Langos

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 14. okt. 2018 kl. 14:57 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Hytter, hus og leirsteder)
Hopp til:navigasjon, søk
Langos
Langos 3.jpg
Eier: Rolvsøyspeiderne
tidl. 1. og 3. Sarpsborg
Forbund: Norges speiderforbund
Bygget 1950-tallet
Sted: Børtevann og Langen,
Ise, Østfold
Artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer og litteratur

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk: 12345678910
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png
Les mer om speidingen i Sarpsborg kommune Sarpsborg kommunevåpen.png

Beliggenhet

Ligger ved Børtevann og Langen, Ise, Østfold

Fasiliteter

Historie

Hytta ble overtatt av Rolvsøyspeiderne våren 2017 fra 1. Sarpsborg.

Rødstua på Kruseløkka

Sarpsborg Historielag i publikasjonen "Sarpsborg som forsvant", har denne historien om bygningen:

Rødstua på Kruseløkka, Ringgt. 16, var utvilsomt ett av Sarpsborgs eldste bolighus da den ble revet midt på 1950-tallet for å gi plass til Kruseløkka skole. "Potetkjelleren" og Blå-speidernes hytte måtte vike i samme forbindelse. En liten "balansetanke" var det kanskje i at Speiderhytta ble flyttet og kom ut av speiderbruk mens Rødstuas flytteprosess resulterte i speiderhytte. 3. Sarpsborg speidertropp med Thor Svante Sture i spissen for noen iherdige 16 -17-åringer pluss endel speidere helt ned i 10-årsalderen, fikk den laftede stua og i tillegg beskjed om at rivingen måtte skje raskt.

Hvor gammel Rødstua var eller kanskje rettere er, vet ingen. Mye tyder på at den var bygd tidlig på 1800-tallet. Tidligere fylkeskonservator Lauritz Opstad har antydet rundt1800 mens uthuset som ble flyttet til Borgarsyssel Museum har fått opprinnelsesår 1820. Det sterkeste tegnet på solid alder var trolig det faktum at rivingen avslørte at det opprinnelige gulvet besto av tykke bord som lå rett på jorda. Det vesle huset ga rom for stue, kjøkken og et kammers som var avdelt fra kjøkkenet med en enkel vegg. Det var grue på kjøkkenet. Bygningen hadde loft, men det var ikke innredet. Den utvendige trappa var borte da speiderne rev. Den gang var det stige innvendig til loftet..

3. Sarpsborg hadde bare 2 - 3 måneder på seg til å rive og få unna rivingsmaterialene. Materialene ble selvsagt nøye merket ved rivingen. Bortsett fra en bunnstokk og stokkene under et av stuevinduene var materialene i hele bygningskroppen i orden. Det til tross for at bunnstokkene hadde ligget rett på bakken. Problemet med dårlige stokker under stuevinduet løste speiderne med å sette inn ei dør. Dermed ble det utgang direkte fra stua også. At alt skulle foregå på dugnad sier seg selv. Sture forteller at selve transporten så ut til å låse seg. Per Egenæss ved Sarpsborg Bryggeri hadde lovet speiderne å låne lastebil, men så fikk speiderne beskjed om at bilene til bryggeriet var for små til å kjøre de lange tømmerstokkene. Det hele så svart ut for flyttingen inntil en lastebilsjåfør meldte seg på døra hjemme hos Thor Svante Sture. Egenæss hadde bestilt bil hos Transportsentralen med beskjed om at bryggeriet betalte.

Speiderne hadde fått tomt ved bekken mellom Børtevann og Langen. Dit var det ikke og er det ikke, kjørevei. Enkleste transportvei ble da til Guttersrødkasa på motsatt side av Langen. Derfra ble stokkene båret ned til vannet, lenket sammen og fløtet over Langen og inn i bekken. Fire år tok det fra speiderne begynte rivingen til den høy-tidelige innvielsen av Langos som speiderhytta heter. Bygningen er den samme som den gang, men med to viktige endringer. Loftet er innredet til soveplasser, da med oppgang via en indre trapp. Og videre er grua fjernet fra kjøkkenet. Den finnes nå som pels i stua. Den sistnevnte endringen hadde fylkeskonservator Lauritz Opstad en negativ kommentar til ved innvielsesmarkeringen der også ordfører og sokneprest var tilstede. Langos er fortsatt ei populær speiderhytte. I dag er det 1. Sarpsborg som disponerer den.

Utklipp og minner

Litteratur og kilder

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Om Østfold

Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Langos"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!