Merker med mat som tema

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 25. feb. 2017 kl. 10:36 av Blå Elg (diskusjon | bidrag)
Hopp til:navigasjon, søk
Info.png

Se også artikkelsidene om Bakemerket, Merker med sopp og nyttevekster som tema og speiderrelaterte matretter .

Vinterstid er pannekaketid!
Foto: Jostein Træen
Matlaging på bål, fra Speideren nr. 7 1958
Landsleiren i 1914: Hva er det til middag? Blir det noe igjen til meg? I bakgrunnen i sivil ser vi Christian Dons, stående matutdeler Einar M. Jensen, på kne Edvard Eckhoff og til høyre i forgrunnen Thorolf Martens, foto fra Speideren nr. 1 1948. [24]
Speilegg stekt på steinhelle, fra Pernes, 2015, foto av Gunnar Stromness-Andresen.

Innhold

Merkekrav til dagens merker

Godteri, bevere, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag eggedosis.
  2. Lag en enkel godteri/snacks på bål, for eksempel popcorn.
  3. Del ditt favorittgodteri med andre, og finn ut om alle kan spise det.
  4. Lag en god, energirik turgodtepose.


Godteri, småspeidere, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag marsipan.
  2. Lag karameller.
  3. Lag saftis.
  4. Lag et godteri som ikke krever varme, for eksempel kokkoskonfekt.


Godteri, patrulje i tropp, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag brente mandler.
  2. Lag ditt eget potetgull.
  3. Lag din egen sjokolade med valgfritt fyll.
  4. Lag godteri fra en annen verdensdel.


Godteri, rovere, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag dine egne former og lage dine egne seigmen.
  2. Lage din egen konfekteske og fyll den med minst 5 egenlagde konfektbiter.
  3. Lage din egen iskrem.
  4. Smelt sjokolade og lag din egen konditorpynt til en kake eller lignende.


Kokk, bevere, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag grønnsakssuppe.
  2. Lag en middag der du steker kjøttdeig, eksempelvis pasta og kjøttsaus.
  3. Lag en enkel fiskemiddag, eksempelvis fiskepinner og poteter.
  4. Lag en matpakke som inneholder alle deler av kostsirkelen.


Kokk, småspeidere, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag omelett.
  2. Lag tacomiddag.
  3. Lag en fiskemiddag, eksempelvis med laksefilet.
  4. Lag en gryterett, eksempelvis lapskaus.


Kokk, patrulje i tropp, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag hjemmelaget pizza.
  2. Lag en grillmiddag.
  3. Kok grøt, eksempelvis risengrynsgrøt.
  4. Lag en tradisjonell norsk matrett, eksempelvis kjøttkaker i brun saus.


Kokk, rovere, 2015 - er i dag, Norges speiderforbund

2015 [1] :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag en vegetarisk middag.
  2. Lag en middag fra det afrikanske kjøkken.
  3. Lag en middag fra det øst-europeiske kjøkken.
  4. Lag en middag hvor du steker en hel fugl, eksempelvis kalkun.


Lokalmat, stifinnere, 2014 - er i dag, Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt aktivitetsmerke som kom i 2014 [16] [17] :

Obligatorisk krav:

For å få dette merket skal speiderne:
  1. Kjenn til de viktigste råvarene som finnes i lokalmiljøet (hav, skog, gårder, grønnsak, bær).
  2. Besøk et sted som produserer matvarer og lær om hvordan maten produserers her.
  3. Lag en matrett på bål bestående av råvarer fra lokalmiljøet.

Valgfrie krav:

I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Besøk matvarebutikk og finn matvarer som er fra lokalområdet.
  • Lag en tegneserie/bilde der man viser veien fra «råvare til mat”.
  • Møt en jeger og lær om jakt i ditt nærmiljø.
  • Møt en fisker og lær om fisketradisjoner i ditt nærmiljø.


Primitiv mat, småspeidere, (1981) eller tidligere - er i dag, Norges speiderforbund

Dagens merke er tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent i Norges speiderforbund.

