Kretsleir Hitra 1954 Sør-Trøndelag krets (Norsk Speidergutt-Forbund)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir Hitra 1954
NSF logo.jpg
Kretsleir for: Sør-Trøndelag krets (NSF)
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1954 [1]
Dato: 4. juli - 13. juli 1954[2]
Kommune/sted: [3] Hitra kommunevåpen.png Hitra - Hamn
Leirsjef: Kaare Amdam

Sted

Hamn, Hitra

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

Det deltok 350-400 speidere.[4][5]

Tropper: Listen inneholder blant annet de troppene som er identifisert i leirfilmen, og er derfor ikke komplett. [6]

Utenlandske tropper som deltok[7]:

Nasjoner: Det er identifisert fem deltagende nasjoner med på leiren, i følge leirfilmen. [6]

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

23 ledere ble tatt med til Hestnes, Hitra, for å se på en hval. En del patruljeførere var på haik med overnatting. Den store aktiviteten var å finne en "smugler" - Hitra var kjent som et "smuglereldorado" fra 1930- til 1950-tallet.

Ivar Seland, 2. Strinda, skrev et langt referat fra kretsleiren i patruljeboka for Bjørn:

Kretsleiren på Hitra, 4/7 – 13/7 1954.

Klokken 07.30 om morgenen søndag 4. juli stod vi der. 3 «Bjørner»: Ivar Seland, Leif Hogstad og Tore Schanche sammen med ca 870 andre speidere fra kretsen. I 8-tida steamet vi ombord i M.S. «Fru Inger», og presis kl. 08.00 ble fortøyningene kappet, og skuta seg ned gjennom kanalen.

Vel 4 timer senere stod vi der, ca 880 speidere fra Sør-Trøndelag krets, samt noen gjester fra Danmark, Sverige, Finland og England. Hamn på Hitra tok i mot oss med åpne armer, alle de «innfødte» tok i for å hjelpe oss osv. Leiren ble slått på noen små, avgrensede jordlapper, en til hvert teltlag. Utover ettermiddagen og kvelden var det stor aktivitet, og da inspeksjonen omsider kom, var leiren i noenlunde orden. Vår gruppe eller lag, ble nr. 2. En bra plassering, men ikke god nok.

Dagen etter ble leiren offisielt åpnet, og så begynte moroa. Først tok vi 1. plassen i inspeksjonen, så tok «Bjørn» og «Elg» 1. og 2. plassene i en patruljekonk. Og til slutt greidde Bjørn Ulvin og Christian Andersen 2. plassen i en lederkonk.

Av videre seire utover leiren, melder vi: 4 nye seire i inspeksjonen, en stor seier i et depesjeløp hvor følgende deltok på troppens lag: 1. etappe, signalering hvor Nålsund fra «Elg» tok i mot semafor og sprang ca. 100 m stafett. 2. etappe, Tore Schanche fra «Bjørn» sprang nesten en halv kilometer i marka og leverte meldingen til Tore Knutsen fra «Elg». Han stod på 3. etappe og skulle sende morse til meg – Ivar Seland – som stod på 4. post. Jeg sprang så ut som nr. 2 på min etappe, men tok igjen «tjuvstarteren» etter en halv km, og sprang sporing i øsende regn og treningsdrakt, gjennom gjennomvåte myrer og bekker, ca 2 km, før jeg kom frem til 5. post, hvor Christian Klemetsen fra «Elg» stod og trippet. Med livline skulle jeg så kaste livline, hvor meldingen på et eller annet vis var påfestet. Avstanden var vel 12 m, og målet var mellom 25 og 30 cm bredt. Etter et par bomkast kunne så Christian ta meldingen og sette av sted. I samme øyeblikk kom så den andre inn, og han somlet vekk ca 15 kast før kameraten endelig kunne sette av sted, men det var nok til at ydelirligere 2 stk kom i mellom oss og dem. Christian sprang glimrende og var i mål vel et kvarter før nestemann. Videre ble jeg nr. 2 og Christian Klemetsen nr. 3 i et orienteringsløp, hvor vi fikk elendige kart i målestokk 1: 75000 fra lenge før krigen.

I patruljeførerhaiken ble Roar Kvam fra «Gaupe» og jeg nr. 3 blandt ca 50 startende lag, «Elg» og «Bjørn» tok en rekke fine plasseringer i patruljekonkurransene og tilslutt ble vi karakterisert som «leirens beste tropp, sammenlagt.» Ikke verst!

Ved siden av hadde vi det moro på egen hånd; svømming i vann som lå mellom 9 og 11 grader Celsius, fotball- og håndballkamper (Et lag fra leiren og et lag fra land – Hitramestrene – spilte på Sandstad ca 3 mil unna, og resultatet ble så hederlig som 4 – 2 for Sandstad), osv.

SitatOmsider lakket det mot slutten av leiren, og kl. 5 om morgenen den 13. ble leiren brutt, og vel 4 timer senere var vi hjemme igjen, etter vel en ukes herlig leirliv på Hamn på Hitra. Sitat
Ivar Seland signatur.jpg – Ivar Seland, patruljefører Bjørn, 2. Strinda –


Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver leir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[3]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Kretsleir Hitra 1954 Sør-Trøndelag krets (Norsk Speidergutt-Forbund) er presentert slik i ukens artikkel, uke 51, 2021 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 51, 2021

Leirfilm i to deler

Desember er ofte endt semester og planlegging av et nytt!

Da kan en stoppe opp, rydde opp i hjemmeside, fotoarkiv, sosiale medier og ta vare på noe til gruppens arkiv. Eller bruke tiden rett og slett til få ny inspirasjon. Vi har hentet frem en gammel leirfilm fra kretsleiren på Hitra fra 1954 som viser hvordan leirlivet og speidingen ikke var så annerledes enn i dag, snurr film

Har du historier tilknyttet denne leiren eller andre leirer? Bidra du også! [4]

Se leirfilmen fra kretsleiren på Hitra her

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. INVNR FTT.58038 i samlingen til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
  2. 2. Strinda sitt arkiv
  3. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  4. Nidaros 5. juli 1954
  5. Nidaros 7. juli 1954
  6. 6,0 6,1 Leirfilm
  7. Nidaros 5. juli 1954
  8. Adresseavisen, 12. desember 1953
  9. Nidaros 5. juli 1954
  10. Nidaros 6. juli 1954
  11. Nidaros 7. juli 1954
  12. Nidaros 4. august 1954
  13. 2. Strinda sitt arkiv
  14. 2. Strinda sitt arkiv
  15. 2. Strinda sitt arkiv
Vet du mer om "Kretsleir Hitra 1954 Sør-Trøndelag krets (Norsk Speidergutt-Forbund)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!