 7. august 1947.

I Speideren nr. 3 2014, kan vi lese en artikkel om Knut Haugland:

SPEIDERHELTEN KNUT HAUGLAND

NSF-Speideren-2014-nr3-16pluss-s1-forside.png

Du har sikkert hørt om Kon Tiki-ferden. En av dem som var med het Knut Haugland. Han reddet en av kameratene sine på Kon Tiki, og gjorde mye annet modig også! Knut Haugland ble født for nesten hundre år siden, i 1917. Han bodde på Rjukan, og han og de tre brødrene hans var speidere. Da Knut var 15 år gammel, var det speiderlandsleir ved Mandal. Knut ville så gjerne være med, men det var langt til Mandal, mer enn 300 kilometer. Faren hans hadde ikke råd til å betale for reisen begge veier. «Det gjør ikke noe», sa Knut og vennene, «vi kan gå den ene veien.» Dermed fikk Knut dra på speiderleir. De måtte gå hjem fra landsleiren, og selv om de av og til fikk sitte på med en bil eller en båt, var skoene til Knut helt utslitte da han kom hjem igjen. Faren hans måtte kjøpe nye, og dermed sparte han ikke noe særlig på å la Knut gå hjem.

SÅ BLE DET KRIG I NORGE

Da Norge ble okkupert av Tyskland under 2. verdenskrig i 1940 ble Knut med i den farlige motstandskampen, og fikk mange viktige oppdrag. Noen ganger ble han tatt til fange, men han klarte å rømme hver gang. Knut var veldig lur og snartenkt, og lurte de tyske soldatene gang på gang.

NÆRE PÅ!

Under krigen ble Knut kjent med en annen speider – Thor Heyerdahl. Thor inviterte Knut til å være med på Kon Tiki-ekspedisjonen over Stillehavet, og det ville Knut gjerne. Flåteferden gikk bra, men bare så vidt. En dag var det dårlig vær, og plutselig falt en av mannskapet, Herman Watzinger, i vannet. Herman svømte for livet for å ta igjen flåten, men vinden var sterk og bølgene høye. Da grep Knut et livbelte som var festet til et tau, og hoppet etter. Han svømte bort til Herman, som begynte å bli utslitt, og fikk på ham livbeltet. Sakte, men sikkert klarte de andre å dra Knut og Herman opp på flåten igjen. Knut Magne Haugland døde i 2009, 92 år gammel. [3]

Forfatterskap

"Operatøren" om Tungtvannsaksjonen i 1943, ført i pennen av ham selv og Svein Sæter.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Om speiding under den andre verdenskrig

Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Norsk Speidergutt-Forbund Årsmelding 1928 Troppsoversikt
  3. Speideren nr. 3 2014
  4. Speideren nr. 1 - 1949
  5. Speideren nr. 3 - 2014
Vet du mer om "Knut Haugland"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!