(2007) [20] - er i dag [1], merket var i gruppen Friluftsliv:

Hvorfor: For å lære å lage enkel mat på bål.
Fremgangsmåte:
  1. Vis at du kan bygge opp et sikkert bål og få fyr på det.
  2. Kok eller stek en rett på bål.
  3. Lag pinnebrøddeig og stek pinnebrød på bål.
  4. Finn noe spiselig i naturen og spis det.
  5. Lag dessert over bål.

For tidligere krav til merket se lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, patruljemerke i tropp, (1984) - er i dag, Norges speiderforbund

Dagens merke er tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent i Norges speiderforbund.

(2007) [20] - er i dag [1], merket er et patruljemerke i gruppen Friluftsliv:

Hvorfor: Lære å lage mat ute på tur.
Fremgangsmåte:
1. Vis minst tre forskjellige måter å tilberede primitiv mat på (baking, koking, steking, røking, råkost).
2. Gjør minst to av disse punktene:
  • Konstruer og bygg en røkeovn. Bruk den!
  • Lag en primitiv ovn og stek egne brød.
  • Lag en “alternativ kjele” og vis at den kan brukes til å koke egg.
  • Skap en egen primitiv rett. Forbered den, lag den og forandre eventuelt oppskriften etter prøvesmaking
3. Få en sum av speiderlederen, lag handleliste og gjør innkjøpet til en matrett.
4. Prøv minst fem oppskrifter fra bøker om primitiv matlaging.
5. Server et variert måltid med tre retter som består av primitivt tilberedt mat.
6. Vis ulike båltyper som egner seg for koking og steking.

For tidligere krav til merket se lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, oppdagere, 2015 - er i dag, Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt aktivitetsmerke som kom i 2015 [16] [17] :

Obligatorisk krav:

For å få dette merket skal speiderne:
  1. Grille mat (pølser, pinnebrød, og så videre) på bål.
  2. Være med å skrelle og kutte ingrediensene til en middagsrett f.eks til betasuppe.
  3. Vær med å rydde området etter at dere har lagd mat.

Valgfrie krav:

I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Lage ostesmørbrød på bål.
  • Lage banan med sjokolade på bål.
  • Lage egg i konvolutt.


Primitiv mat, stifinnere, 2015 - er i dag, Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt aktivitetsmerke som kom i 2015 [16] [17] :

Obligatorisk krav:

For å få dette merket skal speiderne:
  1. Bruk minst to ulike teknikker (som steking, baking, koking og innbakt) for å lage primitiv mat.
  2. Lage en dessert på bål.
  3. Rydde etter matlaging.

Valgfrie krav:

I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Lage egg i konvolutt, stek egg på steinhelle eller stek egget på pinne.
  • Være med i en konkurranse om å være den første til å koke opp kakao.
  • Lær deg å bruke stormkjøkken eller primus.


Primitiv mat, vandrere, 2015 - er i dag, Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt aktivitetsmerke som kom i 2015 [16] [17] :

Obligatorisk krav:

For å få dette merket skal speiderne:
  1. Lage en treretters meny som tilberedes med hjelp av kokeapparat og bål.
  2. Lære et nytt bordvers.
  3. Bake brød eller rundstykker på primitiv vis, for eksempel syvsteinsovn, gryteovn, hermetikkboks eller dutch oven.

Valgfrie krav:

I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Stek kjøtt eller fisk i kokegrop.
  • Lage en middagsrett til patruljen på tur.
  • Lage te av barnåler (furu, gran eller einer).
  • Stek potet, fisk eller kjøtt innbakt i trolldeig, mose eller annet nedbrytbart materiale.
  • Lage tomatsuppe fra grunn av.
  • Røyke fisk eller kjøtt.


Sunn mat, småspeidere, (2007) eller tidligere - er i dag, Norges speiderforbund

Merket er tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent, Norges speiderforbund.

(2007) [20] - er i dag [1], merket var i gruppen Livskvalitet:

Hvorfor: For å lære viktigheten av å spise sunt.
Fremgangsmåte:
1. Finn ut litt om hva som er sunn mat ved å sjekke kjøleskapet.
2. Lag din egen sunne matpakke for en dagstur, og finn ut hva du bør drikke på turen.
3. Lag en oversikt over hva du og vennene dine spiser som skolemat, og finn ut om kroppen får det den trenger, eller om dere bør forandre på noe.
4. Lag sunt «godteri» og del med de andre i flokken.
5. Lær om matallergier.


