Korpsleir 1936 Tjeldholmen, Hvaler (MS jenter)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Korpsleir 1936 Tjeldholmen,
Hvaler (MS jenter)
Forbund: Epworth-ligaens Pikespeiderkorps
KFUK-speiderne
År: 1936
Kommune/sted: [1] Tjellholmen, Hvaler, Østfold
Leir på Tjellholmen, her er leirplassen til Fredrikstad 1 (KFUK), 1936
Info.png
Dette var den fjerde korpsleir for Epworth-ligaens Pikespeiderkorps.
SitatSett seil!Sitat
– Mottoet for korpsleiren –

Sted

Tjellholmen, Hvaler

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

Det var 118 deltakere fra 9 tropper med på leiren. [2]

Tropper fra Bergen, Oslo, Notodden, Rjukan, Moss, Fredrikstad 1, Sarpsborg, Halden og Tistedalen, + Sarpsborg I. og en svensk tropp fra Gøteborg. [3]

Minner og omtale fra leiren

I KFUK-Speidernes blad nr. 7 1936, Norges KFUK-speidere skrives det følgende om leiren:

1936 KFUK nr 7 om MS j leir 1 001.jpg
1936 KFUK nr 7 om MS j leir 2 001.jpg

Epworth-ligaens Pikespeiderkorps jubileumsleir på Tjellholmen 10. - 17. august

Tjellholmen er et vidunderlig sted til å ha leir på! Der ligger et stort festlig mørkebrunt hus i hyttestil. Det eies av Østre Borgesyssels krets av Norges Kr. Ungdomsforbund. Der er ingen andre hus, og ingen andre folk. Og allikevel er holmen ganske stor, og den er akkurat slik som våre herlige skjærgårdsholmer kan være: Det dufter av lyng og solvarmet stein, av furu og av sjø. Og farvene er sterke i august. Det er grått og violett i mange nuancer, grønt og ikke å forglemme: rognebærklasenes humørfylte knallrødt. Det hadde regnet i lang tid før leiren - i leiruken satte det inn med strålende solskinnsvær og sommervarme.

På denne «Lykksalighetens ø», som den svenske speiderføreren straks døpte holmen, var det samlet ca. 120 speiderpiker fra forskjellige kanter: - Bergen, Oslo, Notodden, Rjukan, Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden og Tistedalen, ja endog helt fra Gøteborg. Vi hadde også en gruppe bestående av 12 K.F.U.K.-speidere, som`var innbudt til leiren.

Med 2 store motorbåter reiste vi fra Fredrikstad, og efter en times forløp var vi fremme. Korpsschefen, frøken Ella Magnussen, stod på bryggen og gav oss allesammen en hjertelig mottagelse. Av de 120 skulde 80 ligge inne i hytten, de andre skulde ligge i telt. Alle skulde stelle frokost og aftens ute i leiren, middagen fikk vi ferdig tillaget, hver «familie» hentet den i kjøkkenet hos kokkene og «tjenestepatruljen». Den første middagen - en riktig fest-middag var felles. Alle 120 satt ved bord og benker på hyttens veranda, så da kan dere skjønne at hytten var stor.

Dagene begynte med morgendukkert, og så frokost. Efter flagghilsen gikk vi til bibeltimene, som blev holdt i grupper. Der var et «arbeidslag» - bestående av endel unge speiderpiker - for de yngste, ellers var gruppene inndelt efter alderen, og med en leder for hver. Emnene var: Ditt kall. Ditt valg. Dine hindringer. Din opgave. Din glede.

Om formiddagen var det naturligvis badning, og vannet var både salt og friskt. Jeg tror at det var slik for alle på leiren, at vi stadig gledet oss til noget! Alltid noget godt i vente. Ja om det så var noget så materialistisk som maten, så var den så god hver eneste dag at det var en fest!

Om eftermiddagene, efter kaffen, hadde vi et kort foredrag, instruksjon med praktiske øvelser efterpå, sporlek, eller frivillige fritidsbeskjeftigelser. De to sporlekene var festlige, en for almindelige speidere og en for førere. Vi visste at fører-sporleken bød på diverse «problemer», at det f. eks. ikke var utlagt et eneste spor, men alle førere deltok, selv et par som var temmelig nye som speidere. Det var en orienteringsøvelse i terrenget, med utlagte poster og forskjellige praktiske «problemer» - der var nok dem som vandret direkte fra post 1 til post 4 eller 5, men de tok det med humør. Vi kom op i situasjoner som forvirret oss, men vi lærte hvorfor vi driver på både med det ene og det annet på speidermøtene. Det var bergenserne som gikk av med seiren i fører-sporleken.

Vi hadde noget annet morsomt også. En eftermiddag blev det bekjentgjort at 3 fra hver familie skulde stille i sine respektive «kjøkken» til et bestemt klokkeslett. Sammen med disse tre blev det satt en vakt som skulde holde nysgjerrige tilskuere borte, og som samtidig var instruert om å holde øie med de tre, legge merke til hvorledes de samarbeidet, hvorledes de «tok» situasjonen og opførte sig i det hele. De tre fikk utlevert 6 poteter, etpar egg, nogen stykker bacon (innpakket i fettpapir), litt mel, sukker og kaffe. De skulde tenke sig å være i den situasjon at de av kjøkkenutstyr bare hadde en kaffekjele, en kopp og fyrstikker. Brensel var det nok av, og stein. De var sultne, og måtte få det best mulige ut av denne situasjon. Av melet skulde de bake litt kake til kaffen, efter middagen. Bare én familie gav helt op. 3 av familiene utmerket sig, så de fikk diplom. I løpet av de to timene som var til rådighet, skulde de også ha laget en eller annen nyttig gjenstand til bruk i leir. De fleste familiene hadde laget flere nyttige ting. Fru pastor Wahlstrøm, som naturligvis er flink husmor, var en flott nr. 1 i konkurrancen. Bare en husmor kunde få så meget ut av lite. De som fikk smake hennes. bakte poteter (i asken) og løvtynne «franske» poteter (stekt på sten) gir sig nok ikke før de selv har lært kunsten.

