Landsleir Stavanger 2013 (NSF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
2013 Stavanger
Stavanger 2013.jpg
Landsleir for: Norges speiderforbund
Dato: 6.13. juli 2013
Kommune/sted: [1] Stavanger kommunevåpen.png Stavanger, Madla
Deltagertall: 10000 [2]
Leirsjef: Ingrid Nordbø
Leirsang: We Got What It Takes
Landsleiren kjennetegn var et 30 meter høyt tårn bygget av stokker, treplugger og tau. Nesten hele leirområdet var dekket med trådløst internett og det var den første landsleiren med leirsang på engelsk.
Leirens motto var: Ganske imponerende / Quite impressive
Landsleir Stavanger 2013 (NSF): Leiren sett fra luften, foto av Kjetil Jøssang på Nettsiden www.speiding.no 2013
Leirkart
Landsleir Stavanger 2013 (NSF): Fra åpningsleirbålet på lørdag. foto av Kjetil Jøssang på Nettsiden www.speiding.no 2013
Landsleir Stavanger 2013 (NSF): Speiderne i Trondheim 8. sjøspeidergruppe har bygt en 10 meter høy portal. foto av Christen Danmo på Nettsiden www.speiding.no 2013
Landsleir Stavanger 2013 (NSF): En av de store opplevelsene på landsleiren var å gå opp til Preikestolen, foto av Carl-Frederic Salicath på Nettsiden www.speiding.no 2013

Sted

Madla i Stavanger.

Om leirens program og gjennomføring

Til middagsrettene under leiren var det laget oppskrifter spesialutviklet for leiren, eller det kunne lages egen variant.

Lørdag 6. juli

Været: Temperatur: Min: 10,2° Middel: 15,7° Maks: 20,8° Nedbør: 0,1 mm. [3]

Menyen: Hovedingrediensen er kjøttfarse som kan brukes i f.eks. speiderburger og landsleirpasta

Hovedtema/-aktivitet: Programaktiviteter. Åpningsleirbål.

Søndag 7. juli

Været: Temperatur: Min: 13,1° Middel: 14,8° Maks: 19,4° Nedbør: 0,0 mm. [3]

Menyen: Laks med grønnsaker.

Hovedtema/-aktivitet: Scouts Own. Søndagskaffe. Internasjonal samling. Kveldsprogram. Trekløver-Gilwell-treff.

Mandag 8. juli

Været: Temperatur: Min: 10,1° Middel: 14,0° Maks: 19,0° Nedbør: 0,0 mm. [3]

Menyen: Karrigryte med ris.

Hovedtema/-aktivitet: Programaktiviteter: Haik / Gruppebidrag / Preikestolen / Fri/Kveldsaktivitet.

Tirsdag 9. juli

Været: Temperatur: Min: 11,1° Middel: 13,3° Maks: 17,3° Nedbør: 0,0 mm. [3]

Menyen: Fiskekaker, med råkost, evt brød .

Hovedtema/-aktivitet: Programaktiviteter: Haik / Gruppebidrag / Preikestolen.

Onsdag 10. juli

Været: Temperatur: Min: 10,3° Middel: 13,3° Maks: 17,0° Nedbør: 1,4 mm. [3]

Menyen: Wraps fylt med godsaker.

Hovedtema/-aktivitet: Landsleirkonferanse. Programaktiviteter: Haik / Gruppebidrag / Preikestolen.

Torsdag 11. juli

Været: Temperatur: Min: 9,0° Middel: 13,1° Maks: 18,5° Nedbør: 0,0 mm. [3]

Menyen: Wok.

Hovedtema/-aktivitet: Programaktiviteter: Haik / Gruppebidrag / Preikestolen .

Fredag 12. juli

Været: Temperatur: Min: 11,8° Middel: 14,4° Maks: 18,8° Nedbør: 0,0 mm. [3]

Menyen: Grillmat.

Hovedtema/-aktivitet: Finale-aktiviteter. Avslutningsleirbål

Lørdag 13. juli

Været: Temperatur: Min: 12,3° Middel: 13,2° Maks: 15,9° Nedbør: 0,8 mm. [3]

Hovedtema/-aktivitet: Hjemreise.

Dagsorden

Deltakere

11000 deltakere. [4]

Pris

2750 kroner for norske speidere og 265€ for utenlandske speidere.