Merkekrav til tidligere merker

Intendantur, speidere i tropp, (1973) eller tidligere - 1978, Norsk Speidergutt-Forbund

(1973) [2] - 1978 [2] , var ett tjenestemerke som kunne tas etter å ha fullført Annengraden:

  1. Tilfredsstille kravene til kokkemerket.
  2. Gjøre rede for de viktigste matvarer som anvendes på leirer, og hvordan en fullverdig matseddel bør være sammensatt.
  3. Ha stått for intendanturen i en leir på minst 4 dager med minst 14 deltagere.
  4. Føre nøyaktig regnskap over intendanturen i leiren.
  5. Sette opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en 8 dagers leir.


Intendant, speidere i tropp, (1988) eller tidligere - (1995), Norges speiderforbund

(1988) - (1995) [3] [4] :

1988 i gruppen "Verden og vi", i 1995 i "Samfunnsengasjement", merkenummer 5267 :
  1. Fortell om de viktigste matvarer som anvendes på leirer, og forklar hvordan en fullverdig meny bør være sammensatt.
  2. Stå for intendanturen ved en leir på minst fire dager med minst 2 patruljer/kokelag.
  3. Føre nøyaktig regnskap over intendanturen i leiren.
  4. Sette opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en ukesleir.


Kokmerket, speidere i tropp, (1915) eller tidligere - ? , Norsk Speidergutt-Forbund

1915 [5] :

  • Speideren maa kunne lage et feltildsted, ha laget fem retter, let anvendelige under uteliv, samt lage te, kaffe eller kakao, og vaske ordentlig op.


Kokemerket, speidere i tropp, (1933) eller tidligere - ? , Norges KFUK-speidere

1933 [6] og 1939 [7] , merket var av 2.klasse i gruppen Husgjerningsmerker :

  • Speiderpiken må kunne tende op og kunne bruke komfyr og kokeapparater (gass eller elektrisk plater, petroleum og lign.).
  • Må kunne rense, koke og steke fisk, lage fiskesuppe, kunne lage de i en husholdning almindelige forekommende kjøttretter som kjøttkaker, frikassé, biff, stek og lapskaus.
  • Lage stuing, brun og hvit saus, tilberede de mest almindelige grønnsaker som hodekål, blomkål, erter, og bønner.
  • Lage pannekake, fruktgrøt og suppe, polentagrøt og lign.
  • Kunne servere maten pent og ordentlig.
  • Kunne lage en formkake og et par sorter småkaker til kaffen.
Ved prøven settes op en middag med 3 retter: suppe, mellemrett og dessert, som lages og serveres.


1955 [8] og 1959 [9] , merket var i gruppen Husstellmerker :

  1. Rense, koke og steke fisk.
  2. Koke og steke kjøtt.
  3. Rense og tilberede grønnsaker.
  4. Lage hvit, lys, brun og rød saus.
  5. Lage fruktsuppe, grøt og pudding.
  6. Anrette og servere maten pent.
  7. Under kontroll sette sammen og lage en middag med fisk- og kjøttrett, stuede grønnsaker, fruktgrøt eller hvit pudding med saus.


Kokemerket, speidere i tropp, (1937) - (1965), Norsk Speiderpikeforbund

(1937) - (1945), mangler bilde av merket som hadde bilde av en gryte [25] [26] : :

  1. Lage frokost og servere den pent: kaffe eller kakao, egg, havregrøt eller velling, brød, smør.
  2. Lage middag og servere den appetitlig. Gjøre opp en fisk, vaske, koke eller steke den, lage kjøttkaker og koteletter, fruktsuppe eller frultgrøt.
  3. Vaske opp og sette alt på plass igjen etter kokingen.

(1965) [10], merket var i gruppen Husstellmerker :

  1. Rense, koke og steke fisk.
  2. Koke og steke kjøtt.
  3. Rense og tilberede grønnsaker.
  4. Lage hvit, lys, brun og rød saus.
  5. Lage fruktsuppe, grøt og pudding.
  6. Anrette og servere maten pent.
  7. Under kontroll sette sammen og lage en middag med fisk- og kjøttrett, stuede grønnsaker, fruktgrøt eller hvit pudding med saus.


