Kretsleir Vangen, Kongsvinger 1926 Glåmdal krets (Norsk Speidergutt-Forbund)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 11. des. 2017 kl. 02:13 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Minner og omtale fra leiren)
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir Vangen, Kongsvinger 1926
NSF logo.jpg
Kretsleir for: Glåmdal krets (NSF)
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1927
Dato: 2.-6. juli
Kommune/sted: [1] Vangen, Kongsvinger
Leirsjef: Olav H. Sandelien
Les mer om speidingen i Kongsvinger kommune Kongsvinger kommunevåpen.png

Sted

Vangen, Kongsvinger

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

77 speidere [2]

6 fra Åmål scoutkår i Sverige var gjester.

Les mer om speidingen i Sverige Flagg Sverige.png

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

I jubileumsberetningen Glåmdal krets N.S.F. 1925 - 1940 kan vi lese om Glåmdal krets og leiren:

Glåmdal krets 25.jpg

(...) På mange måter er troppsleiren den mest ideelle sommerleir. Dess større leirer, dess mindre god speiding i leiren, heter det med et ord som alle eldre speidere kan underskrive. Men en kan ikke se bort fra at de store leirene har sin misjon. Jamboreene virker ved sin velde, og det at tusener speidere av ymse nasjonaliteter kommer sammen, illustrerer på en praktisk måte verdensbrorskapet, og den som en gang har vert på en jamboree, glømmer aldri inntrykket. Landsleirene virker i det mindre på samme måten. For mange speidere er speidertida så kort (og råda så lita), at de ikke får oppleve en storleir. Derfor har kretsleiren ei oppgave. Og kretsleirene kan ordnes slik at det blir høve til god speiding. (...) :Den første kretsleiren ble holdt på Vangen ved Kongsvinger 2.-6. juli 1926. Det var med 77 speidere, derav 6 fra Åmål scoutkår i Sverige. Under ledelse av kretssjef Sandelien var det utferder til Lier og festningen. På heimveien fra Lier ble speiderne mottatt med middag på Gjøsegården. Turen rundt Jaren hadde mange morsomme opplevelser som vil minnes av dem som var med. Ved en speidergudstjeneste prekte kateket Gjesdahl som seinere ble troppsfører i Kongsvinger. (...) [2]

I jubileumsberetningen Speidersakens historie i Kongsvinger og omliggende bygder i et kvart århundre, 1935 kan vi lese om leiren:

Kongsvinger og Omegn 1935 Kongsvinger forside.jpg

(...) Kretsstyret traff forberedelser til å avholde kretsleir i 1925, men den blev utsatt, da det viste sig å bli for liten deltakelse. Den første kretsleir avholdtes 2.-6. juli 1926 på Vangen ved Kongsvinger. Der deltok 77 speidere, derav 6 fra Åmål scoutkår i Sverige. Man foretok under leirchefen kretschef Sandeliens ledelse utflukter til festningen og til Lier. På hjemveien fra Lier blev speiderne mottatt med middag på Gjøsegården. Turen rundt Jaren med dens mangeartede oplevelser vil sikkert erindres av flere. Som poeten sier i leiravisen : Og Sandelien med sin hær omkring Jaren han dro og lystige var gutta, de sang og de lo — Ved en speidergudstjeneste prekte kateket Gjesdahl, son senere blev speiderleder i Kongsvinger.(...) [3]

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver leir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Om Hedmark

Les mer om speidingen i Hedmark fylke Hedmark fylkesvåpen.png

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Glåmdal krets N.S.F. 1925 - 1940, 1940, Glåmdal krets, Norsk Speidergutt-Forbund.
  3. Speidersakens historie i Kongsvinger og omliggende bygder i et kvart århundre, 1935, Glåmdal krets, Norsk Speidergutt-Forbund.