Fredag 14. august var det korpsets jübileumsdag. Samtidig med korpset feiret korpschefen, vår kjære Ella Ma, 10-års-jubileum som leder av korpset. - Cm eftermiddagen var alle samlet «i full puss» til eftermiddagskaffe ved flaggstangen. Der blev pratet, alle koset sig riktig godt, vi fikk «glimt fra starten», og se billeder fra leirer og fester innen korpset i disse 10 år. Og der blev tatt en hel del fotografier, som sikkert vil bli vist frem ved neste 10-års jubileum.

Efter denne «fødselsdagskaffen» skulde vi få lære noget som vi hadde gledet oss til lenge: flette slips av ullgarn, - og de som vilde kunde også få lære å flette en fløitesnor. Vi blev inndelt i flere partier og fikk hver vår bunt garn, og dere skulde sett alle de ivrige gruppene bortover hele leiren! Godt at der var mange villige medhjelpere til å undervise, for make til iver skulde en aldri sett. Slik iver var det forresten alltid når vi fikk lære noget. Om aftenen var leirbålet selvsagt ekstra fint. Hver av troppsførerne som var tilstede, gav en liten rapport fra arbeidet i deres tropp, og ellers var det Gøteborg-føreren og K. F. U. K.-gruppen som stod for underholdningen.

En eftermiddag hadde vi leiren åpen for publikum. Det var bekjentgjort på forhånd og det var en hel del motorbåter som kom paffende inn til bryggen i løpet av eftermiddagen. Lørdag hadde vi en Fredrikstad-tur. Vi skulde bese gamlebyen og festningen. Revisjonschef Landem hadde påtatt sig å fortelle oss om disse stedene. Ved ankomsten til Fredrikstad gikk vi til metodistkirken, hvor vi hadde speidergudstjeneste med altergang og løftefornyelse. Pastor Knudsen talte over Efes. 4, 15, emnet for prekenen var: «Din vekst». Før vi gikk avsted for å bese oss, fikk vi lunch-chokolade og gode smørbrød - i kirkens sakristi. Ved leirbålet samme aften blev korpschefen, Ella Magnussen, overrakt en vakker sølvbolle med inskripsjon fra alle metodistspeidere i landet. Det var en takk for den tiden hun har vært deres chef. Samtidig blev korpsets nye chef, Ingeborg Bjørnstad, ønsket velkommen, og av Ella Ma blev hun overrakt snoren som tegn på sin nye verdighet.

Efter denne høitidelighet tok den svenske speiderfører tilorde og takket for dagene hun hadde fått tilbringe her på «Lykksalighetens ø», og hun overrakte 3 små vakre lyngkranser, som hun selv hadde flettet tidligere på dagen - og med bånd i svenske farver, _ til leirchefen Ella Ma; viceleirchefen Valborg Arnesen og speiderinstruktøren Ingrid Monsen. Den svenske nasjonalsang blev sunget, og derefter den norske.

Der er så meget å fortelle om- denne leiren, dette er bare nogen «glimt». Men jeg kan ikke la være å nevne noget som var nytt for oss i K.F.U.K.-gruppen, og som jeg vet hadde betydning for det åndelige resultat av leiren. Hver aften da det almindelige leirbål var slutt kl. halv ti, kunde de store speidere som vilde være igjen. Hver aften var det en ganske stor gruppe av speiderpiker som blev sittende igjen rundt de siste rester av bålet. Såpass sent på året som det var, var det ganske mørkt, men over oss lyste stjernehimlen. Alle visste hvorfor dette «efter-leirbålet» var blitt tillatt. Det var for å gi alle dem som hadde «noget på hjertet» anledning til å komme frem med det. Det er ofte godt å få snakke, - mange som har «tatt beslutningen» på leiren, og har sagt ja til Guds kall, trenger kanskje nettop denne «bekreftelsen» som de her kunde få anledning til å gi. Der var anledning til å spørre om ting som måtte være uklare, og til å komme med et personlig vidnesbyrd. Hver kveld var det nogen som benyttet denne anledningen, og det blev også arbeidet «på to manns hånd» efter at dette leirbålet var slukket ut.

Det var godt å få opleve at så mange følte sig fornyet, at flere tok imot Mesterens kall, og at mange reiste hjem med ny kraft til å ta fatt på opgavene. Måtte Gud bevare alle svake sjeler og gi dem kraft og styrke til å gå den veien han har bestemt for dem!

Hjertelig hilsen og takk for leiren!

Edith Olsen, Sarpsborg I. (K. F. U. K.-gruppen) [3]

Pris

Organisering

Leirkomiteen

  • Leirsjef -
  • Leirsjef -
  • Leirsekretær -
  • Teknisk -
  • Program -
  • Intendatur -

Leirens bakgrunn og planlegging

Utklipp og minner

Om speiding i Fredrikstad-distriktet

Les mer om speidingen i Fredrikstad-distriktet her.

Om Metodistkirkens speiderarbeid

Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Metodistkirkens speiderkorps jenter 25 år, 1951.
  3. 3,0 3,1 KFUK-Speidernes blad nr. 7 1936, Norges KFUK-speidere.