Kokemerket, stifinnere, (1971) eller tidligere - ? , Norges KFUK-speidere

1971 [11] og 1978 [12], merket var i gruppen Hjem-Samfunn:

Du skal:
  1. Overta middagslagingen hjemme 3 ganger. Servere maten, rydde og vaske opp etterpå.
  2. Gjøre ren komfyren.
  3. Samle 10 oppskrifter på leirmat.
  4. Lage tre av disse på ildsted ute sammen med patruljen din.


Kokkemerket, speidere i tropp, (1973) eller tidligere - 1978, Norsk Speidergutt-Forbund

(1973) [2] - 1978 [2] , var ett tjenestemerke som kunne tas etter å ha fullført Annengraden:

  1. Gjøre rede for helsetiltak under tilberedelsen av mat og kjenne de vanlige regler for hygiene.
  2. Planlegge kosten for en patrulje på tur i tre dager.
  3. Sette opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en slik tur.
  4. Lag et brukbart ildsted ved hjelp av stein, leire, stokker osv.
  5. Tilberede og servere et måltid på minst to varmretter (fisk eller kjøtt og minst en grønnsak), selvbakt brød og en varm drikk. Måltidet skal enten tilberedes på grue, ombord i en båt eller utendørs.
  6. Bli kvitt all søppel, avfall, oppvask og bålrester etter måltidet under punkt 4 på tilfredsstillende måte.


Kokkemerket, speider i tropp, (1986) eller tidligere - ? , Norges KFUM-speidere

1986 [13] merket var et aktivitetsmerke med rødt motiv som kunne taes når 3. graden var ferdig:

  1. Planlegge et allsidig og sunt kosthold for en to døgns tur med patruljen. Finne ut hva som trengs av utstyr til matlaging.
  2. Være ansvarlig for bygging av grua/ildsted til matlaging på turen.
  3. Tilberede og servere et varmt måltid med minst 2 ingredienser (f.eks. fisk og grønnsaker) på grua/ildstedet, og et måltid med selvlaget brød og en varm drikk.
  4. Sørge for at det blir vasket opp og ryddet opp i alt avfall og bålrester etter de to måltidene.


Kokk, speidere i tropp, (1988) - (1995), Norges speiderforbund

(1988) - (1995) [3] [4], merket var i 1988 i gruppen "Verden og vi" og 1995 i "Praktisk viten", merkenummer 5260 :

  1. Gjør rede for helsetiltak under tilberedelsen av mat, og kjenn de vanlige regler for hygiene.
  2. Planlegg kosten for en patrulje på tur i tre dager.
  3. Sett opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en slik tur.
  4. Lag et ildsted ved hjelp av sein, leire, stokker o.l.
  5. Tilbered og server et måltid på minst to varmretter (fisk eller kjøtt og minst en grønnsak), selvbakt brød og en varm drikk. Måltidet skal enten tilberedes på grue, om bord i båt eller utendørs.
  6. Bli kvitt all søppel, avfall, oppvask og bålrester etter måltidet under krav 4 på tilfredsstillende måte.
Merket har senere gått ut, men kom tilbake i 2015 for alle aldersgrupper, se lenger oppe på siden under "Dagens merker".


Kokkemerket, meiser, (1994) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1994) [14][27] - 2003 :

Du skal:
  1. Smøre matpakken din hver dag i to uker.
  2. Lage en enkel middag og dekke på et bord.
  3. Koke eller trakte te/kaffe, koke kakao, steke og koke egg.
  4. Vaske opp og evt. bruke en oppvaskmaskin.


Kokkemerket, stifinnere og vandrere, (1994) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1994) [14] - 2003 :

Du skal:
  1. Kjenne kostsirkelen og utfra denne sette sammen en allsidig og sunn meny for en todøgns tur med patruljen.
  2. Tilberede og servere et varmt måltid med minst to ingredienser f.eks. fisk og grønnsaker ute på dertil egnet bål/grue, og et måltid med selvlaget brød og en varm drikk.
  3. Sørge for at det blir vasket opp og ryddet opp i alt avfall og bålrester etter de to måltidene.