Leiravis

Leiren hadde sitt eget magasin som ga alle reportasjer, bilder og imponerende historier fra leiren. Magasinet het Impress Magazine, og ble delt ut til alle grupper. Kom ut med fem utgaver på leiren. første utgave var på 24 sider, resten på 36 sider.

Leirradio

Radio Rotor sendte radio 24 timer i døgnet hele leiruka. En stor stab arbeidet for å levere spennende programmer og god musikk for alle leirens deltakere. Radio Rotor sendte på FM 107,7.

Leirsang

Tekst og melodi: Hanne Sørvaag.
Det ble produsert
en egen musikkvideo til sangen.
We Got What It Takes
2013 LL leirsang.jpg
I look in the mirror
I think I did good
I did more than I
Ever thought I could
What was in my way
Was only in my mind
If you think you can
You will see you're right
Oh, I hardly recognize myself
Thinking I could do all that
Hey Hey
Everything is easy
When you know how to do it
I'll go anywhere
The adventure is out there
If you lose your way
Make a few mistakes
We can get it right
We just have to try
Never underestimate
Anyone else or yourself
Never underestimate
We’ve got what it takes
You said I could do it
And you taught me how
We had such a good time
It's what it's all about
A little at a time
We built a tower
So we could touch the sky
And see what's all around
Oh even if it sometimes feels
Like the stars are out of reach
Hey hey
Learning by doing
We're doing it together
Impress each other
And surprise yourself

Minner og omtale fra leiren

Nettsiden www.speiding.no skriver om Landsleir Stavanger 2013.

Faksimalie speiding no.JPG

En ganske imponerende leir! To ord står igjen når landsleiren Stavanger 2013 skal oppsummeres, og det er: Ganske imponerende! Avslutningsshowet på lørdag satte punktum på en vellykket landsleir. 10 000 speidere har den siste uka laget en egen bydel midt i Stavanger. Det 30 meter høye tårnet har vært sentrum i leiren og populært for både speidere og besøkende å klatre opp i. I løpet av leiruka har speiderne vært på Preikestolen og på haik, i tillegg har speiderne både bidratt med og deltatt på ulike gruppebidrag. Fredag var det Finale med blant annet tivoli på torget.

Speidersjef Knut Slettebak har deltatt på landsleiren hele uka og har bare møtt positive speidere. – Det er kun smil å se, og ledere forteller at dette har vært en fantastisk leir, sier Knut, som vil særlig trekke fram tre suksesser på landsleiren: – Det første er haiken, måten det ble gjennomført og at vi fikk satt det på dagsordenen. I tillegg synes jeg roverleiren har vært en suksess. Der har det vært positiv arbeidsvilje og rovere som har tatt utfordringer på strak arm. De hadde i utgangspunktet et utfordrende konsept, men har virkelig jobba godt. Til slutt vil jeg trekke fram all medieoppmerksomheten vi har fått. Den er veldig viktig og har slått til over all forventning, sier Knut. Lørdag ble det satt punktum for landsleiren med et flott avslutningsshow. Erik Solbakken startet det hele med å bli båret ned til scenen i en kano, før han fortsatte med flere morsomme leker. Signe Eide fra Røa sørget for skikkelig leirbålstemning, mens Lido Lido satte punktum på festen med fullt trøkk på scenen og med et synkronisert fyrverkeri.

Landsleirsjef Ingrid Norbø kan nå puste ut etter en godt gjennomført leiruke. Hun er svært fornøyd med landsleiren. – Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, og ser bare mange blide speidere rundt om på leiren. Akkurat nå synes jeg det er litt trist å avslutte leiren. Nå fungerer alt så greit at den kunne vart enda lenger, sier landsleirsjefen, som også innrømmer at det også er litt godt når leiren nå er ferdig gjennomført. Hva synes landsleirsjefen har vært mest imponerende? – Jeg er mest stolt over haiken vi har gjennomført og at 6 000 speidere har deltatt på haik. I tillegg har vi satt problematikken med barn i aktivitet i naturen uten at voksne er til stede på nasjonal agenda. I dag reiser speiderne hjem med gode leirminner med seg i bagasjen. Det vil også landsleirsjefen ha. – Det største minnet er nok den utrolig dedikerte staben vi har hatt som alle har ønsket og arbeidet for at vi skulle lykkes på landsleiren, avslutter Ingrid Nordbø.