Kokkemerket, ulvunger, (1998) eller tidligere - 2003, Norges KFUM-speidere

1998 [15] til 2003 :

  1. Smøre matpakke hver dag i 14 dager.
  2. Lage en enkel middag og dekke på et bord (gjerne på en tur).
  3. Koke eller trakte kaffe/te, koke kakao og steke og koke egg.
  4. Vaske opp for hånd, og evt bruke en oppvaskmaskin.


Matmerket, rangere, (1994) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1994) [14] - 2003 :

Du skal velge 4 av følgende punkter :
  1. Lage 3 retters (galla) middag fra grunnen av.
  2. Lage 3 retters primitiv middag kun ved hjelp av kniv hjelpemidler du finer i naturen.
  3. Lage 2 retter av naturens "spiskammers" f.eks. neslesuppe, soppstuing, blåbærpai.
  4. Lage 3 forskjellige typer gjærbakst f.eks. brød, boller, kringle.
  5. Lage syltetøy og saft av selvplukket bær eller frukt.
  6. Lage 2 sorter "kake" som ikke skal stekes i ovn f.eks. sveler, lomper, lefser, krumkaker.
  7. Lage 1 sort småkaker, en langpannekake og en bløtekake.


Primitiv mat, småspeidere, (1981) eller tidligere - er i dag, Norges speiderforbund

(1990) - (1995) [18] [28] [19] [19], merket var i gruppen "Friluftsliv" :

  1. Vis at du kan bygge opp 2 forskjellige båltyper. Kjenn treslagene som passer best. (Leder har ansvar for tenning).
  2. Lage pinnebrød og grillpølser.
  3. Koke eller steke egg over bål.
  4. Lag dessert over bål.

Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".

Primitiv mat, patruljemerke i tropp, (1984) - er i dag , Norges speiderforbund

(1984) - (1995) [29] [3] [4], merket var et patruljemerke i gruppen Friluftsliv, merkenummer 5305, og var beregnet på de yngste speiderne:

1a. Vis minst tre forskjellige måter å tilberede primitiv mat på (baking, koking, steking, røking, råkost).
1b. Utfør minst to av disse :
- Konstruer og bygg en røkeovn. Bruk den!
- Lag en primitiv ovn og stek egne brød.
- Lag “alternativ kjele”, og vis at den kan brukes til å koke egg.
- Skap en egen primitiv rett. Forbered den, lag den og eventuelt forandre oppskriften etter prøvesmaking
2. Lag patruljens egen primitive kokebok av oppskrifter dere har samlet og testet selv.
3. Server et variert måltid (flere retter) som består av primitiv tilberedt mat.

For dagens krav til merket se øverst på siden under "dagens merker".


Speidergourmet, vandrere, 2008 - 2016, Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt spesialistmerke som kom i 2008 [21]:

Hensikten med merket er å trene på å lage god mat på tur med ulike tilberedningsmåter.

Emner:

  • Primimat: Tilberede enkel mat på ulike måter som glør, kokegrop, grue, kokerenne, steinhelle, takke, sjusteinsovn, høykasse.
  • Festmiddag: Tilberede en festmiddag for flere personer utendørs. Det skal serveres minst tre retter som er tilberedt på bål eller kokeapparater til turbruk som stormkjøkken og primus. Rettene skal være litt avanserte og serveres på en delikat måte. Alle rettene dere velger skal ha behov for varmebehandling (koking, steking). Det skal være minst dobbelt så mange deltakere ved festmiddagen som de som deltar i forberedelser og tilbereding. Dersom dere er flere sammen skal alle delta i planlegging og tilberedelse av alle rettene. Dere bestemmer menyen selv og kjøper inn alle matvarene som trengs.

Merket er webbasert [5] med tips til aktiviteter og gjennomføring, slik at kun hovedpunktene kommer frem her.


De ulike merkers funksjonstid

Årstall i parantes er tidligste og seneste årstall vi kjenne til merket har eksistert.

Merkenavn Aldersgruppe Forbund Merket utkom: Merket gikk inn:
Godteri bevere Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Godteri småspeidere Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Godteri patrulje i tropp Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Godteri rovere Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Intendantur speider i tropp Norsk Speidergutt-Forbund (1973) 1978
Intendant speidere i tropp Norges speiderforbund (1988) (1995)
Kokmerket speider i tropp Norsk Speidergutt-Forbund (1915) 1921
Kokemerket speider i tropp Norges KFUK-speidere (1933) (1959)
Kokemerket speidere i tropp Norsk Speiderpikeforbund (1937) (1965)
Kokemerket stifinnere Norges KFUK-speidere (1971) (1978)
Kokkemerket speidere i tropp Norsk Speidergutt-Forbund (1973) 1978
Kokkemerket speider i tropp Norges KFUM-speidere (1986) ?
Kokkemerket speidere i tropp Norges speiderforbund (1988) (1995)
Kokkemerket meis Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Kokkemerket stifinnere og vandrere Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Kokkemerket ulvunger Norges KFUM-speidere (1998) 2003
Kokkemerket bevere Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Kokkemerket småspeidere Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Kokkemerket patrulje i tropp Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Kokkemerket rovere Norges speiderforbund 2015 er i dag (2016)
Lokalmat stifinnere Norges KFUK-KFUM-speidere 2014 er i dag (2017)
Matmerket rangere Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Primitiv mat småspeidere Norges speiderforbund (1983) er i dag (2016)
Primitiv mat patruljemerke i tropp Norges speiderforbund (1984) er i dag (2016)
Primitiv mat oppdagere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 er i dag (2017)
Primitiv mat stifinnere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 er i dag (2017)
Primitiv mat vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 er i dag (2017)
Speidergourmet spesialistmerke for vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2008 2016
Sunn mat småspeider Norges speiderforbund (2007) er i dag (2014)

Utklipp og minner

Oversikt for merker etter tema, aldersenheter og forbund

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Referanser

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 [1] Speiderbasen, Norges speiderforbund
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Speiderveien, 1973, Norsk Speidergutt-Forbund
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Aktivitetsmerker for speidere, 1988, Norges speiderforbund Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Aktivitetsmerker for speidere-1988» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Aktivitetsmerker for speidere-1988» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Aktivitetsmerker for speidere-1988» er definert flere steder med ulikt innhold
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Aktivitetsmerker for speidere, 1995, Norges speiderforbund
  5. 5,0 5,1 Speiderguttboka, 1915, Norsk Speidergutt-Forbund.
  6. 6,0 6,1 Blåboken, 1933, Norges KFUK-speidere.
  7. 7,0 7,1 Blåboka, 1939, Norges KFUK-speidere. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Blåboka-1939» er definert flere steder med ulikt innhold
  8. 8,0 8,1 På speiding, 1955, Norges KFUK-speidere.
  9. 9,0 9,1 På speiding, 1959, Norges KFUK-speidere.
  10. 10,0 10,1 Speiderpikeboken, 1965, Norsk Speiderpikeforbund
  11. 11,0 11,1 Stifinnere på speiding, 1971, Norges KFUK-speidere
  12. 12,0 12,1 Stifinnere på speiding, 1978, Norges KFUK-speidere
  13. 13,0 13,1 Merkeboka, 1986, Norges KFUM-speidere
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 Merkeboka, 1994, Norges KFUK-speidere
  15. 15,0 15,1 Medlemsboka, 1998, Norges KFUM-speidere
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 16,6 16,7 www.speidermerker.no [2], Norges KFUK-KFUM-speidere
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 Speiderprogram [3], Norges KFUK-KFUM-speidere
  18. 18,0 18,1 Aktivitetsmerker for småspeidere, 1990, Norges speiderforbund
  19. 19,0 19,1 19,2 Småspeiderbitboka, 1995, Norges speiderforbund
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 Fordypningsmerker for flokk og tropp, 2007, Norges speiderforbund
  21. 21,0 21,1 Vandrerprogram, 2008, Norges KFUK-KFUM-speidere
  22. Speiderprogram [4], Norges KFUK-KFUM-speidere
  23. Norske speidere, 1936, Norsk Speidergutt-Forbund.
  24. Speideren, nr. 1 1948, Norsk Speidergutt-Forbund.
  25. Speiderpikeboken, 1937, Norsk Speiderpikeforbund
  26. Speiderpikeboken, 1945, Norsk Speiderpikeforbund
  27. Min meiseloggbok, Norges KFUK-speidere, 1997
  28. Småspeiderboka, 1987, Norges speiderforbund
  29. Aktivitetsmerker for speidere, 1984, Norges speiderforbund