Tekst: Ragnhild Langeland

Fra "Viser vei - årsmelding for 2012 og 2013":

2014 Viser vei 001.jpg

10000 speidere hadde i juli 2013 en fantastisk leiruke i Stavanger. Landsleiren var den største på mange år, og det er i seg selv en suksess. Når ambisjoner som stor internasjonal deltakelse og sterk satsing på patruljen også slår til, så har vi oppnådd mye. Å oppleve det internasjonale fellesskapet i speideren er en motivasjonsfaktor for barn og unge. Det er det også å få ta del i en velfungerende patrulje. Som på tidligere landsleire var det ikke bare speiderne som fikk utfolde seg. Også denne gang ble det arrangert et variert utvalg av lederkurs, som i stor grad har bidratt til å heve kompetansenivået blant våre ledere. Dessverre genererte ikke landsleiren det overskuddet som det var budsjettert med, men gikk med et underskudd på 2,4 mill. Det er negative avvik i regnskapet både på inntekts- og utgiftssiden. De største avvikene er knyttet til lavere inntekter for deltakeravgift og kiosksalg enn budsjettert. Det var også uforutsette utgifter knyttet til teknisk infrastruktur og økte lønnsutgifter i forbindelse med utskiftning av prosjektansatte. På andre poster var inntektene større en budsjettert, med høyere støtte fra kommuner og fylke, samt at samarbeidspartnere genererte høyere inntekt enn beregnet. Underskuddet ble dekket inn av sikringsfondet. Når rapporten fra en landsleir leveres, er man allerede i gang med å starte planleggingen av den neste. Flere kretser har vist interesse for å arrangere landsleir i 2017. Landsleir er alltid en stor begivenhet, og Speiderstyret gleder seg til å følge prosessen videre fram mot landsleir i 2017. Da Stavanger ble valgt som sted for landsleiren i 2013 var et av ønskene med valget å få større oppmerksomhet i media. Dette lyktes vi svært godt med. Med dobbeltsider hver dag i den største regionsavisen og et svært stort antall artikler i lokalaviser rundt om i landet var det klart for de fleste at det var landsleir. Men i tillegg til de hyggelige leirreportasjene ble det satt fokus på at barn må få lov til å utfolde seg i naturen. Vi fikk fram vårt budskap på framsida av VG, og i debatten som fulgte fikk vi stor støtte for at barn og unge må kunne dra på tur uten voksne.

Organisering

Leiren ble delt inn i 5 underleire. Underleirene ble kalt for "punkter". Navnet på disse var ting speidere imponerer med: Ild, Vann, Lag, Tau og Snø. Sistnevnte var leirens roverleir. I tillegg var det eget adskilt leirområde for stab.

Torget lå plassert i sentrum av leiren. Her var det mediesenter, leirkontor, supermarked, spisesteder, Speider-sport, internasjonalt telt, speidermuseet, kapell, vitensenter og Tårnet.

Leirkomite

Leirsjef: Ingrid Nordbø

Viseleirsjef/administrasjonssjef: Evy Blom Kalstø

Programsjef: Morten Nygård

Kommunikasjonssjef: Anders Myhr Nielsen

Teknisk sjef: Erlend Hallstensen

Helse og sikkerhet: Torstein Hafsøe

Forsyningssjef: Jan Egil Midtskog

Roverleirsjef: Kine Løland Rege

Prosjektmedarbeider: Ivar Anton Nøttestad

Prosjektkoordinator: Suzanne Tærud Day

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirmerker, metallmerker og leirnåler, leirminnebøker, leirhefter, leiraviser, postkort, frimerker, poststempler, kopper og krus, diplomer, belter og kniver, leirskjerf, flagg og -vimpler, T-skjorter, film og video, lydopptak, og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse.
Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[2]] På forhånd takk!

Gruppemerker som hører til leirmerket.

Disse er samlet inn fra bl.a. speider-sport as vinteren 2015.

Offisielle leirmerker

Underleirmerker

Utklipp og minner

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. NSF årsmelding 2012-2012
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 www.yr.no, i dag.
  4. Hallvard Slettebøs filiatisamling.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 Finnes hos / opplysninger fra Speidermuseet på Laksevåg
  6. Impress Magazine nr 1
Vet du mer om "Landsleir Stavanger 2013 (NSF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!